Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V prestupe do Liverpoolu mu zabránila choroba. Túži napodobniť cestu Haraslína

Keď mal pätnásť rokov, súperilo o jeho služby niekoľko anglických klubov. Nedávno to zas boli popredné talianske značky, ktoré chceli uloviť hráča s nálepkou "veľký talent".

04.02.2020 19:03
debata
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Training⚽️

Príspevok, ktorý zdieľa Ľubomír Tupta (@lubot11),

Útočník slovenskej futbalovej reprezentácie do 21 rokov Ľubomír Tupta počas zimy odišiel z Hellasu Verona na hosťovanie do Wisly Krakov. Dúfa, že v Poľsku sa mu bude dariť a po vzore Lukáša Haraslína sa opäť prepracuje do Talianska.

„Volal som s Lukášom, máme spoločného agenta. Povedal mi, že poľská liga bude mňa najlepšia voľba. Pred odchodom do Lechie Gdansk tiež v mladom veku skúšal preraziť v Taliansku, pred niekoľkými dňami vďaka dobrým výkonom v Poľsku zamieril do Sassuola. Dúfam, že budem mať podobný osud,“ povedal 21-ročný rodák z Prešova pre Przeglad Sportowy.

Keď sa v septembri 2016 v mládežníckej Primavere pri triumfe Hellasu Verona nad slávnym AC Miláno 6:2 blysol troma gólmi, mnohí mu predpovedali žiarivú budúcnosť.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ľubomír Tupta (@lubot11),

„Zápas s Milánom si budem pamätať do konca života. Investovali kopec prostriedkov do mládeže, chceli byť najlepší, ale proti nám nemali šancu. Prehrali 2:6 a mohlo sa to pre nich skončiť aj horšie. Po tomto dueli ma chceli v Interi Miláno aj v Juventuse Turín. S agentom sme sa však vtedy rozhodli, že na takýto prestup je príliš skoro,“ dodal.

Ešte predtým sa bol ako 15-ročný tínedžer ukázať v Anglicku. V „kolíske futbalu“ dokonca nechýbalo veľa a dnes by bol hráčom úradujúceho šampióna Ligy majstrov FC Liverpool.

„Na začiatku bola ponuka z Readingu. Trénoval som tam týždeň a následne mi povedali, že čoskoro podpíšeme zmluvu. Prišlo však k výmene prezidenta klubu a funkcionári povedali, že ma musia vidieť v akcii ešte raz. Nepáčilo sa nám to, a tak môj agent povedal, že buď ma berú, alebo z prestupu nič nebude,“ priblížil Tupta.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

⚽️

Príspevok, ktorý zdieľa Ľubomír Tupta (@lubot11),

Druhým anglickým klubom, ktorý ho chcel, bol AFC Sunderland. Ako podotkol, v akadémii tohto klubu nemal dobré vzťahy s ostatnými hráčmi. Neskôr sa však o slovo prihlásil FC Liverpool.

„Predstaviteľom ‚The Reds‘ som sa zapáčil v zápase mládežníckych reprezentácií Slovenska a Česka. V Liverpoole som týždeň trénoval so staršími hráčmi a cítil som, že nie som vzdialený od ich úrovne. V klube mi povedali, že mi to išlo dobre, ale chcú ma vidieť ešte raz. Keďže to bol veľký Liverpool, súhlasili sme. Keď som však druhýkrát letel do Anglicka, bol som chorý. Cítil som sa zle a skúška sa už nedala preložiť. Vedel som, že som sa prezentoval v horšom svetle ako predtým. Na konci mi povedali: ‚Čoskoro niekam prestúpiš, ale nemáš kvalitu, aby si hral v Liverpoole‘,“ poznamenal.

Nakoniec odišiel do sicílskej Catanie. Úvodné mesiace v novom svete boli síce náročné, ale zvládol ich.

„Býval som v tréningovom centre. Mali sme skvelé podmienky, ale bolo to 30 minút cesty do mesta. Funkcionári chceli, aby som chodil do školy v centre Catanie, ale odmietol som, pretože na začiatku som nevedel po taliansky a ničomu by som nerozumel. Celé dni som tak trávil v tréningovom centre. Predpoludním za mnou chodievala učiteľka taliančiny a popoludní sme mali naplánované tréningy. Trvalo však dlho, kým som sa tam začal cítiť komfortne,“ vraví.

Odchovanca prešovského Tatrana v ostatných týždňoch sužovali zdravotné problémy, pôsobenie v poľskej Ekstraklase tak vníma ako možnosť nabrať hernú prax.

„Pre zranenie som stratil šancu hrať v Hellase Verona, a tak som vedel, že musím odísť. Mal som niekoľko ponúk zo Serie B, ale tá z Krakova sa mi zdala najzaujímavejšia,“ uzavrel Ľubomír Tupta.

debata chyba
Viac na túto tému: #FC Liverpool #Ľubomír Tupta #Wisla Krakov