Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V meste bez rúšok, na štadióne panáci. Rozbehne sa Bundesliga už o mesiac?

Nemecké futbalové kluby sa po pauze spôsobenej pandémiou koronavírusu postupne pripravujú na obnovenie Bundesligy.

09.04.2020 11:09
Borussia Mönchengladbach Foto: ,
11. marec 2020: fanúšik Borussie Mönchengladbach pri štadióne pred zápasom Bundesligy s Kolínom.
debata (1)

Slovenský reprezentant László Bénes verí, že súťaž by sa mohla opäť rozbehnúť 9. mája. V jeho klube Borussia Mönchengladbach začali trénovať v menších skupinách a potom po dvojiciach.

"Mali sme aj desať dní individuálne tréningy doma. Teraz sa dostávame do tempa opäť po skupinách a snáď po Veľkej noci budeme opäť trénovať spolu. Tréneri nám už naznačili spoločné tréningy a obnovenie súťaže 9. mája vidím ako reálny dátum. V týchto dňoch trénujeme najmä streľbu, máme pozičné hry, hráme dvaja na dvoch.

Potom, keď sme v skupinách, každá má svojho brankára a trénujeme štandardné situácie obranné i útočné. Tréneri skupiny miešajú, podľa toho, čo od nás vyžadujú. Máme aj kondičné tréningy," povedal Bénes v rozhovore pre oficiálnu webovú stránku Slovenského futbalového zväzu.

Hoci Bundesliga sa v prípade reštartu dohrá bez divákov, vedenie Borussie vyhlásilo, že na tribúny dá vyrobiť umelých fanúšikov, ktorých si budú môcť ľudia kúpiť. Bénes túto iniciatívu kvituje. "Keď som počul o tom prvýkrát, tak som sa pousmial a nápad sa mi však zapáčil. Je to lepšie, ako hrať pred prázdnymi sedadlami. Uvidíme, koľko panákov fanúšikovia vykúpia.“

Viaceré kluby prešli do úsporného režimu a realizačným tímom s hráčmi znížili platy. V Borussii zatiaľ k tomuto kroku nepristúpili.

Laszlo Bénes (vľavo) sa so spoluhráčmi teší z... Foto: SITA/AP, Marius Becker
Laszlo Bénes Laszlo Bénes (vľavo) sa so spoluhráčmi teší z jedného z gólov Borussie.

Rýchla sprcha a odchod

"Vedenie klubu nás k takémuto opatreniu nevyzvalo, ale hráči a realizačný tím sme si sadli a dohodli sa, že časť našich platov ponúkneme ďalším zamestnancom klubu. Úspešní budeme len vtedy, keď budeme spolu držať aj v ťažkých chvíľach. V Nemecku sa mimo bydliska smie vychádzať len po dvojiciach, prípadne spolu len rodiny.

Rúška ľudia zatiaľ nosiť nemusia, dvoch alebo troch ľudí s nimi som videl v obchode, inak vôbec. Keď sme na štadióne, tak po tréningu sa dlho nezdržiavame v šatni, rýchlo sa osprchujeme a ideme domov. Plníme aj prísne hygienické a dezinfekčné nariadenia. Napríklad, pred tréningami sa prezliekame v dvoch kabínach…“

Bénes udržiava každodenný kontakt so svojimi najbližšími. "V Nemecku je so mnou aj priateľka, takže spolu trávime veľa času. Kúpili sme si psa, staráme sa o neho, keďže je malý. Priateľka každý deň varí a niekedy jej aj ja pomôžem. Pozrieme si aj film či seriál. S kamarátmi si zahráme cez internet hry na konzolách.

Každý deň si volám s rodičmi. Telefonovali sme si aj v čase, keď nebola karanténa. Je to náš zvyk. Samozrejme, rozprávame sa aj o tom, aká je situácia doma. Opatrenia na Slovensku sú prísnejšie ako v Nemecku – páči sa mi nosenie rúšok, rukavíc v obchodoch či odstup.“

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

⚽️

Príspevok, ktorý zdieľa László Bénes (@beneslacus22),

Veľké zápasy v reprezentácii

Slovenský stredopoliar je v kontakte aj s trénermi reprezentácie a s viacerými spoluhráčmi z národného tímu.

"Volal som aj s trénerom Pavlom Hapalom a aj s jeho asistentom Otom Brunegrafom. Rozprávali sme sa, že je škoda, že sa baráž v júni neodohrá. Je to logický krok, lebo ak sa rozbehnú súťaže, isto budeme hrať vkuse aj v júni. Na reprezentačné zrazy sa však tešíme, čakajú nás veľké zápasy.

Zo spoluhráčov v národnom tíme najviac komunikujem s Nikolasom Špalekom, s ním si píšem a volám každý deň. Rozprávame si, ako to vyzerá u nich v Taliansku a ako u nás v Nemecku. Oni to majú náročnejšie ako my alebo na Slovensku. Vzájomne sa podporujeme a želáme si, aby sa život čo najskôr vrátil do starých koľají.“

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bundesliga #Borussia Mönchengladbach #László Bénes