Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prestupy nad sto miliónov eur? V tejto chvíli fikcia

Je jedným z vyvolených, ktorí prišli na svet v priestupný rok. Dvadsiateho deviateho februára 1988 sa v meste Haltern am See narodil nemecký futbalista Benedikt Höwedes. Ak ste o majstrovi sveta z roku 2014 dlhšie nepočuli, bude to zrejme tým, že momentálne hrá v Lokomotive Moskva.

05.04.2020 18:46
Bundesliga, Pospěch, Goretzka Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Je to jeho tretia futbalová zastávka. Keď sa v lete 2017 po troch dekádach vo vlasti vybral na zahraničné skusy, netušil, že ostatný návrat domov bude taký nepríjemný. Bežný ľud, jeho blízki i tradičné nemecké kluby vrátane jeho najobľúbenejšieho prežívajú ťažké časy.

"Jednoznačne je lepšie teraz ligu zastaviť a uprednostniť zdravie. Situácia je vážna,” uviedol na margo pandémie koronavírusu.

Strata? 800 miliónov

Tieto slová sa v dnešných dňoch dajú uplatniť napríklad na obyvateľov Ruska. Kremeľ hlásil do včerajšieho rána celkovo 4731 prípadov ochorenia s označením COVID-19. V najľudna­tejšej krajine Európy si doteraz vyžiadal 43 obetí.

Höwedes sa pred ním nechce skrývať v Moskve, ale doma. Požiadal tradičný klub o návrat a ten mu vyhovel. Hoci to Lokomotiv ešte verejne nepriznal, aj on bude zrejme v najbližších mesiacoch počítať straty. Dúfajúc, že v miliónoch rubľov a nie na životoch…

Problémy však majú aj iní giganti. Výnimkou nie je ani Schalke 04, kde Höwedes pôsobil takmer sedemnásť rokov. Prišiel tam ako urastený chlapec s nie príliš dobrou technikou. Tá sa však zlepšila, tvrdosť zostala a zo 188-centimetrov vysokého stopéra sa stala klubová legenda i veľká ikona Gelsenkirchenu.

Pýcha niekdajšieho baníckeho mesta – momentálne patrí k tým, ktoré majú najvyššiu nezamestnanosť v celej krajine – čelí so súpermi v Bundeslige či Nemeckom pohári finančným problémom. Menším i likvidačným. Schalke aj ďalším gigantom hrozí, že prídu o približne osemsto miliónov eur. Dôvod je prostý.

Ilustračné foto Foto: SITA/AP, Martin Meissner
Dortmund, Bayern Ilustračné foto

Nenaplnenie splátkových kalendárov mediálnych partnerov a televíznych spoločností. Tie odmietajú platiť za niečo, čo zrejme nebude, nakoľko najvyššia nemecká súťaž sa podobne ako väčšina futbalových líg v Európe zrejme nedočká v sezóne 2019/2020 konca.

Bude liga pokračovať?

Nemeckými novinami prebehla správa, že vedenie súťaží potichu rokuje o náhradnom programe v zrýchlenom režime. Sezóna by sa mala dohrať najneskôr v júli. Kompetentní však túto správu dementovali a šéf Bayernu Mníchov Karl-Heinz Rummenigge vyslovil skeptickú prognózu.

„Ak by sa nepodarilo dohrať ročník do konca júna, musíme popremýšľať aj nad tým, že sa nasledujúci nezačne v septembri, ale neskôr. Navyše môžeme zabudnúť na široké kádre a prestupy nad sto miliónov eur. To je v tejto situácii nereálna položka,“ citovali riaditeľa Bavorov nemecké médiá.

Podľa denníka Kicker je až tretina nemeckých profesionálnych klubov – 13 z 36 – v prvej a druhej Bundeslige na pokraji bankrotu. Ak sa sezóna nedohrá, väčšinu z nich čaká konkurz či zánik. Dvanásť klubov už naplánovala využitie peňazí z práv, ktoré mali doraziť v máji, na vykrytie terajších nákladov. Iné zasa ako záruku, aby im mohli požičať tamojšie banky.

Ani to však nemusí stačiť. Sedem druholigových klubov sa za terajšej situácie v máji stane neschopných plniť si svoje finančné záväzky, ďalším dvom dôjdu zdroje o mesiac neskôr. Nepomôže im ani štedrá finančná pomoc od ekonomicky najstabilnejších tímov. Bayern, Dortmund, Leverkusen a Lipsko vyzbierali 20 miliónov eur pre pomoc tým mužstvám, ktoré sú na tom najhoršie.

Jediným záchranným kolesom sa zdá byť pokračovanie súťaží. Je naplánované na začiatok mája. Zvyšných deväť bundesligových kôl by sa odohralo za zatvorenými dverami, so zapnutými televíznymi kamerami.

Samozrejmosťou by mal byť čo najmenší počet členov realizačných tímov či usporiadateľov. Členovia tímov by boli testovaní každé tri dni. V prípade, že by boli pozitívni na koronavírus, zostali by v izolácii iba oni, nie celé mužstvá. Vďaka tomu by kluby dostali zaplatené a terajšie ekonomické dopady by výrazne limitovali.

Či je to reálna možnosť alebo len zbožné prianie, ukážu najbližšie dni.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bundesliga