Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbal je v tme. Zostane bez líg i prestupov?

Splní sa sen Kyliana Mbappého o spolupráci s veľkým idolom Zinedinom Zidanom v Reale Madrid? Zažije Barcelona návrat Neymara? Vráti sa jeden z najtalentovanejších anglických mladíkov Jadon Sancho do Premier League?

02.04.2020 09:00
Jadon Sancho Foto: ,
Krídelník Jadon Sancho prekonáva brankára Herthy Thomasa Krafta.
debata (1)

Pred niekoľkými týždňami sa hovorilo o tom, že odpovede na tieto futbalové otázky prinesie blížiace sa prestupové obdobie. Počas leta rok čo rok padali vyššie cifry. V desiatkach miliónov eur. Leto 2020 však bude pre slávne značky úplne iné.

„A ktovie, či nejaké prestupové leto vôbec bude,“ zamýšľa sa Dean Jones z Bleacher Report.

Krehká doba

Nepredpokladá, že sa prestupový trh v Anglicku sprístupní v plánovanom dátume 10. júna. Podľa zdroja z prostredia najdrahších transferov sú všetky vyššie spomínané potenciálne zmeny dresov pozastavené.

Futbalové kluby momentálne nevedia aktuálnu ani budúcu hodnotu hociktorých hráčov. A ani to, či budú schopné vykryť náklady na tých vlastných.

Ako ideálny príklad sa javí potenciálny návrat Sancha do Premier League. Dvadsaťročný mladík vymenil v lete 2017 akadémiu Manchestru City za Borussiu Dortmund. Dnes sa o rodáka z Londýna bije napríklad jeho rival United či klub z jeho rodiska – Chelsea.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

+3 on to the next! ⚽️

Príspevok, ktorý zdieľa Jadon Sancho (@sanchooo10),

Dortmund však už viackrát záujemcom odkázal, že sa sumami pod sto miliónov eur ani nebude zaoberať. Aj pre ekonomicky silné kluby, ktoré momentálne strácajú zisky z predaja vstupeniek či suvenírov, to môže byť priveľká položka.

„Premýšľať o takýchto prestupových bombách je v tejto krehkej dobe nebezpečné. Kluby bez peňazí z lístkov a televíznych práv skôr či neskôr prídu do situácie, keď nebudú môcť platiť svojich hráčov,“ zamyslel sa Daniel Geey.

Renomovaný britský športový právnik vidí východisko z patovej situácie v ďalšom predaji televíznych práv, ktoré by ako tak naštartovali obraty klubov. Lenže čo budú vysielať? Možno bieloruskú ligu, ktorá medzičasom predala práva do desiatich krajín sveta…

„Nikto z nás nevie, kedy sa pandémia skončí. Máme pripravené plány A, B aj C. Sme pripravení hrať v polovici mája, v júni alebo na začiatku júla. Ak by však ani jeden z týchto scenárov nebol uskutočniteľný, zrejme by bola celá sezóna zrušená,“ uviedol prezident UEFA Aleksander Čeferin.

Tímy zavreté v hoteloch

Zdá sa, že pomyselnej slamky sa najviac chytila anglická liga. Precedensu o nevyhlásení šampióna sa bráni originálnym spôsobom. Najsledovanejšia liga sveta si pripravila plán, ako sezónu dokončiť a znížiť obrovské finančné straty, ktoré sa blížia k miliarde eur.

Ako na to?

Podľa anglických médií sa zvyšných 92 duelov odohrá v júni či júli pred prázdnymi tribúnami. Mužstvá budú izolované v hoteloch v okolí Londýna a Birminghamu. Súčasťou ich personálov bude aj medicínsky tím.

Stretnutia by sa odohrali bez divákov, ale s kamerami. Okrem veľmi pravdepodobného titulu pre Liverpool po 30 rokoch, by klubom odvrátili aj nepríjemnú vratku v hodnote 700 miliónov libier za televízne práva.

Zabezpečia si futbalisti Liverpoolu titul pred... Foto: TASR/AP, Jon Super
Liverpool Zabezpečia si futbalisti Liverpoolu titul pred prázdnymi tribúnami?

„Podľa mojich informácií bude Premier League späť hneď, ako to bude možné. Zatvorené štadióny nebudú prekážkou. Najradšej by mali koniec sezóny už prvého júla. Hráči aj predstavitelia klubov tápu v tme. Istá je len jedna vec. Nerozoberajú prestupy. Všetky rokovania sú pozastavené,“ doplnil agent Sam Winstanley.

V zaujímavej situácii sú aj desiatky hviezd, ktorým sa končia po sezóne zmluvy. Nevedia, v akom režime budú ich kluby fungovať, aké predĺženie kontraktu im predložia a či vôbec k nejakému príde.

„Moja zmluva sa naplní v júli. Rokovali sme o predĺžení, ale momentálne sú jednania zastavené. Zostanem klubu lojálny zvyšné týždne a potom sa uvidí,“ zamyslel sa krídelník Chelsea Willian.

Willian z FC Chelsea (vpravo). Foto: SITA/AP, Tim Ireland
Chelsea Arsenal Willian z FC Chelsea (vpravo).

Problém s Haraslínom

Viacero z tímov možno bude nasledovať radikálnu cestu MŠK Žilina. Niektoré – ako Inter Miláno či Juventus – do júna výrazne znížia hráčom platy.

Milan Škriniar a zvyšok kabíny s tým súhlasili. Každý hráč si s vedením tímu dohodne, o koľko mu bude mzda strhnutá. Ušetriť by tak mali rádovo desiatky miliónov eur.

Nepeknú alternatívu ako ušetriť ponúklo aj Sassuolo. Dotkla sa slovenského reprezentanta Lukáša Haraslína. Dvadsaťtriročný rodák z Bratislavy momentálne hosťuje v mužstve účastníka Serie A do konca aktuálnej edície 2019/2020 z Lechie Gdaňsk.

Sassuolo by si následne malo v zmysle dohody uplatniť opciu na prestup v hodnote zhruba 2,5 milióna eur. Správy z Poľska však nasvedčujú, že Taliani hľadajú spôsoby, ako zo zamýšľaného transferu vycúvať.

„V zmluve je však zakotvená iba jedna podmienka, pri ktorej môžu Haraslína pustiť k vode. Zostup do Serie B však Sassuolu nehrozí, keďže sa momentálne nachádza na jedenástej priečke,“ pripomína Gazeta Wyborcza.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Premier League #FC Liverpool #Kylian Mbappé #Jadon Sancho #koronavírus