Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lákal ho iný svet. Začal makať na Floride

Matej Oravec má 21 rokov a ani v najvyššej slovenskej súťaži toho veľa nenahral. Nastúpil na 68 zápasov a dal dva góly. Rodák z Trnavy vyrastal v Spartaku a pôsobil vlani na jar v Podbrezovej a na jeseň v Dunajskej Strede. Minulý mesiac sa stal hráčom Philadelphie Union, tímu severoamerickej Major League Soccer. Zmluvu podpísal na tri roky.

05.02.2020 08:07
debata
Matej Oravec ešte v drese Trnavy počas zápasu... Foto: SITA/AP, Lefteris Pitarakis
Matej Oravec Matej Oravec ešte v drese Trnavy počas zápasu Európskej ligy s Fenerbahce.

Prekvapili ste už pred rokom, keď ste z trnavského tímu zamierili do zachraňujúcej sa Podbrezovej. Prečo ste sa rozhodli pre túto zmenu?

Rád by som zostal v Trnave a pôvodne to tak malo byť. Končila sa mi zmluva a s generálnym manažérom pánom Hoftychom som sa ústne dohodol na novej. Lenže vtedajšie vedenie skončilo a nové mi ponúklo úplne inú zmluvu. Boli v nej podmienky, ktoré som nemohol prijať.

V Trnave ste zažili krásny štart do futbalovej kariéry. Klub čakal na titul 45 rokov a vy ste ho oslavovali ako dvadsaťročný mladík…

Vôbec som nečakal, že dostanem v takom veku šancu, že to pôjde všetko tak rýchlo. Mal som osemnásť a stal som sa členom kádra, spočiatku som chodil v zápasoch aspoň na lavičku. Trnava mi dala veľmi veľa. Do smrti mi zostanú krásne zážitky z obdobia, keď sme získali titul a potom aj na zápasy v skupine Európskej ligy.

Prekvapili ste aj prestupom do Philadelphie. Do americkej MLS zväčša odchádzajú z Európy starší hráči, známe mená. Ako sa zrodil váš prestup?

Aj mňa to veľmi prekvapilo. Manažér Braňo Jašurek mi už pred odchodom do Podbrezovej vravel, že sa na mňa pýtali z Ameriky, či by som tam nešiel hrať. Mňa Amerika lákala, futbalovo i spôsobom života.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Swipe ↔️ to get the quick deets on the newest face reppin’ the Union badge #DOOP

Príspevok, ktorý zdieľa Philadelphia Union (@philaunion),

Boli ste tam už predtým?

Nikdy. Poznal som ju len z toho, čo som videl vo filme, alebo si niečo prečítal. Občas mi čosi povedali známi, ktorí ju navštívili. Získal som dojem, že je to iný svet a túžil som vedieť o ňom viac. Keď prišla konkrétna ponuka, najprv som sa potreboval poradiť s rodinou. Predsa len, je to ďaleko a vedel som, že to bude veľká zmena v mojom živote. Najbližší ma posmelili, vraveli, aby som to skúsil. Prvé poznatky mi potvrdzujú, že Amerika je úplne iná ako to, čo som zažil doteraz. Som rád, že ju môžem bližšie spoznávať.

Po prvých skúsenostiach si teda myslíte, že ste urobili dobrý krok?

Na hlbšie hodnotenie je priskoro, som tu krátko. Ale verím, že bol dobrý a čas ukáže, či aj úspešný.

Čo ste už v novom prostredí stihli?

Pred Vianocami som bol s manažérom i priateľkou Laurou na skok vo Philadelphii, aby som sa oboznámil s prostredím. V polovici januára som letel späť, ale ešte som nemal vybavené pracovné víza, tak ma poslali na chvíľu domov. Minulý týždeň som cestoval za mužstvom na Floridu, kde trávi čas v kempe pred novou sezónou. Tvrdo makáme, máme zväčša dvojfázové tréningy. Zajtra hráme prípravný zápas s Montrealom. Po ňom sa vrátime do klubu, ale ešte nás čaká jedno sústredenie na Floride, kde je teraz lepšie počasie ako vo Philadelphii. Na konci februára sa začína ligová súťaž.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#flyeaglesfly

Príspevok, ktorý zdieľa Matej Oravec (@matejoravec_),

Ste piaty Slovák, ktorý si zahrá v MLS, ale aj najmladší. Myslíte si, že je to súťaž aj pre mladých?

Liga sa mení a mladne. To sa nedá už porovnať s nedávnymi sezónami. Aj z Európy pribúda čoraz viac mladých futbalistov, je to nový trend. Je pravda, že kedysi sa kluby zameriavali na veľké osobnosti, donedávna tu hrali Ibrahimovič, Rooney a ďalší. Keď som sa však zhováral s generálnym manažérom nášho klubu, aj on zdôrazňoval, že teraz sa všetci viac pozerajú do budúcnosti, keď nakúpia mladých talentovaných futbalistov, je to vraj výhodnejšie aj po finančnej stránke.

