Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bielorusi zarábajú na pandémii. Televízne práva idú na dračku

Kde iní končia, my len začíname. Tak by mohlo znieť nové heslo ligového futbalu v Bielorusku.

30.03.2020 16:32
Bielorusko futbal korona Foto: ,
Momentka zo zápasu Energetik Minsk - Bate Borisov, ktorý sa odohral 20. marca.
debata (1)

Pandémia koronavírusu zastavila takmer všetky športové súťaže na starom kontinente. Avšak aj tentoraz platí, že existuje výnimka, ktorá potvrdzuje pravidlo.

Bieloruská liga odštartovala v marci (hrá sa do decembra) a podľa vedenia súťaže „ju žiadna choroba nezastaví“. Po dvoch kolách novej sezóny je na čele tabuľky FC Minsk s dvoma výhrami a skóre 6:3.

Fanúšikovia na celom svete sú hladní po futbale. Nebaví ich sledovanie záznamov z predchádzajúcich sezón či virtuálnych zápasov cez herné konzoly. Chcú vidieť živú akciu, prežiť napätie z výsledku.

Hoci priaznivci poznajú len ako-tak známe mužstvá Bate Borisov či Dynamo Minsk, bieloruská liga sa stáva čoraz väčším hitom. Vedenie súťaže oznámilo, že predalo televízne práva do desiatich krajín a rokuje s ďalšími záujemcami.

„Predali sme práva do Ruska, Izraela či Indie. Je to bezprecedentná situácia,“ povedal hovorca národnej federácie Alexander Alejnik pre britský Guardian .

V krajine sú len minimálne obmedzenia, futbalové zápasy sa hrajú za účasti divákov. Z koronavírusu nemá ťažkú hlavu ani bieloruský prezident Alexander Lukašenko, ktorý neohrozene velí post-sovietskej krajine od roku 1994.

„Je lepšie zomrieť v stoji, ako žiť na kolenách. Vidíte nejaké vírusy? Ja nie,“ povedal Lukašenko cez víkend po odohratí exhibičného hokejového stretnutia.

Z rastúcej popularity bieloruského futbalu profitujú aj kluby. Dynamu Minsk za posledné týždne rapídne narástol počet fanúšikov na sociálnych sieťach.

„Záujem zo zahraničia môže hráčov motivovať. Veríme, že aj vďaka zvýšenej pozornosti zlepšia svoje výkony,“ povedal hovorca Dynama Alexander Štrok.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #bielorusko #koronavírus