Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Bielorusku hrajú s divákmi. Vodka a traktor vyliečia všetko, radí Lukašenko

Bielorusko - posledný európsky mohykán. Kým väčšina štátov na "starom kontinente" bojuje so zákerným koronavírusom, táto niekdajšia sovietska republika funguje ako doposiaľ napriek vyše siedmim desiatkam potvrdených prípadov ochorenia COVID-19. Ľudia v Bielorusku zatiaľ bez akýchkoľvek obmedzení môžu navštíviť kiná, nákupné centrá, vybehnúť na pivo... Hrá sa hokejové play-off a v uplynulých dňoch odštartoval nový ročník najvyššej futbalovej súťaže. Aj s divákmi v hľadisku.

23.03.2020 09:31 , aktualizované: 10:36
debata (25)

„Situácia s koronavírusom vôbec nie je kritická. Prečo by sme nemohli začať novú sezónu? Máme v Bielorusku vojnu alebo výnimočný stav?,“ spýtal sa šéf bieloruského futbalu Vladimir Bazanov na oficiálnom webe federácie. „Ja sám sa chystám navštíviť tri stretnutia. Nemá zmysel hrať bez fanúšikov, beztak by sa zišli pred bránami štadiónov,“ dodal.

„Vyzerá to tak, akoby sa v Bielorusku o koronavírus nikto nezaujímal. Každý vie, čo sa deje v Španielsku či Taliansku, kde to nevyzerá dobre. V našej krajine si však prezidentská administratíva myslí, že to nie je také vážne,“ citovala agentúra DPA 39-ročného bývalého reprezentanta Alexandra Hleba.

Jeden z najznámejších bieloruských futbalistov naposledy pôsobil v Minsku v klube FC Isloch a v rodnej krajine zostal aj po skončení profesionálnej kariéry. „S rodinou sa zdržujem väčšinou doma, no keď idem von, ulice a reštaurácie sú plné,“ povedal pre denník The Sun.

Bieloruská liga je jednou z mála futbalových súťaží vo svete, ktorá sa hrá. "Celý svet teraz sleduje bieloruskú ligu. Každý by si mal zapnúť televízor a pozerať sa na zápasy. Keď prerušili sezónu v zámorskej NHL, množstvo hokejistov odišlo hrať do Ruska.

Možno by Lionel Messi a Cristiano Ronaldo mali prísť do bieloruskej ligy, aby mohli pokračovať v sezóne," vyjadril sa bývalý stredopoliar VfB Stuttgart, Arsenalu Londýn či FC Barcelona.

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko už vo štvrtok odsúdil celosvetovú „psychózu“, akú podľa jeho slov vyvolala pandémia nového druhu koronavírusu a varoval, že panika môže byť ničivejšia než samotná nákaza.

Zároveň Bielorusom odporučil, aby zachovali pokoj a pracovali napríklad na poli. "Traktor vylieči každého. Polia vyliečia všetkých. Je dôležité umývať si ruky a jesť v správnom čase. Zvyčajne nepijem alkohol, no vodka neslúži len na umývanie rúk. Pite deci denne, to by malo stačiť na zabitie vírusu.

Používajte saunu. Číňania tvrdia, že vírus umiera pri 60 stupňoch Celzia," šíri mýty 65-ročný prezident.

Bielorusko, krajina so zhruba 9,4 mil. obyvateľov, na svojom území oficiálne evidovala 76 nakazených koronavírusom, z toho 15 osôb sa už vyliečilo. Celosvetovo bolo v pondelok ráno v 167 krajinách/re­giónoch potvrdených takmer 340-tisíc prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo mu 14.706 osôb.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#Shakhter#Soligorsk#Komanda#Banda#ElBanditos#family#together#forever

Príspevok, ktorý zdieľa Julko Julinko Valderama Szoke (@julinko27),

V Bielorusku od roku 2016 pôsobí bývalý slovenský reprezentant do 21 rokov Július Szöke. Dvadsaťštyriročný futbalista, ktorý na Slovensku obliekal dresy Podbrezovej, Ružomberka či Zlatých Moraviec, hrá za Šachťor Soligorsk.

"Keďže padla reprezentačná prestávka, keďže baráž o Euro 2020 sa nehrá, tak nám do toho termínu posunuli ligové kolo. V celej Európe sa nehrá vôbec a my hráme ešte viac. Tu sa nejako zvlášť fungovanie nezmenilo. Všetko beží tak ako včera či predvčerom. Možno v meste je menej ľudí, ale také radikálne ako na Slovensku to zďaleka nie je,“ povedal Szöke pre Denník Šport.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Alexandr Lukašenko #Alexander Hleb #koronavírus #Július Szöke #Šachťor Soligorsk