Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mlč, hraj a dostaneš výplatu. Liga v Nikarague pokračuje

Ideálna šanca ujsť prenasledovateľom. Ak zvládnu takzvaný šesťbodový zápas, vzdialia sa súperovi a vytvoria tlak na dvojicu najväčších rivalov v boji o titul. Nie je reč o Laziu stíhajúcemu Juventus, súboji Bayernu s Dortmundom o bundesligovú trofej či dvoch gigantoch španielskej ligy - Reale Madrid a Barcelone - ale o stredoamerickom mužstve FC Diriangén.

03.04.2020 20:02
Diriangén Foto:
Futbalisti Diriangénu.
debata

Kým najlepšie kluby sveta trénujú kvôli pandémii koronavírusu individuálne a čakajú na nevyhnutné – predčasný koniec domácich i európskych súťaží – v troch kútoch sveta sa naďalej bojuje o trofej. Súboj o majstra v Burundi, Bielorusku a Nikarague je naďalej otvorený.

Messi s Ronaldom do Bieloruska?

V chudobnej africkej krajine pred štyrmi dňami potvrdili iba prvé dva prípady nákazy. Štyri kolá pred koncom Primus League je na čele Le Messager Ngozi. Má štvorbodový náskok pred Musongati, ale aj zápas k dobru. Vyzerá to na zaujímavú zápletku…

Rozlohou v podstatne väčšom Bielorusku sa najvyššia súťaž iba rozbieha. S požehnaním svojského prezidenta Alexandra Lukašenka chodia na štadióny stovky divákov. Pred vstupom im zmerajú teplotu a môžu ísť na tribúny.

Včera si mohli pozrieť prvé dva zápasy tretieho kola, v akcii bol aj jeden z najväčších favoritov na víťazstvo Dynamo Minsk. Vysielacie práva na ne okrem domácich televízií odkúpilo aj desať ďalších krajín.

„Keď bola výluka v NHL, v Európe hrali najlepší hokejisti. Možno sa aj v našej lige objavia Lionel Messi s Cristianom Ronaldom,“ vtipkoval pred časom Alexandr Hleb. Niekdajší hráč Barcelony či Arsenalu 13. marca ukončil bohatú kariéru ako hráč FC Isloch Minsk. Pre istotu…

„Nechcem riskovať. Všade sa prijímajú opatrenia na zastavenie koronavírusu a tu sa tvárime, že o nič nejde,“ doplnil Hleb.

Radosť z hry? Druhoradá

Kým väčšina bieloruských klubov a hráčov zatiaľ slepo nasleduje dlhoročnú hlavu štátu, tie v stredoamerickej Nikarague mali osud vo svojich rukách.

V utorok sa zástupcovia všetkých z nich stretli a rokovali, či budú v rozbehnutej sezóne pokračovať. Mohli znížiť riziko rastu počtu nakazených vírusom s označením COVID-19. K dnešnému dňu bolo celkovo päť infikovaných, jeden ochoreniu podľahol.

Deväť z desiatich prvoligových tímov však chcelo hrať ďalej. Diriangén sa k nim ako jediný nepridal. Tento týždeň si tak upevnil post najlepšej defenzívy. A po víťazstve 2:1 nad Walter Ferretti aj tretiu pozíciu v tabuľke. Na prvý FC Managua stráca dva body.

„Úprimne? To nás až tak netrápi. Teraz sú body, tituly i radosť z futbalu druhoradé,“ povedal pre The Guardian generálny manažér klubu Sergio Salazar. Jeho zverenci nastupovali na ihrisko s ochrannými rúškami na tvári. Niektorí si zadovážili aj rukavice.

„Boja sa, nechce sa im, ale musia hrať. Chceli sme to zastaviť, ale neboli sme úspešní,“ doplnil Salazar.

Liga, v ktorej už niekoľko rokov pôsobí, je politickým nástrojom prezidenta. Daniel Ortega ním vyjadruje svoju silu a nechce prejaviť slabosť tým, že ju alebo ešte populárnejšiu bejzbalovú ligu zastaví. Obáva sa situácie, ktorú odštartoval apríl 2018, keď bol jeho režim v ohrození. Protesty krvavo potlačil, o život prišli desiatky ľudí.

„Odmietanie ukončiť súťaž je akýsi dôkaz vlády o normálnej situácii v krajine. Tá však neexistuje. Od apríla 2018 sa snažia ukázať, že sú veci v starých koľajach. Koronavírus ohrozuje tieto ich ciele,“ je presvedčený tamojší novinár Camilo Velásquez.

Hráči majú strach

Vládne zložky pod taktovkou Ortegu otvorene podporujú viaceré popredné kluby. Napríklad hráčov FC Managua platí kancelária primátora metropoly viac ako 6-miliónovej krajiny. Futbalistom Walteru Ferretti prispievajú na chod klubu i výplaty policajné zložky.

Diriangén je najstarším tímom v krajine a zároveň jediným mužstvom, ktoré nedostáva finančnú podporu z najvyšších vládnych miest.

„Je mojou povinnosťou hrať pokiaľ kompetentní nepozastavia súťaže. Všetko je v normále, nemám obavy,“ tvrdil útočník Walteru Ferretti Dshon Forbes. „Som veľmi šťastný z toho, ako sa vedenie o mňa stará. Keby som cítil obavy, porozprával by som sa s ním a prišli by opatrenia,“ pridal sa španielsky krídelník FC Managua Pablo Gállego.

Diriangén márne hľadá oporu u ostatných tímov, aby sa eliminovalo riziko rozširujúcej sa nákazy. A to aj napriek tomu, že všetky mu posielajú prostredníctvom sociálnych sietí veľavravný odkaz – quédate a casa (po španielsky – zostaňte doma).

„Hráči majú strach. Viacerí z nich sa mi ozvali, lebo sú zúfalí. Nemajú však na výber. Ak je ich jediným príjmom futbal a štát im posiela výplatu, je jasné, prečo mlčia,“ doplnil Velásquez.

A tak sa hráči Diriangénu už zajtra postavia na ihrisko Juventusu Managua. V rúškach na tvári, rukaviciach na rukách a s vráskami na čelách. Nie pre tri body, ale kvôli zbytočnému riziku, že sa domov vrátia s neviditeľným súperom, ktorý neberie ohľad na nikoho. Vie o tom už viac ako milión ľudí po celom svete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus