Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Útek do Anglicka aj holandský sen. Slováci prijímajú nové výzvy

Naskakovať do rozbehnutého vlaku je nebezpečné. Nech to myslíte obrazne či doslovne. Platí to nielen vo svete logistiky, ale aj futbalu. Lenže niekedy nemáte na výber a musíte riskovať.

03.02.2020 07:00
debata

Týka sa to aj niekoľkých slovenských reprezentantov. V zimnom prestupovom období sa viacerí z nich rozhodli skúsiť svoje šance v nových pôsobiskách. Pred dôležitou marcovou barážou o postup na budúcoročné majstrovstvá Európy proti Írsku chcú získať viac hernej praxe či skúseností.

Lobotka bol prioritou

Desiaty najdrahší prestup nedávno skončeného januárového obdobia má podľa portálu Transfermarkt na svedomí Stanislav Lobotka.

Defenzívny štít svojimi výkonmi prerástol trápiacu sa Celtu Vigo. Jeho odchod z klubu namočeného do zostupových vôd v La Lige bol otázkou času. Odpoveď prišla 15. januára, kedy za 20 miliónov eur podpísal zmluvu s Neapolom.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Stanislav Lobotka Official (@stanleylobotka37),

„Som šťastný a pyšný, že som tu. Teším sa na novú výzvu. Verím, že sa dočkáme úspechov,“ povedal Lobotka pre klubový web.

Tretí najdrahší Slovák – za viac prestúpili iba Vratislav Greško a Milan Škriniar, Marek Hamšík šiel do Neapola taktiež za 20 miliónov – bol jednotkou na prestupovej listine nového kouča Gennara Gattusa.

„Poskytuje nášmu tímu väčšiu hĺbku i kontrolu nad hrou. Verím, že sa rýchlo etabluje. Je to vynikajúci hráč,“ chválil nového zverenca majster sveta z roku 2006 Gattuso.

Kauza Boženík

Pozornosť vzbudil aj kontroverzný prestup Róberta Boženíka. Postupne vyplávali na povrch nezhody reprezentačného útočníka číslo jeden s majiteľom Žiliny Jozefom Antošíkom či hráčskym agentom Martinom Petrášom.

Celá kauza však dopadla – minimálne pre hráča a jeho bývalý klub spod Dubňa – veľmi dobre. Horúce hlavy vychladli a Boženík si splnil sen o prestupe do jednej z popredných líg. Feyenoord ho kúpil za 4,5 milióna a podpísal s ním zmluvu do leta 2024.

„Nebojím sa toho. Každý pracuje na tom, aby sa niekam posúval. Dostal som ponuku, ktorá sa neodmieta. Určite to bude zo začiatku veľmi náročné. Verím však, že ma reprezentácia dostatočne pripravila na tento výkonnostný skok,“ pripustil Boženík v rozhovore pre Pravdu.

FOTO: Boženík pózoval v slávnom drese Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Róbert Boženík a jeho karikatúra, s ktorou ho...

Jeden z jeho spoluhráčov i menovcov v národnom tíme Róbert Mak si taktiež zvyká na nové prostredie. Chladný Petrohrad vymenil za teplé Turecko. V Konyaspore chce viac hrávať.

„Mal som rozhovor s trénerom Zenitu Semakom. Povedal mi na rovinu, že v tíme je veľký pretlak cudzincov. Na jar by som s najväčšou pravdepodobnosťou hral menej. A ja potrebujem zápasovú prax. Najmä vzhľadom na marcové barážové zápasy národného tímu,“ vyhlásil Mak pre agentúru, ktorá ho zastupuje.

Duda musel odísť

Podobne ako Mak mal úprimný rozhovor s trénerom aj Ondrej Duda. Vypočul si podobné slová, ktoré odštartovali rovnaký scenár ako u Maka. Polročná zmluva v novom pôsobisku. Norwich však nedokázal do zmluvy zakotviť možnosť premeniť hosťovanie na trvalý prestup.

„Bol som to ja, kto na trénera Klinsmanna tlačil, aby mi vysvetlil, čo sa deje. Keby som sa uspokojil s tým, že raz hrám a raz som na tribúne, tak by som tam zostal ešte dlho. Chcel som, aby mi povedal aké má plány. Nakoniec bol ku mne úprimný. Na rovinu mi priznal, že to u neho budem mať ťažké,“ vysvetlil Duda pre web Slovenského futbalového zväzu.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Disappointed from result yesterday at Newcastle..⚽️

Príspevok, ktorý zdieľa Ondrej Duda (@dudao_10),

Norwichu chce pomôcť v neľahkom boji o zotrvanie v Premier League. V troch doterajších stretnutiach naznačil, že mu fyzická a rýchla súťaž vyhovuje.

„Verím, že tento polrok budem hrávať. Prichádzam s tým, že sa chcem čo najskôr dostať do zápasového rytmu. Dúfam, že klub pomôže mne a ja jemu. Presúvam sa z výbornej súťaže do ešte lepšej,“ doplnil Duda.

To isté platí aj o ďalších nádejných Slovákoch. Lukáš Haraslín sa z Gdaňsku presunul do Sassuola, veľká skúška čaká napríklad aj Mateja Oravca. Z Dunajskej Stredy sa vybral do Philadelphie v MLS.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stanislav Lobotka #Ondrej Duda #Róbert Boženík