Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šok a neistota. Český futbalista opísal, ako ho spoluhráč dostal do karantény

Zaujímavý a veľmi promptný nemecký plán na reštartovanie Bundesligy má vážnu trhlinu. Druholigové Dynamo Drážďany po troch vlnách testovania a troch pozitívnych prípadoch na ochorenie COVID-19 uzavrelo celé mužstvo do dvojtýždňovej karantény.

10.05.2020 16:26 , aktualizované: 19:51
Ondřej Petrák Foto:
Stredopoliar Dynama Drážďany Ondřej Petrák.
debata

Po prvej vlne testov na koronavírus sa v kádri objavil iba jediný hráč, ktorý bol pozitívny. Druhá nepriniesla žiaden nový prípad a tak sa Drážďany hotovali na plnohodnotné tréningy i blížiace sa pokračovanie prerušenej sezóny.

S veľkou pravdepodobnosťou však 17. mája nenastúpia proti Hannoveru. Po tretej vlnej testovania sa totiž objavili ďalšie dva nové prípady nákazy.

Došlo k tomu aj napriek tomu, že hráči dodržiavala bezpečnostné opatrenia tak, ako to nariaďuje vedenie nemeckých futbalových súťaží DFL.

Vedenie klubu na nič nečakalo a uzatvorilo mužstvo do dvojtýždňovej karantény, čo výrazne ohrozuje spomínaný reštart druhej najvyššej nemeckej súťaže.

„Nepatrím medzi troch nakazených. Aj Pepa (spoluhráč a krajan Josef Hušbauer, pozn.) je v pohode. V pondelok ideme na ďalšie vyšetrenia. Môže sa ukázať, že nás je chorých ešte viac. Uvidíme, ako to dopadne,“ povedal pre ČTK Ondřej Petrák.

Stredopoliar saského klubu priznal, že ho radikálne rozhodnutie tímu prekvapilo. A nebol jediný. Riešenie prekvapilo aj DFL, ktorá ma pod palcom prvú aj druhú Bundesligu. V pondelok by mai jej členovia zasadnúť a celú situáciu vyriešiť.

"Všetci sme trochu v šoku. Zo začiatku sa riešilo, že by sme šli do karantény niekde na hoteli. Odhlasovali sme aspoň to, že môžeme byť všetci doma.

Osobne nemám z koronavírusu strach, ale skôr sa obávam o mojich blízkych, ak by sa to ďalej roznášalo," pokračoval.

Nie je jediným, koho rozšírenie koronavírusu v kabíne Dynama prekvapilo.

"Prvého nakazeného sme mali pred zhruba týždňom. Ten šiel rovno do karantény, aby sme my ostatní mohli trénovať ďalej. Stále sme boli rozdelení na dve skupiny po niekoľko hráčov.

Vo štvrtok sa zmenili pravidlá, mohli sme pracovať spoločne a aj ísť do súbojov. Po tréningu sme absolvovali testy a na druhý deň sa objavili ďalšie dva prípady.

Nevieme, kde to chytili. Máme veľmi prísne pravidlá." doplnil 28-ročný defenzívny univerzál.

Na tréning chodí so spoluhráčmi v rúšku. Po ňom sa vracia rovno domov. Medzitým si niekoľkokrát dezinfikuje ruky. Pravidelne mu kontrolujú aj teplotu.

„Absolútne nikto nemá šajnu odkiaľ sa vírus vzal. Všetko sme dodržiavali a zrazu sa stane toto…Boli sme s nimi v kontakte na tréningu, preto musíme ísť všetci do karantény,“ vysvetlil Petrák.

Nakazení spoluhráči nepociťujú žiadne symptómy. ťažkú hlavu si robia iba z jednej veci.

„Mrzí ich, že ostatní musíme byť v karanténe. Nemajú teplotu ani necítia únavu. Ani jeden príznak,“ podotkol.

Odchovanec Slavie Praha a bývalý hráč Norimbergu potvrdil, že rozhodnutie o dvojtýždňovej karanténe je nemenné. Čo prinesie budúcnosť, netuší.

„Neviem, ako budeme pokračovať. Prišli sme o tréningy, môžeme tak maximálne jazdiť na stacionárnom bicykli. Čo ak sa po pár týždňoch stane to isté v iných tímoch? Takto sa to môže výrazne predĺžiť,“ uzavrel Petrák.

Jedným z troch pozitívne testovaných osôb na koronavírus v nemeckom druholigovom futbalovom klube Dynamo Drážďany je dánsky útočník Simon Makienok Christoffersen. Hoci klub neposkytol žiadne mená, sám hráč sa o informácie podelil na sociálnej sieti.

Dvadsaťdeväťročného futbalistu pozitívny test poriadne prekvapil. "Od začiatku tréningového procesu som mal päť testov negatívnych a potom som nečakane mal pozitívny nález. Nemám žiadne symptómy, vôbec nič.

Dodržiaval som všetky hygienické nariadenia, ktoré som mohol. A aj tak sa to stalo," napísal na Instagrame. Jeho status zdieľal denník Bild, potom ho ale hráč vymazal. Informovala agentúra SID.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bundesliga #koronavírus #Dynamo Drážďany #Ondrej Petrák