Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kluby ani hráči nežijú z ruky do úst. Zneužívajú krízu

Je oporou prekvapenia prerušenej sezóny Ekstraklasy. Slask Vroclav je len bod od pohárových priečok, o čo sa výraznou mierou pričinil aj Róbert Pich (31).

01.05.2020 13:56
Róbert Pich Foto:
Róbert Pich (vľavo) na tréningu Slasku Vroclav.
debata

Šikovnému krídelníkovi utiekla karanténa v Poľsku ako voda. „Dvojročný syn Matias má v sebe veľa energie, s manželkou máme čo robiť,“ smeje sa niekdajší futbalista Žiliny či Banskej Bystrice.

Tento týždeň sa po prvýkrát vrátil do klubu kvôli tréningu. Bol veľmi netradičný…

V čom?

So spoluhráčom Musondom a s trénerom sme mali pre seba celé ihrisko. Dali sme si rozcvičku, cvičenia okolo kužeľov či prihrávky vo dvojici.

Poliaci už majú premyslený proces, ako naštartovať ligu. Zaregistrovali ste to?

Dostali sme informácie od zväzu. V nedeľu budú všetky tímy – vrátane realizačných – testovať. V prípade negatívnych výsledkov sa od pondelka stretneme na ihrisku v menších skupinkách. Od 10. mája sa vrátime do bežného tréningu. Ligový reštart je na programe 29. mája, koniec v polovici júla.

Nemáte obavy z koronavírusu?

Nemám. Už niekoľko dní vypĺňame dotazníky a posielame výkazy s nameranými teplotami. Kluby robia všetko, aby im televízie vyplatili peniaze z vysielacích práv. Pre mnohé tímy je to kľúčová finančná zložka. Mám informácie, že sa tak už stalo a televízie poslali tímom aspoň časť, aby im pomohli a liga mohla pokračovať.

A čo ak pri testovaní – teraz či neskôr – nájdu niekoho, kto bude pozitívny?

Netuším, čo by nastalo. Potom si už dokončenie ligy neviem úplne predstaviť.

Zohráva rolu vo vašom postoji aj fakt, že sa Slasku darí?

Je lepšie vracať sa do sezóny, keď máte na dosah európske poháre, ako keby ste boli po uši namočení v zostupových vodách. Naším cieľom bolo dostať sa do osmičky. Sme vyššie, ako sme predpokladali.

Ako sa vyrovnáte s absenciou divákov?

Nemáme na výber. Zápasy pred prázdnymi tribúnami strácajú svoje čaro. Podpora nám bude chýbať, ale keby sa sezóna nedohrala, kluby by mohli mať veľké problémy.

Podobne ako Žilina?

Zaskočilo ma to. Aj v Poľsku sa ma pýtali, čo sa tam deje. MŠK berú ako stabilný klub. Neviem, aké boli rokovania medzi hráčmi a majiteľom. Ten si s klubom môže spraviť, čo chce. Šikovným hráčom sa otvárajú dvere, lebo môžu ísť kamkoľvek a zadarmo. Ostatní však môžu veľmi trpieť. Hľadať si klub je teraz veľmi ťažké.

Ste v tejto situácii na strane šetriacich klubov alebo hráčov, ktorí odmietajú znižovanie platov?

Ani na jednej. Kluby začali túto situáciu zneužívať. Po dvoch týždňoch od zastavenia Ekstraklasy niektoré vyhlásili, že nemajú peniaze. To je nonsens. Pochybujem, že žijú z ruky do úst. To však platí aj o hráčoch. Ak im záleží na klube, pristúpia na znižovanie platov. Nie sú v núdzi ako bežní ľudia. Pokiaľ obe strany chcú, nájdu kompromis.

Vo Vroclave si to užívate. Je možné, že končiacu sa zmluvu predĺžite?

Je to moderné i historické mesto. Karanténa nám ubehla veľmi rýchlo. Dvojročný syn Matias má v sebe veľa energie, s manželkou máme čo robiť. Sme tu už päť rokov, ale možno ešte niečo vyskúšam.

Čo vás k tomu vedie?

Majiteľom Slasku je mesto. Má to plusy aj mínusy. Nemá dlhodobý biznis plán. Ľudia vo vedení klubu sa na môj vkus menia príliš často. Na druhej strane však majú pevný ekonomický základ. Súkromný majiteľ by klubu pomohol.

Tušíte, aký dres si oblečiete v nasledujúcej sezóne?

Už pred krízou sme sa s trénerom i športovým riaditeľom Slasku bavili o predĺžení zmluvy. Všetky rokovania stopli, nikto sa o tom nebaví. Nechcú mi sľubovať hory-doly. Nevedia, čo bude.

Obzeráte sa po iných ponukách?

Áno. Ak by sme vo Vroclave nenašli riešenie do mája, keď mi končí zmluva a prišla nejaká zaujímavá príležitosť, zvážil by som ju.

Je nejaká na stole?

Oficiálna nie. Predpokladám, že sa to rozbehne až na konci mája. Pokukujeme s agentom po Turecku, Grécku či Cypre. Nebránim sa však ani iným výzvam.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #futbal #Róbert Pich #Slask Vroclav