Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Frustroval Dudu. Klinsmann opúšťa Herthu, chcel pozíciu ako tréneri v Anglicku

Slovenský futbalový reprezentant Peter Pekarík si už nezahrá pod vedením trénera Jürgena Klinsmanna. Bývalý vynikajúci útočník sa totiž rozhodol rezignovať na funkciu kormidelníka mužstva Hertha BSC Berlín.

11.02.2020 11:28 , aktualizované: 20:10
Jürgen Klinsmann Foto: ,
Jürgen Klinsmann.
debata

Jeho pôsobenie v berlínskom klube trvalo len desať týždňov. Päťdesiatpäťročný kouč zdôvodnil svoje rozhodnutie v dlhom statuse na Facebooku, v ktorom označil za príčinu svojho odchodu chýbajúcu dôveru zo strany vedenia klubu.

„Som presvedčený o tom, že Hertha dosiahne cieľ, ktorým je udržanie sa v najvyššej nemeckej súťaži. Ako šéftréner však potrebujem na splnenie tejto úlohy, ktorá zatiaľ ešte nie je dokončená, dôveru všetkých zainteresovaných. Obzvlášť v boji o záchranu sú jednota, súdržnosť a koncentrácia na nevyhnutné veci najdôležitejšie elementy. Ak nie sú zaručené, nemôžem využiť môj trénerský potenciál a brať za to zodpovednosť,“ vyhlásil niekdajší kouč nemeckej futbalovej reprezentácie.

Klinsmannovi zverenci dosiahli pod jeho taktovkou v deviatich bundesligových vystúpeniach len tri víťazstvá. V uplynulom týždni nezužitkovali vedenie 2:0 proti Schalke 04 a vypadli z pohárovej súťaže DFB-Pokal a o tri dni neskôr prehrali doma s Mainzom 1:3.

Klinsmannovu dôveru nemal slovenský stredopoliar Ondrej Duda, ktorý v zimnom prestupovom období opustil klub a odišiel do anglického Norwichu.

Odchod nemeckého trénera prekvapil aj vedenie klubu. O to viac, že Hertha bola v zimnom prestupnom okne aktívna a minula desiatky miliónov eur. Do tímu prišiel mládežnícky reprezentant Brazílie Matheus Cunha, z AC Miláno útočník Krzysztof Piatek a stredopoliar Lyonu Lucas Tousart, ktorý stál rekordných 25 miliónov eur.

„Vývoj udalostí nás zaskočil, najmä po dôvere, ktorú sme mu prejavili v prestupovom období,“ citovala agentúra AP športového riaditeľa Herthy Michaela Preetza.

Dôvody svojho odstúpenia špecifikoval 55-ročný kouč v rozhovore pre Bild. „V mojom chápaní je tréner niekto, kto je zodpovedný za všetky športové záležitosti, tak ako v Anglicku. Iba v takom prípade má moc niečo zmeniť,“ povedal. Klinsmann prezradil, že chcel mať väčšiu úlohu pri rozhodovaní o prestupoch, no tie boli v plnej kompetencií Preetza.

„V uplynulých niekoľkých dňoch sa objavili zreteľné indície, že situácia v tíme sa nezlepší, ale naopak zhorší,“ dodal Klinsmann pre Bild.

V tabuľke I. bundesligy patrí Herthe aktuálne 14. priečka so ziskom 23 bodov, od zóny zostupu delí Berlínčanov 6 bodov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jürgen Klinsmann #Hertha BSC Berlín