Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Najväčší prestup v slovenskej lige. Šporar je hráčom Sportingu

Sága okolo prestupu Andraža Šporara sa skončila. Sporting Lisabon vo štvrtok predstavil slovinského útočníka ako svoju novú posilu.

23.01.2020 09:10 , aktualizované: 20:00
debata (2)

„ŠK Slovan Bratislava po náročných rokovaniach súhlasil s transferom Andraža Šporara, ktorý je najväčší v histórii Slovenska,“ píše stránka klubu, z ktorého hráč prestúpil do Portugalska.

Vedenie slovenského majstra súhlasilo s jeho transferom po náročných rokovaniach.

"Na začiatku zimnej prípravy som sa stretol s Andražom a otvorene sme sa rozprávali o jeho budúcnosti. Dal najavo, že jeho veľkou túžbou je prestúpiť do Sportingu, kde mu garantujú pozíciu útočníka číslo jeden. Počas uplynulého víkendu som odcestoval do Turecka, kde som sa stretol s hráčmi, realizačným tímom a chcel som si urobiť obraz o aktuálnom nastavení Andraža.

Dospel som k záveru, že nastal správny čas na tento krok a je lepšie hľadať formu dohody než hráča nasilu držať. Rokovania prebiehali s viacerými klubmi, no Andraž túžil prestúpiť do Sportingu, preto sme sa rozhodli nájsť cestu ako dotiahnuť tento transfer. Cítili sme, že on sám potrebuje novú motiváciu, chce sa posunúť ďalej a pravidelne hrať pred plným štadiónom.

My ešte tak ďaleko nie sme, i keď verím, že sa dočkáme obdobia, keď bude Tehelné pole pravidelne zaplnené a bude hráčov takéhoto formátu lákať do Slovana. Tento prestup pomôže Slovanu z pohľadu imidžu a postavenia v európskom futbale, pretože sme predali hráča do veľkého klubu, a taktiež samotnému Andražovi, ktorému sme chceli vyhovieť v túžbe urobiť ďalší krok vo svojej kariére," uviedol pre skslovan.com generálny riaditeľ klubu Ivan Kmotrík ml., ktorý viedol rokovania so Sportingom.

Rokovania označil za veľmi náročné a dlhé. „Trvali takmer mesiac. Mali sme aj veľa iných ponúk či už z Premier League, francúzskej Ligue 1, zo Škótska, arabského sveta či Číny a v poslednom týždni sa ozval aj klub z La Ligy. Cieľom bolo predať hráča za viac než medializovaných 5,5 milióna eur, pričom jeho aktuálnu hodnotu som videl medzi 7–8 miliónmi eur, kam sme sa aj chceli dostať,“ pokračoval Kmotrík ml. a konkretizoval aj prestupovú sumu.

"Fixná suma, ktorú zinkasujeme okamžite, predstavuje 6 miliónov eur. Vyjednali sme veľmi výhodné bonusy, na základe ktorých výsledná prestupová suma prevýši 7 miliónov eur. V zmluve je zakotvené, že v prípade budúceho predaja hráča obdržíme 10 % z prestupovej sumy. Čiže ak Andraž prestúpi v budúcnosti do ešte silnejšej ligy, bude mať Slovan desaťpercentný podiel z prestupovej čiastky, čo pri sumách, za aké Sporting predáva hráčov do zahraničia, môže pre nás predstavovať státisíce či možno aj milióny eur.

Celková hodnota prestupu teda presiahne 7 miliónov eur a plus máme desať percent z ďalšieho predaja. Veríme kvalitám Andraža a som presvedčený, že tento model v podobe fixnej zložky, bonusov a potenciálneho budúceho príjmu je pre nás momentálne najvýhodnejší," dodal Kmotrík ml.

Loptu pred útočníkom Slovana Andražom Šporarom... Foto: SITA, Branislav Bibel
Slovan a Žilina Loptu pred útočníkom Slovana Andražom Šporarom skrýva do náručia brankár Žiliny Dominik Holec.

Sporting sa momentálne nachádza na štvrtom mieste portugalskej ligy. Na tretiu priečku stráca síce len dva body, no jeho odstup za vedúcou dvojicou – Benfica Lisabon, FC Porto – je výrazný – dvanásť, resp. devätnásťbodový.

Šporar bol v uplynulých dvoch sezónach najlepší strelec Slovana a autor piatich gólov v skupinovej fáze Európskej ligy 2019/20. Vo všetkých súťažných dueloch dosiahol 60 presných zásahov a 17 asistencií. V ročníku 2018/19 strelil vo Fortuna lige 29 gólov, čím vyrovnal dovtedajší rekord súťaže a v prebiehajúcej sezóne je druhým najlepším strelcom EL.

So Sportingom podpísal päťročný kontrakt. „Som veľmi spokojný, že som sa s portugalským tímom dohodol na podpise zmluvy. Dúfam, že so Sportingom dosiahnem veľké veci,“ citovala slová Šporara Sporting.TV.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Sporting Lisabon #Andraž Šporar