Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Škála bolestí, strach z nepoznaného. Legenda opísala boj s vírusom

Medzi zvučnými menami, ktoré pozitívne testovali na nový koronavírus, sú aj Paolo a Daniel Maldiniovci. Legendárny futbalista AC Miláno, v súčasnosti technický riaditeľ klubu a jeho syn, ktorý si len nedávno odkrútil premiéru v červeno-čiernom drese, sa nachádzajú v domácej karanténe už tretí týždeň.

24.03.2020 22:33
Paolo Maldini, Zvonimir Boban Foto: ,
Paolo Maldini (vpravo) a Zvonimir Boban.
debata (3)

Slávny obranca Paolo (51) sa z najhoršieho dostal. O svojich skúsenostiach s ochorením, ale pohľade na pozastavenie súťaží či situáciu v Taliansku, sa podelil v rozhovore pre denník Corriere della Sera.

O svojom zdravotnom stave

Cítim sa lepšie, to najhoršie je za mnou. Stále mám suchý kašeľ, stratil som čuch i chuť, verím, že sa mi čoskoro vrátia. Bolo to horšie ako chrípka, nešlo o klasickú chorobu. Svoje telo poznám najlepšie – tak ako každý športovec. Počas ochorenia som si prešiel rôznymi bolesťami, cítil som veľký tlak na hrudi. Ide o úplne nový vírus. Ľudia bojujú proti nepriateľovi, ktorého poriadne nepoznajú.

Prvé príznaky som pociťoval vo štvrtok 5. marca. Začalo sa to bolesťou kĺbov a svalov. Potom sa objavila horúčka – nepresiahla 38,5 °C. V piatok som mal cestovať do Milanella, ale nakoniec som zostal doma. Chýbal som aj na zápase AC Miláno – FC Janov, ktorý sa hral 8. marca. Teraz sa liečim už len tachipirinom (paracetamol v Taliansku, pozn.). Antivirotiká som nebral, pretože som nemal problémy s dýchaním.

O tíme

Hráčov som nevidel 14 dní. Ani jeden z nich nebol pozitívny na koronavírus. V AC Miláno dbáme na zdravie. Dôkladne dodržiavame pravidlá, ktoré stanovilo mesto a región.

O zistení koronavírusu

Minulý utorok ku mne prišli lekári v rukaviciach a v maskách, ale bez ochranných oblekov. Po dvoch dňoch som dostal pozitívny výsledok. Vedel som, že mám som nakazený vírusom, cítil som, že to nie je obyčajná chrípka. Potom som preventívne dostal vakcínu proti chrípke. V takejto situácii sa človeka zmocnia obavy. Môj kamarát mal problémy s dýchaním, hospitalizovali ho v Legnane. Nespáva a má nočné mory, ale jeho stav sa zlepšuje.

O rodine

Daniel sa sťažuje na bolesti a horúčku. Je stále taký mladý… Myslím si preto, že zvládne celú situáciu najlepšie. Moja manželka a Christian sa podrobili testom a ich výsledky boli negatívne. Sme však presvedčení o tom, že sa infikovali, ale už si touto chorobou prešli.

Daniel Maldini v drese AC Miláno. Foto: SITA/AP, Spada
Daniel Maldini Daniel Maldini v drese AC Miláno.

O futbale

Mali ho pozastaviť vo väčšom predstihu. Hrať za zatvorenými dverami bolo pre fanúšikov a hráčov priam násilným aktom. Keď vypukla epidémia v Madride, odohral sa zápas Ligy majstrov Liverpool – Atlético so 4000 fanúšikmi hostí, čo bola šialenosť. Pri stretnutí Atalanta – Valencia (40-tisíc fanúšikov na štadióne, pozn.) epidemiologický poplach ešte nefungoval. Teraz však vieme, že táto udalosť bola jedným z dôvodom prepuknutia choroby v Bergame.

Momentka zo zápasu Atalanta - Valencia. Foto: SITA/AP, Antonio Calanni
Liga majstrov futbal Momentka zo zápasu Atalanta - Valencia.

O obnovení Serie A

Zápasy musia byť odohrané a to sa aj stane. Zatiaľ však nevieme kedy. Bez kontaktu s inými futbalistami nemôžete hrať a trénovať. Tímy musia mať rovnaké príležitosti. Niektoré mužstvá sú postihnuté, napríklad Sampdoria či Juventus. Nemôžeme to unáhliť. Je nemožné vyliečiť sa do dvoch dní. Všetci zúčastnení musia mať čas na regeneráciu a tréning. Príprava na súťažný zápas bude trvať minimálne dva týždne.

O pandémii v Miláne

Návrat do normálu nebude jednoduchý. Po tejto mimoriadnej situácii budeme čeliť ťažkým časom. Ekonomika a menšie spoločnosti budú čiastočne zničené. Politici musia robiť oveľa viac ako predtým. No najprv musia ľudí upokojiť. Nie som fanúšik Donalda Trumpa, pochopil však, že Američania postihnutí koronavírusom potrebujú záruku, že dostanú čo najvyšší podiel z ich platu. Je veľmi dôležité zostať doma a veriť v lepšie zajtrajšky. Ak to neurobíte, môžete vám to priniesť veľkú bolesť.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #AC Miláno #Paolo Maldini #Daniel Maldini