Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Krutá analýza. Pandémiu mal urýchliť zápas Ligy majstrov

Úvodný osemfinálový zápas futbalovej Ligy majstrov 2019/2020 medzi Atalantou Bergamo a FC Valencia (4:1), ktorý sa konal 19. februára v Miláne, mohol byť podľa talianskeho imunológa Francesca Le Focheho rýchlym spúšťačom šírenia koronavírusu v Bergame a okolí.

20.03.2020 09:43
Liga majstrov futbal Foto: ,
Momentka zo zápasu Atalanta - Valencia.
debata (7)

Práve túto oblasť postihla nákaza najhoršie spomedzi všetkých regiónov Talianska.

Na Apeninskom polostrove diagnostikovali ochorenie COVID-19 už vyše 40-tisícom ľudí a vo štvrtok počet obetí prekonal Čínu, odkiaľ koronavírus prenikol do sveta. Krematóriá v Taliansku nestíhajú pochovávať mŕtvych a s odnášaním rakiev dokonca pomáha armáda.

„Bergamo je z celosvetového pohľadu veľmi aktívna oblasť. Pre vírus ideálne miesto. Ľudia v tomto regióne boli niekedy až sparťansky pracovití, no s tendenciou podceňovať choroby, ktoré sa zdali byť sezónneho charakteru. Situácii nepomohlo ani správanie sa ľudí, najmä v prvých dňoch po tom, ako sa koronavírus začal šíriť,“ vyhlásil Le Foche pre taliansky denník Corriere dello Sport.

Prišli aj ľudia s horúčkou

Skúsený lekár sa domnieva, že spomenutý duel LM na milánskom San Sire mohol prispieť k tomu, že koronavírus expresným tempom v priebehu niekoľkých dní paralyzoval väčšiu časť severného Talianska. „Šírenie vírusu pravdepodobne vyvolalo niekoľko spúšťačov. Medzi najvýraznejšie mohol patriť práve zápas Atalanta Bergamo – Valencia,“ dodal.

V tomto dueli domáce mužstvo zvíťazilo 4:1 a podľa Le Focheho mohli radostné výkriky po strelených góloch či objímajúci sa fanúšikovia napomôcť k rýchlejšiemu šíreniu vírusu.

„Tento zápas bol vrchol kolektívnej eufórie počas výnimočnej sezóny klubu z Bergama. Na stretnutí boli desiatky tisíc ľudí, ktorí sa nachádzali pár centimetrov od seba. Vírus sa mohol rýchlejšie šíriť najmä časticami, ktoré sa do vzduchu dostali z horných dýchacích ciest, úst a nosa. Skutočnosť, že Atalanta hrala historický zápas, mohla spôsobiť, že sa na štadión vybrali aj ľudia, ktorí napríklad mali horúčku,“ myslí si Le Foche.

Európska futbalová únia (UEFA) v utorok rozhodla o presunutí majstrovstiev Európy na budúci rok. Má tak vzniknúť časový priestor na dokončenie aktuálnej sezóny 2019/2020 pre domáce ligy aj európske pohárové súťaže – ideálne do 30. júna. Le Foche však v tomto nie je optimista.

„Ak sa podarí obmedziť šírenie vírusu v Taliansku, môže mať tendenciu rozpínať sa vo Francúzsku, Nemecku, Španielsku či Anglicku. A prevažne z týchto krajín hrávajú kluby v európskych pohároch. Možným riešením tohto futbalového problému by mohlo byť, že by sa hralo bez akejkoľvek účasti divákov,“ dodal Francesco Le Foche.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #liga majstrov #koronavírus