Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Demo: Televízie môžu zachrániť kluby od bankrotu. Ako vidí Bénesove šance?

Orol Attila - symbol futbalového Frankfurtu - má smolu. Spoločne so sokoliarom Franzom nebudú prevádzať tradičné kúsky pred začiatkom zápasov Eintrachtu.

09.05.2020 08:20
Bénes, Foto: ,
László Bénes.
debata

Na štadión sa nedostane ani dlhoročná fanúšička Bayernu Katharina. Na Olympijskom štadióne v Mníchove i neskôr v Allianz Aréne si rada pivom pripíjala na zdravie s priateľmi. Teraz bude musieť držať palce svojim miláčikom iba pred televízorom.

Chýbať budú aj ostatní priaznivci. V Borussii Mönchengladbach – kde nastupuje jeden z dvoch slovenských reprezentantov László Bénes, druhým je Peter Pekarík z Herthy Berlín – sa vynašli.

Zákaz vstupu na duely najvyššej nemeckej súťaže vyriešili veľmi svojsky. Namiesto nich budú súboje reštartovanej sezóny 2019/20 sledovať ich papierové makety.

Bundesliga je späť. Bez divákov, s otáznikmi, na tenkom ľade. Jedna zo štyroch top líg sveta, ktoré ešte uvažujú nad pokračovaním prerušenej sezóny, sa od 16. mája rozhodla čeliť pandémii koronavírusu na ihrisku. A to aj napriek desiatim pozitívnym prípadom z viac ako 1300 odobratých vzoriek.

„Je to fantastická správa pre celý futbalový svet. Aj pre mňa, lebo mi karanténa už lezie na nervy,“ smeje sa Igor Demo.

Vyššie riziko zranení

Niekdajší slovenský reprezentant pozorne sleduje bundesligové dianie. Nevie sa dočkať, kedy si ho pozrie v televízii a skráti si čas na voľnej nohe. Neprekvapilo ho, že ako prvá sa vráti na trávnik práve najvyššia nemecká súťaž.

„Už predtým som sa vyjadril, že ak sa nejaká súťaž začne, bude to Bundesliga,“ vraví presvedčivo.

Z čoho tak usudzuje?

„K nemeckej lige sa vyjadrovala aj kancelárka Angela Merkelová. To niečo znamená. Futbal je v nemeckom DNA, tvorí dôležitú zložku tamojšieho života. Nikde na svete nechodí na súťažné či dokonca prípravné zápasy toľko priaznivcov,“ vysvetľuje.

Igor Demo (vpravo) v debate s Ladislavom... Foto: SITA, Martin Havran
Igor Demo Igor Demo (vpravo) v debate s Ladislavom Jurkemikom.

Bundesligu čaká zrýchlený model dokončenia súťaže. Budúcu sobotu sa odohrá 26. kolo. Šampióna spozná najneskôr v poslednom 34. kole, ktoré je bude 27. júna.

„Nie je to nič strašidelné. Popredné kluby takto hrávajú bežne kvôli vystúpeniam v európskych pohároch. Menšie budú musieť viac pracovať so šírkou kádra,“ pokračuje Demo.

Nič však nie je čiernobiele. Demo sa obáva väčšieho počtu zranení.

„Jediný problém vidím v tom, že hráči dlhšiu dobu netrénovali stopercentne. Kontakt so spoluhráčmi či zápasy sa nedajú v domácej karanténe nahradiť. Riziko zranení je vyššie,“ zamýšľa sa.

Televízie môžu odvrátiť bankroty

Niektoré kluby netaja, že robia krok do neznáma. Majú obavy z neho i ďalšej vlny ochorenia COVID-19. Radosť z pokračovania je však obrovská. A podľa Dema pre ostatné krajiny sa časom stane príkladom.

Taliani či Španieli na tom nie sú veľmi dobre. Zaspali s tvrdými opatreniami, keď ich nastolili, už keď bolo neskoro. Nemci zareagovali promptne a čoskoro začnú hrať.

Očakávam reťazovú reakciu. Premier League a ďalšie súťaže sa poučia, niečo od Nemcov odpozorujú a vrátia sa skôr, ako plánovali," ozrejmuje.

Demo vidí v kroku nemeckých predstaviteľov veľkú odvahu. Vyplýva z rizika, ktoré rozhodnutie obnovenia súťaže prináša. Na vírus momentálne neexistuje účinná vakcína a navyše sa môže objaviť v inej forme ako doteraz.

"Je to risk. Ja však nepredpokladám, že ďalšiu vlnu nákazy spustia futbalisti. Budú pravdepodobne zavretí na bázach a pravidelne testovaní. Kto bude pozitívny, zostane v izolácii.

Koronavírus sa môže vrátiť len vtedy, keď ho prinesú na tribúny fanúšikovia," tvrdí niekdajší hráč Nitry, Slovana, PSV Eindhoven či Mönchengladbachu.

Ich návrat na tribúny je otázny. Podľa Dema príde najskôr začiatkom budúceho roka, teda v jarnej časti bundesligovej sezóny 2020/21. Zápasy bez diváckej kulisy sú nateraz jediným možným riešením.

"Budú to súboje bez náboja. Síce sa tréneri toľko nenakričia, ale futbal sa hrá pre ľudí. Už som také stretnutie zažil a je to hrozné. Na druhej strane však hráči aj kluby vedia, že bez peňazí z televíznych práv neprežijú.

Tréning futbalistov Schalke. Foto: SITA/AP, Martin Meissner
Schalke, tréning Tréning futbalistov Schalke.

Zachytil som, že Werder Brémy aj Schalke majú finančné problémy. Peniaze za predaj práv, ktoré sa pohybujú v stovkách miliónov eur, im môžu výrazne pomôcť. Niektoré menšie kluby aj zachrániť od bankrotu," spomína dôležitý ekonomický aspekt Demo.

Šesť sezón bol oporou Mönchengladbachu, ku ktorému ho aj vďaka Bénesovi stále viažu pevné väzby. Pri otázke, ako sa môže slovenskému reprezentantovi i jeho spoluhráčom vodiť, má priamu odpoveď.

„Majú mužstvo, ktoré dokáže konkurovať najlepším. Som rád, že Laci je jeho dôležitou súčasťou. Dúfam, že všetci zostanú zdraví a ponaháňajú Bayern, Lipsko či Dortmund. Sezónu rozbehli solídne, bola by škoda ju zahodiť,“ uzatvára Demo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bundesliga #László Bénes #Igor Demo #koronavírus