Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pichľavá poznámka po smrti otca. Odchod van Nistelrooya urýchlil Ronaldov plač

Ruud van Nistelrooy bol špičkovým zakončovateľom, ktorý zanechal vo viacerých futbalových kluboch nezmazateľnú stopu. Platilo to aj pre Manchester United. Jeho rozlúčku so štadiónom Old Trafford však sprevádzali napäté vzťahy s trénerskou legendou Alexom Fergusonom. Nervózne obdobie vygradovalo konfliktom s vychádzajúcou hviezdou Cristianom Ronaldom.

09.04.2020 12:00
debata
Ruud Van Nistelrooy (vľavo) a Cristiano Ronaldo... Foto: SITA/AP, MICHEL SPINGLER
Ruud Van Nistelrooy, Cristiano Ronaldo Ruud Van Nistelrooy (vľavo) a Cristiano Ronaldo počas spoločného pôsobenia v Manchestri United v novembri 2005.

Vtedajší spoluhráč dvojice, útočník Louis Saha, spomínal v rozhovore pre Four Four Two na to, ako Van Nistelrooy rozplakal Ronalda.

„Ruud mal taký typ ega, že chcel, aby hráči všetky prihrávky adresovali jemu. Pre ďalší vývoj Cristiana Ronalda a Wayna Rooneyho bola takáto situácia z pohľadu trénera náročná,“ povedal Saha.

Písal sa 9. máj 2006. Van Nistelrooya nechal Ferguson viackrát sedieť na lavičke, čo sa Holanďanovi, pochopiteľne, nepáčilo. Dával to aj patrične najavo. Prekážalo mu aj to, že Ronaldo príliš dlho drží loptu a málo prihráva. Pár mesiacov po smrti Portugalčanovho otca sa dvojica pochytila.

„Takéto veci sa dejú, keď dvaja hráči majú v sebe priveľa nadšenia, ale nepochybujem o tom, že Ruud niektoré zo svojich slov neskôr oľutoval,“ pokračoval Francúz.

Choď sa vyplakať k ockovi

Traduje sa, že odchod Van Nistelrooya z United sa urýchlil po tom, ako sa kanonier dotkol citlivej témy Ronaldovho otca. Ten zomrel na následky zlyhania pečene v dôsledku alkoholizmu vo veku 52 rokov.

„Bol to opilec, a preto sme sa nemohli nikdy normálne porozprávať,“ povedal Ronaldo v septembri minulého roka.

Britský novinár a šéf pre komunikáciu a stratégiu bývalého premiéra Tonyho Blaira Alastair Campbell, Fergusonov dobrý priateľ, objasnil situáciu vo svojej knihe.

„Poslednou kvapkou bolo, keď Ronaldovi krátko po smrti otci otca-alkoholika povedal, že mu našiel nového otca v Carlosovi (Queirozovi, Fergusonovom asistentovi, pozn.),“ napísal Campbell.

Ruud van Nistelrooy, Cristiano Ronaldo a Wayne... Foto: SITA/AP, JON SUPER
Ruud van Nistelrooy, Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney Ruud van Nistelrooy, Cristiano Ronaldo a Wayne Rooney sa tešia z gólu v auguste 2005.

Van Nistelrooy mal Ronaldovi po roztržke adresovať slová, aby sa išiel vyplakať k ockovi. Myslel tým krajana Queiroza, no jeho slová vyzneli v danej chvíli veľmi nešťastne.

„Carlos Ruuda vyzval, aby prejavil úctu, no on odvetil, že tam nikoho nerešpektuje. Neskôr sa Ronaldovi ospravedlnil, no ten to neprijal. Keď sa o tom Alex dozvedel, poslal Van Nistelrooya domov. Nevedel, čo s ním má urobiť,“ dodal.

Van Nistelrooy onedlho prestúpil do Realu Madrid po piatich sezónach v Anglicku. V 219 zápasoch za United strelil 150 gólov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Cristiano Ronaldo #Manchester United #Ruud van Nistelrooy