Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pri kanáli La Manche vládne nuda. Defenzívam zasa Real

Koniec sa blíži. Platí to minimálne v rámci piatich popredných futbalových líg. Tie majú za sebou približne dve tretiny sezóny.

11.02.2020 17:27
Virgil van Dijk Foto: ,
Gólová oslava Virgila van Dijka z Liverpoolu.
debata

Niektoré boli zaujímavé viac, iné menej. Trebárs vo francúzskej lige sa opäť raz hrá len o druhé miesto. Prvé si znova uzurpoval parížsky Saint-Germain.

To isté platí aj v Anglicku, kde si fanúšikovia Liverpoolu po dlhých 30 rokoch chystajú slávne zvolanie: „Toto je naša sezóna!“

Lenže zaujímavých, vtipných, bizarných i neveselých štatistík je omnoho viac. O najnovšiu sa postaral Jürgen Klinsmann, čo akiste neuniklo pozornosti slovenského reprezentanta Ondreja Dudu.

Jürgen Klinsmann. Foto: SITA/AP, Michael Sohn
Jürgen Klinsmann Jürgen Klinsmann.

Šikovný stredopoliar v januárovom prestupovom období vymenil Herthu za Norwich. Dôvodom bol práve niekdajší kouč nemeckej reprezentácie. Klinsmann Dudovi povedal, že s ním pri berlínskom projekte s pracovným názvom – najskôr záchrana, potom Liga majstrov – nepočíta.

Klinsmann sa v novembri stal novým trénerom Herthy. V decembri pózoval s viacerými posilami v celkovej hodnote viac ako 70 miliónov eur. A po 73 dňoch ako kouč Berlínčanov skončil, čo je najrýchlejší vyhadzov v prebiehajúcej sezóne Bundesligy.

„Obzvlášť v boji o záchranu sú jednota, súdržnosť a koncentrácia na nevyhnutné veci najdôležitejšie elementy. Ak nie sú zaručené, nemôžem splniť svoju úlohu,“ vyhlásil Klinsmann.

Najlepšie na tom nie je ani Roberto Soldado. Skúsený útočník nováčika La Ligy z Granady mal do tímu priniesť rozvahu a góly. Lenže v klube s najnižšou hodnotou hráčskeho kádra v rámci španielskej ligy (necelých 59 miliónov eur) sa trápi. Momentálne má na konte päťkrát viac žltých kariet (10) ako gólov (2).

Keď je reč o futbalovom korení, najplodnejšou z piatich popredných súťaží je Premier League. Padlo v nej dovedna 700 gólov. Jedno stretnutie prinesie 2,77 gólu, čo je však iba tretie najlepšie vysvedčenie. Lepšie je na tom Serie A (priemer 2,92 gólu na zápas) i absolútny líder Bundesliga (3,24). Najväčšia „nuda“ je na súbojoch Ligue 1, kde padne v jednom súboji zhruba dva a pol gólu.

Bez kvalitných prihrávok by ich bolo podstatne menej. Vie o tom aj najlepší stopér súčasnosti. Opora Liverpoolu Virgil van Dijk je s 2051 úspešnými prihrávkami lídrom Premier League v tejto štatistike. Druhý v poradí, jeho spoluhráč Trent Alexander-Arnold, stráca viac ako tri stovky.

Nie každému ide karta ako Liverpoolu. Stačí sa pozrieť na milánske AC, ktoré sa trápi najmä v útoku. Jedným z dôkazov je aj krajný obranca Theo Hernández. Francúzsky reprezentant je s piatimi gólmi najlepším strelcom tímu v lige.

Jeho bývalý klub Real Madrid prekvapujúco kraľuje mužstvám, ktoré majú v rámci piatich popredných líg najmenej inkasovaných gólov (14). V tesnom závese za ním sú mestský rival Atlético aj Liverpool (15), PSG (17) a Inter Miláno (20).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Real Madrid #Premier League #FC Liverpool #la liga