Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zomieral, mal napísaný závet. Mama zachránila Van Dijka

Holandský stopér Liverpoolu Virgil van Dijk (28) je momentálne najlepší obranca na svete. A ak aj so mnou nesúhlasíte, určite ho máte aspoň v elitnej trojke zadákov. Cesta šéfa defenzívy úradujúceho víťaza Ligy majstrov na vrchol nebola jednoduchá.

13.04.2020 08:50
Virgil van Dijk. Foto: ,
Virgil van Dijk bol vlani druhý v ankete Futbalista roka podľa France Football.
debata (1)

Do januára 2018 nehral za špičkový európsky klub. Keď sa z Groningenu dostal cez Celtic Glasgow a Southampton do Liverpoolu, zaradil sa medzi elitu na svojom poste. Začal zbierať uznanie, tímové i individuálne úspechy.

Avšak, nič z toho by nebolo možné, keby Virgilova mama v roku 2012 nevzala vtedy 20-ročného futbalistu do inej nemocnice, než v ktorej ho vyhlásili za zdravého.

Z chlapiska scvrknutý chlapček

Groningen v marci 2012 zvíťazil v ligovom zápase na pôde Excelsioru 1:0. Obrana hostí na čele s Virgilom van Dijkom či bývalým zadákom Slovana Bratislava Lorenzom Burnetom mohla byť spokojná s čistým kontom.

Van Dijk sa však po stretnutí necítil dobre. Zdanlivá drobnosť, ktorú lekársky tím Groningenu sprvu vyhodnotil ako obyčajnú nevoľnosť, vyústila do vážneho problému. Virgil mal zápal slepého čreva, pobrušnice a infekciu pečene.

„Nebol v poriadku, no nevedeli sme o závažnosti jeho ochorenia,“ zaspomínal pre FourFourTwo bývalý asistent trénera Dick Lukkien: „Sprvu sme si mysleli, že má chrípku. Niekoľko dní zostal doma, mal veľké bolesti. Šiel do nemocnice, no nič mu nenašli. A tak ho poslali znovu domov.

No bolesť sa zhoršovala. Keď ho prišla navštíviť mama, videla, v akom zlom stave v skutočnosti bol. Vzala ho do inej nemocnice, čo sa ukázalo byť kľúčové. Bol som v šoku. Keď sa vrátil k tímu, zmenil sa z obrovského chlapiska na scvrknutého chlapčeka. Našťastie, dokázal sa pozviechať vcelku rýchlo.“

Mohol byť koniec

Van Dijkovi zachránila život operácia. Vynechal síce zostávajúce dva mesiace sezóny, no na štarte nasledujúcej bol späť v plnej sile. Náročné obdobie strachu zostalo v jeho pamäti. Krátko po návrate priblížil pre holandské médiá, ako sa pripravoval na najhoršie:

„Zovšadiaľ zo mňa trčali hadičky. Moje telo bolo zlomené a nemohol som nič robiť. V niektorých momentoch mi hlavou behali najhoršie scenáre. Môj život bol v ohrození. Spoločne s mamou sme sa modlili k Bohu a rozprávali sa o možných scenároch.

V určitom bode som musel podpísať nejaké papiere. Išlo o závet. Ak by som zomrel, časť mojich peňazí by šla mame. Samozrejme, nik o tom nechcel ani len počuť, no museli sme to urobiť. Mohol byť so mnou koniec.“

Van Dijk ťaživé obdobie našťastie prekonal a naplnil sen o futbalovej kariére. V nasledujúcich rokoch života získal dva škótske tituly, Liverpool priviedol do dvoch finále Ligy majstrov po sebe a stal sa kapitánom Holandska.

Prestupom do Liverpoolu sa stal na jeden rok najdrahším obrancom futbalovej histórie. Je líder silného mužstva, ktoré do prerušenia sezóny koronavírusom smerovalo k prvému anglickému titulu po 30 rokoch.

Nech sa už aktuálny ročník vyvinie akokoľvek, na Anfielde ho ešte čakajú krásne zajtrajšky. Minimálne krajšie než si dokázal predstaviť na nemocničnom lôžku na jar 2012.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Premier League #FC Liverpool #FC Groningen #Virgil van Dijk #holandskí futbalisti