Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bobana skoro zastrelili. Kopancom odštartoval vojnu

Myslieť si, že politika by sa nemala miešať do futbalu, je možno správne, ale najmä utopistické. Najpopulárnejší šport sa postupne čoraz viac stal prostriedkom na zisk vplyvu a moci.

13.05.2020 16:11
debata (2)

Aj na Slovensku bolo niekoľko príkladov, ktoré to dokumentovali. Lenže málokde odštartoval futbalový zápas konflikt, ktorý o život pripravil desiatky tisíc ľudí.

Jeden taký sa odohral presne pred tridsiatimi rokmi – 13. mája 1990 – na záhrebskom štadióne Maksimir. Jeho hlavným hrdinom bola opora domácich Zvonimir Boban.

Derby bolo odrazom spoločnosti

Hovorili o ňom, že je futbalovým elegánom. Skvelý pohyb, milimetrovo presné prihrávky, fantastický prehľad i schopnosť byť lídrom na ihrisku i mimo neho priniesli Bobanovi obdiv i slávu najmä v drese AC Miláno.

Futbaloví priaznivci na Balkáne si ho však spájajú najmä s jedným momentom v čase, keď ešte hájil farby Dynama Záhreb.

Najslávnejší chorvátsky klub v máji 1990 hostil na domácom štadióne Crvenu Zvezdu Belehrad. Veci sa vymkli kontrole.

Polícia nedokázala zareagovať na výtržníctvo od Delije, ako sa označuje skupina skalných priaznivcov CZ Belehrad. Tí postupne ničili štadión a čoskoro došlo k nevyhnutnému. Potýčka s Bad Blue Boys Dynama Záhreb priniesla stovky zranených a desiatky zatknutých.

"Toto derby bolo odrazom nálady našej spoločnosti. Juhoslovanský futbal ukazoval, čo ľudia v krajine zažívali deň čo deň,“ spomínal Boban po rokoch, cituje ho Daily Mail.

Jeho neslávny moment prišiel už v čase, kedy bolo jasné, že do lopty si v ten deň už nekopne. Slovne sa pustil do jedného z policajtov. Ten ho udrel ako prvý, ale Boban sa nedal.

Skopol mu prilbu z hlavy a neskôr ho napadol aj druhýkrát. Keby sa o to pokúsil ešte raz, možno by bol Boban prvou vojnovou obeťou.

"Vynadal som policajtovi a už to išlo. Keď sa nad tým zamýšľam, znova by som urobil v tej situácií to isté.

Videl som, že policajti jednali s priaznivcami Dynama inak, ako s tými belehradskými. Pripomenulo mi to ďalšie nespravodlivosti páchané na Chorvátoch,“ vysvetľoval svoje pohnútky Boban.

Jeden úder od smrti

Policajt, ktorému sa postavil, mal od svojich nadriadených jasný rozkaz. Chvalabohu, že ho nemusel naplniť…

"Boban mi niečo povedal, ale nerozumel som mu. Pozeral sa na mňa pohľadom, ktorý znamená iba jednu vec. Zrazu som sa pozrel cez rameno a už na mňa letel. Kopol ma a zhodil na zem.

Keby ma udrel aj tretíkrát, vytiahol by som zbraň a zastrelil by som ho,“ priznal pre Jutarnij list policajt Refik Ahmetovič.

Boban v reakcii na tieto informácie po zápase povedal:

"Riskoval som všetko. Moju minulosť, život i budúcu slávu kvôli tomu, aby sme sa my, Chorváti, mali lepšie.“

Hoci chorvátska vojna o nezávislosť oficiálne začala až 31. marca 1991, práve neodohraté derby Dynamo – Crvena Zvezda bolo podľa viacerých poslednou kvapkou oleja do chorvátsko-srbského ohňa.

"Určite to bol začiatok konca Juhoslávie,“ tvrdil presvedčivo Stevan Stojanovič, brankár Crvenej Zvezdy.

Nebyť Bobana možno by dejiny nabrali iný smer. Štart ostro sledovaného duelu totiž odložili o niekoľko minút, nakoľko na trávnik lietali kamene, zhorela časť reklamných panelov a postupne sa nad ihrisko zniesol aj mrak slzného plynu.

"Všetkým bolo jasné, že sa nebude hrať. Išli sme sa schovať do šatní, ale Boban i niektorí ďalší sa neskôr vrátil. Policajti mlátili našich priaznivcov, a tak sme ich chceli pomôcť.

Už to nebolo o futbale, ale o tom, že podmienky na život pre Chorvátov boli v Juholávii neakceptovateľné,“ doplnil stredopoliar Dynama Vjekoslav Škrinjar.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna #Chorvátsko #juhoslávia #Zvonimir Boban