Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ajax dva a pol roka po kolapse rozviazal zmluvu s talentom

Predpovedali mu veľkú budúcnosť. Nastupoval za mládežnícke tímy Holandska a v sezóne 2016/17 odohral pätnásť zápasov v za A-tím Ajaxu Amsterdam.

27.03.2020 08:55 , aktualizované: 31.03.2020 14:56
debata
Abdelhak Nouri na snímke z mája 2017. Foto: SITA/AP, Martin Meissner
Abdelhak Nouri Abdelhak Nouri na snímke z mája 2017.

Niekdajší futbalový talent Abdelhak Nouri však začiatkom júla 2017 skolaboval na sústredení Rakúsku, po srdcovej zástave utrpel trvalé poškodenie mozgu. Lekári sa obávali, že nikdy nebude vidieť, hovoriť, hýbať sa či jesť, ale stav bývalého stredopoliara sa zlepšuje.

Už o jeho prebudení z kómy sa dá hovoriť ako o zázraku. Holandské médiá teraz zverejnili ďalšiu pozitívnu správu – Nouriho prepustili z nemocnice.

Situácia, pri ktorej tuhla krv v žilách, sa odohrala 8. júla v rakúskom Hippachu. Prebiehala 72. minúta prípravného zápasu medzi Ajaxom a Werderom Brémy, keď v tom čase 20-ročný talent spadol na zem a nevstával.

Polhodinu ho ošetrovali priamo na trávniku. S arytmiou srdca ho previezli do nemocnice. Vedenie klubu neskôr priznalo zodpovednosť za jeho zdravotný stav. Kvôli neskorému použitiu defibrilátora nebol futbalistov mozog dlho zásobovaný kyslíkom, čo viedlo k jeho trvalému poškodeniu.

Z kómy sa prebral po roku, ale až doteraz si jeho stav vyžadoval intenzívnu lekársku starostlivosť. Nouriho brat potvrdil, že ho prepustili a v liečbe môže pokračovať v rodinnom kruhu.

VIDEO: Nouriho kolaps v prípravnom zápase v júli 2017. V tom čase mal len 20 rokov:

"Zatiaľ nemôže byť doma dlho, ale postupne bude s nami vždy viac. Musíme byť opatrní, ale môžem povedať, že odkedy je s nami, v porovnaní s jeho pobytom v nemocnici sa zlepšilo viacero vecí. Ešte nie sme tak ďaleko, aby sám vstal z postele, ale s našou pomocou si vie sadnúť na vozík, jesť, piť, kýchať, hýbať sa…

V lepších dňoch aj komunikuje. Očami vie naznačiť, že sa usmieva. To sú pozitívne signály. Rozprávame sa s ním tak, akoby sa nič nestalo. Ak je to možné, sledujeme spolu futbal. Naň vždy reaguje, vidieť na ňom, ako ho stále miluje," povedal Abderrahim Nouri.

Amsterdamský klub po Abdelhakovi Nourim pomenoval cenu pre najlepšieho mladého hráča sezóny. Bývalí spoluhráči Kluivert, Sandler, Younes a Diks v nových kluboch nosia na drese Nouriho číslo 34.

Klub s ním rozviazal zmluvu

Ajax v utorok formálne rozviazal kontrakt s Nourim. Holandské kluby musia podľa kolektívnej zmluvy zrušiť končiace sa kontrakty s hráčmi do 1. apríla, v opačnom prípade sa automaticky predlžujú o ďalšiu sezónu. Nouri mal platnú zmluvu do 1. júla 2020.

Vedenie klubu priznalo pochybenie pri starostlivosti o hráča a prisľúbilo, že mu bude aj ďalej pomáhať.

debata chyba
Viac na túto tému: #Abdelhak Nouri