Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

PSG aj Liverpool si zaslúžia titul, tvrdí slovenský reprezentant

Darčeky majú rôzne podoby. Od autodráhy až po vysnívanú dovolenku v Dubaji. Jedného pekného o dva týždne sa dočká aj Branislav Niňaj.

04.05.2020 14:42
debata
Branislav Niňaj v reprezentačnom drese. Foto: SITA, Ivan Kopčáni
Branislav Niňaj Branislav Niňaj v reprezentačnom drese.

Osemnásteho mája sa totiž znovu nakrátko stretne so spoluhráčmi na tréningu. Deň predtým oslávi v Holandsku 26. narodeniny.

„Do konca mája budeme pracovať v individuálnych skupinkách. Potom nás čaká trojtýždňová dovolenka a po nej sa začneme pripravovať na novú sezónu,“ vysvetľuje hráč Fortuny Sittard.

Syn sa nezastavil

Odchovanec Petržalky si na začiatku apríla zbalil kufre, naložil ich do auta a so snúbenicou a čoskoro dvojročným synom nabrali smer Bratislava. Karanténa im v dome rodičov ubehla ako voda. „Syn je veľmi živý. Máme záhradu, takže sa tam nezastavil,“ usmieva sa Niňaj.

Pred niekoľkými dňami sa všetci traja vrátili do Holandska. Niňaj a ďalší legionári Fortuny však po absolvovaní povinnej dvojtýždňovej karantény nebudú čakať na dokončenie novej sezóny. Rovno sa začnú chystať na novú.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Pure emotie! . #SamenNaoVeure #FORHEE Foto's: Niels van Renen

Príspevok, ktorý zdieľa Fortuna Sittard (@fortuna.sittard),

„V Holandsku sú do 1. septembra zakázané športové podujatia. Máme väčšiu istotu aj dlhšiu pauzu. Ja by som však radšej počkal a dohral sezónu. Takýto koniec je nefutbalový,“ zamýšľa sa.

Eredivisie preto nebude mať v sezóne 2019/20 šampióna ani zostupujúcich.

„V Holandsku je rozdiel medzi prvým Ajaxom a druhým Alkmaarom iba v skóre. Bola by hlúposť dať titul niektorému z nich. Na druhej strane – vo Francúzsku či v Anglicku sú odstupy obrovské. Titul si Paríž Saint-Germain aj Liverpool zaslúžia,“ porovnáva Niňaj.

Lokeren? Výplata meškala iba raz

Holandská liga sa mu pozdáva. Jeho pocit i dva vynechané ligové zápasy z 26 odohratých sú toho jasným dôkazom. Vie si predstaviť, že by po dodržaní trojročnej zmluvy – vyprší mu v lete 2021 – v klube pokračoval.

„Sme tu s rodinou spokojní. Všetko funguje tak, ako má. Holandsko je príjemná krajina na život i na futbal. Fortuna nemá malé zázemie. V porovnaní s veľkoklubmi ako Ajax či PSV Eindhoven áno, ale s ostatnými mužstvami ani nie. Je to tradičný klub, má svoje meno,“ pokračuje Niňaj.

Na Eredivisie sa mu najviac pozdáva dynamika súťaže i svetoví hráči, ktorí technickými kúskami robia obrancom problémy.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

⚔ In de categorie 'voetbal is oorlog'. Zijn we weer vrienden @tombeugie!? Tot zaterdag! . #SamenNaoVeure #FORADO #Eredivisie

Príspevok, ktorý zdieľa Fortuna Sittard (@fortuna.sittard),

„Pre porovnanie – belgická liga bola skôr fyzická. V Lokerene som bol ako mladík, teraz mám viac skúseností. Pomáhajú mi. Pravidelne hrávam, tréner je spokojný,“ hľadá rozdiely niekdajší hráč Slovana, Osmanlisporu či Žiliny.

V januári 2019 rozšíril slovenskú enklávu v najvyššej holandskej súťaži Róbert Boženík. Po Niňajovi a Matúšovi Berovi (Vitesse Arnhem) je tretím hráčom spod Tatier, ktorý pôsobí v Eredivisie.

„Robo zaujal kvalitou a talentom. Vždy je na hráčovi, ako sa novej výzvy chytí. Najdôležitejšie je, ako to má usporiadané v hlave a tiež ako veľmi sa chce presadiť,“ chváli krajana Niňaj.

Neuniklo mu, že po odchode z Lokerenu do Sittardu postretli tradičný belgický klub existenčné problémy. Počas dvoch sezón, ktoré v drese dvojnásobného víťaza tamojšieho pohára absolvoval, však ťažkosti nezaznamenal.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

✖ @mhroadstyling Welke van deze wedstrijden is jouw favoriet? . #SamenNaoVeure #MHRoadstyling #Bedankt

Príspevok, ktorý zdieľa Fortuna Sittard (@fortuna.sittard),

„Výplata nám meškala len raz. A to len pár dní, lebo tak vyšiel víkend. Dozvedel som sa, že hlavný sponzor mal finančné ťažkosti až po mojom odchode do Fortuny. Odvtedy mali dlhy a nezohnali v tejto situácii nikoho, kto by ich vyrovnal,“ dopĺňa.

Neobáva sa, že by podobný osud mohol postihnúť aj Fortunu z 30-tisícového Sittardu na nemecko-holandskom pohraničí?

„Doba je ťažká, človek nikdy nevie. Klubu však niečo také zrejme nehrozí. Momentálne dostávame sto percent z výplat. Zrejme je to aj vďaka holandskej vláde, ktorá prispieva na výplaty hráčov,“ uzatvára dvojnásobný reprezentant.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Branislav Niňaj #koronavírus