Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

La Liga má plán. Obháji Barcelona titul pred prázdnymi tribúnami?

Vedenie španielskej futbalovej Primera División rozposlalo účastníkom súťaže náčrt plánu pre obnovenie tréningového procesu.

02.04.2020 11:44
Barcelona Foto: ,
Futbalisti Barcelony oslavujú gól na trávniku Leganés.
debata

Ani v La Lige sa pre šíriacu sa pandémiu koronavírusu nevyhli prerušeniu sezóny 2019/2020, v ktorej je potrebné odohrať ešte 11 kôl.

Šéf súťaže Javier Tebas sa domnieva, že pred oficiálnym pokračovaním sezóny by mali v každom klube mužstvá odtrénovať aspoň 15 dní.

V protokole sú zahrnuté štyri aspekty s cieľom zabezpečiť, aby sa hráči mohli vrátiť do tréningového procesu bez akéhokoľvek ohrozenia zdravia zamestnancov.

Každý tréning počíta s prípravou naň, činnosťou hráčov v troch samostatných 8-členných skupinkách či na záver s plnohodnotným tréningom.

Riaditeľ La Ligy Javier Tebas. Foto: Reuters, Satish Kumar Subramani
Javier Tebas Riaditeľ La Ligy Javier Tebas.

V mnohých kluboch sa už vyslovili za skorý návrat k pracovným povinnostiam, ale napríklad Real Madrid uviedol, že o obnovení tréningového procesu zatiaľ neuvažovali.

Práve „biely balet“ sa ocitol v nedávnom období v karanténe, keďže nakazenie koronavírusom diagnostikovali u basketbalistu tohto klubu Treya Thompkinsa.

V karanténe boli aj členovia Deportiva Alavés a FC Valencia, v druhom menovanom klube podľa španielskych médií koronavírus zasiahol až tretinu hráčskeho kádra.

Plán týkajúci sa návratu mužstiev do tréningového procesu počíta s tým, že hráči a realizačné tímy sa budú zdržiavať iba v hoteloch a vlastných tréningových centrách, kde umožnia vstup iba oprávneným osobám.

Týmto sa má zabrániť šíreniu nákazy. Tri dni pred spustením tréningov La Liga vykoná testy na koronavírus u všetkých hráčov a tiež u ľudí, ktorí s nimi žijú v spoločnej domácnosti.

Fanúšikovia Barcelony počas El Clásica proti... Foto: Reuters, SERGIO PEREZ
Barcelona, Real Madrid Fanúšikovia Barcelony počas El Clásica proti Realu Madrid.

Termín obnovenia súťažných zápasov zatiaľ neexistuje. Niečo však naznačilo vyjadrenie Jaumeho Rouresa, generálneho riaditeľa spoločnosti Mediapro, ktorá vlastní televízne práva na zápasy španielskej La Ligy.

Podľa neho by sa edícia 2019/2020 mohla dohrať v priebehu júla a augusta. Plány Angličanov na dokončenie sezóny počas júna označil za bizarné. "Dúfam, že futbal sa bude môcť vrátiť v júli. Spomenul som až tento mesiac preto, že dovtedy musí byť zabezpečené zdravie všetkých.

Zápasy určite budú bez publika, ich spusteniu bude predchádzať príprava jednotlivých tímov. Po takom dlhom čase nemôžu znova začať, akoby sa nič nestalo," povedal Roures podľa webu denníka AS.

Už 70-ročný biznismen a filmový producent však zároveň varoval, že ak by sa po obnovení sezóny u niektorého z hráčov objavilo ochorenie COVID-19, ročník 2019/2020 by bol pravdepodobne stratený.

„Ak sa La Liga opätovne spustí a nejaký hráč bude mať pozitívny test, budeme musieť hodiť uterák a rozlúčiť sa so sezónou,“ zakončil Jaume Roures.

debata chyba
Viac na túto tému: #Real Madrid #fc barcelona #la liga #koronavírus