Do USA ste odišli sám, bez väčších futbalových i životných skúseností. Nemali ste obavy?

Trochu áno. Keby som tu mal byť dlhšie sám, bolo by to veľmi ťažké. Ale čoskoro príde za mnou priateľka. Predstavujem si, že nás tu čaká pekný rodinný život (smiech).

Viete už, kde budete bývať?

Každý si musí nájsť bývanie sám. Mal som šťastie, vo Philadelphii som narazil na jedného Slováka, ktorý tu žije a ten mi poradil. Ukázal mi, aké mám možnosti a spolu sme našli dom, kde sa usadím. Je v príjemnom mestečku Chester neďaleko diaľnice, na polceste medzi Philadelphiou a štadiónom. Nech sa vyberiem na jednu či druhú stranu, nie je to ďaleko.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Missin’ this scene. #DOOP | #StadiumSunday

Príspevok, ktorý zdieľa Philadelphia Union (@philaunion),

S angličtinou nemáte problémy?

Mám solídne základy, ale tá americká je trochu iná a potrebujem si na ňu ešte zvyknúť. Najmä keď domáci hovoria veľmi rýchlo, musím ich požiadať, aby mi to zopakovali. Ale dorozumiem sa a budem sa neustále zdokonalovať.

Hovorili ste so slovenskými reprezentantmi Albertom Rusnákom či Jánom Gregušom, ktorí v súťaži pôsobia?

Zatiaľ nie a osobne sa ani nepoznáme. S Gregušom sa v súťaži nestretnem, jeho tím hrá v inej konferencii.

Vhupli ste rovnými nohami do tvrdej prípravy. Je to porovnateľné s tým, čo ste zažívali v zime na Slovensku?

Dosť podobné, ale sú aj veci, na ktoré som nebol zvyknutý. Domáci futbalisti sú neskutočne dobre fyzicky pripravení. To som zistil hneď, keď sme išli prvý raz do posilňovne. Trápil som sa s tridsaťkilovou činkou a vedľa spoluhráč s úsmevom zvládal činku o pätnásť kilogramov ťažšiu. Mám dojem, že u nás sa zasa kladie väčší dôraz na taktiku.

Ako vás prijali v tíme?

Nemôžem sa sťažovať, spoluhráči sú super a aj členovia realizačného tímu sú priateľskí, pomáhajú mi. Mám pocit, že som tu už aspoň pol roka a nie len niekoľko dní.

Mužstvo vedie tréner Jim Curtin. V klube je už šesť rokov, takže má asi dobrú pozíciu…

Je to tak, má rešpekt a chalani, s ktorými som sa o ňom bavil, ho chválili. Nemali sme ešte dlhšiu a hlbšiu debatu, prehodíme vždy len zopár viet medzi tréningmi. Keď som prišiel, naznačil mi, čo odo mňa čaká. Mal by som hrávať v strede poľa ako typická šestka, chce, aby som priniesol do hry pokoj a rozum, ale nevylúčil, že ma využije aj v obrane. Príliš to neriešim, budem hrať tam, kde ma bude potrebovať, podľa charakteru zápasu a súpera.

Našli ste si v tíme za krátky čas už nejakú spriaznenú dušu?

Zoznamujem sa postupne so spoluhráčmi, ale na sústredení na Floride trávim najviac času s mojím spolubývajúcim, nórskym stopérom Jakobom Glesnesom. Aj on je v tíme nový, prestúpil pred necelým týždňom. V Amerike je tiež prvý raz.

V minulom ročníku skončila Philadelphia v dlhodobej časti súťaže tretia. Aké sú jej ambície?

Z doterajších rozhovorov so spoluhráčmi i fanúšikmi viem, že minulá sezóna bola najúspešnejšia v histórii klubu. Potom hralo mužstvo ešte play off s Atlantou a chalani tvrdili, že tento zápas im vôbec nevyšiel, mohli z neho vyťažiť viac. Možno sa nám to podarí tento rok.

Čo reprezentácia? Aká je šanca, že si udržíte miesto v národnom výbere?

Uvidíme, ako to bude fungovať, ako sa k tomu postaví klub. Ale ak budem nominovaný, vždy rád prídem na Slovensko. Čo sa týka cestovania, nie je to až také hrozné. Do Philadelphie som letel deväť hodín, cez Frankfurt, ale dá sa cestovať aj priamo do New Yorku, ktorý je od Philadelphie už len hodinu letu.

Ste členom výberu do 21 rokov, ktorý má nového trénera – Jaroslava Kentoša. Hovorili ste spolu pred odchodom?

Rozprával som sa s asistentom pánom Goljanom, keď som bol ešte doma. Potom som mu písal z Ameriky, že už trénujem s novým tímom. Zablahoželal mi a zaželal veľa úspechov. Aj podľa neho som urobil dobrý krok.

debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Oravec