Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tlačil som na Klinsmanna. Nakoniec bol ku mne úprimný

Stane sa sedemnástym Slovákom v Premier League, po Martinovi Dúbravkovi bude druhým aktívne pôsobiacim futbalistom v najvyššej anglickej súťaži. Ondrej Duda (25), s ktorým nemecký tréner Herthy Berlín Jürgen Klinsmann už nepočítal, prišiel na polročné hosťovanie do Norwichu City.

13.01.2020 11:29 , aktualizované: 12:29
Ondrej Duda,  Jürgen Klinsmann Foto: ,
Ondrej Duda a tréner Herthy Jürgen Klinsmann.
debata (8)

„Kanárici“ sú nováčikom v Premier League. Po polovici súťaže sa zdá, že obratom poputujú späť do II. ligy. Z 22 zápasov vyhrali len 3, na záchranu strácajú 8 bodov. Pomôcť k udržaniu sa medzi elitou má aj Duda.

"Presúvam sa z výbornej súťaže do ešte lepšej. Verím, že ten polrok budem môcť napredovať a že budem hrávať. O novom zamestnávateľovi veľa informácií zatiaľ nemám.

Prichádzam s tým, že sa chcem čo najskôr dostať do zápasového rytmu. Chcem pomôcť klubu a verím, že aj oni určite pomôžu mne," povedal Ondrej Duda pre web SFZ.

Práve renomé ligy v Anglicku zavážilo pri voľbe jarného angažmánu: „Mal som možnosti ísť do možno aj lepších miest, väčších, no tá liga by nebola až taká silná. Premier League je podľa mňa najlepšia liga na svete.“

Duda mal výbornú minulú sezónu, za Herthu nastrieľal 11 gólov a 7 ich pripravil spoluhráčom. Trénerské zmeny, a najmä príchod skúseného Jürgena Klinsmanna, mu neprospeli. V aktuálnom ročníku odohral len 7 zápasov, neskóroval.

„V posledných mesiacoch som bol v neľahkej situácii a preto som rád, že som zmenil pôsobisko,“ vraví Duda o trpkom – dočasnom – rozchode s Herthou, kde pôsobil od leta 2016 a kam sa po polroku v Anglicku vráti. Norwich nezakotvil do zmluvy klauzulu o možnosti trvalého prestupu.

V posledných zápasoch jesene sedel Duda iba na tribúne, prípadne hral za rezervu: "Táto situácia ma prinútila konať a bol som to ja, kto na trénera Klinsmanna tlačil, aby mi vysvetlil, čo sa deje.

Keby som sa uspokojil s tým, že raz hrám, raz som na tribúne a raz na lavičke, tak určite by som tam zostal minimálne do leta alebo aj ďalší rok, teda dovtedy, kým sa mi skončí zmluva. No ja som na neho tlačil, nech mi povie, aké má plány.

Nakoniec bol ku mne úprimný. Na rovinu mi priznal, že to u neho budem mať ťažké, tak som povedal, že chcem odísť a zmeniť pôsobisko. On s tým nemal problém a ja som rád, že sa to nakoniec takto dohodlo."

Duda v rozhovore niekoľkokrát zdôraznil, že prioritou je pre neho pravidelne hrávať za Norwich a pomôcť klubu. Odchovanec košického futbalu priznal, že s Dúbravkom ani trénerom reprezentácie Pavlom Hapalom sa o odchode do Anglicka nerozprával.

Debut môže absolvovať v sobotu 18. januára v domácom zápase proti Bournemouthu.

Hetrha zamietla opciu i zotrvanie v Nemecku

Norwich ani v prípade spokojnosti s výkonmi Ondreja Dudu nemôže aktivovať klauzulu o trvalom prestupe slovenského záložníka. Pre agentúru SITA to potvrdil otec Ondrej Duda starší:

"Dohodli sme sa na polročnom hosťovaní bez opcie. My sme preferovali opciu, ale Nemci s ňou nesúhlasili, tak uvidíme, aké majú plány. Ondreja po sezóne čakajú. Samozrejme, to neznamená, že v Herthe aj zostane.

Všetko bude závisieť od záujmu, pretože ak bude mať vysedávať na lavičke, tak v žiadnom prípade."

Duda starší tiež prezradil, že Hertha zatrhla aj transfer v rámci Nemecka: "Do úvahy prichádzalo viac klubov, záujem mali Nemci, jedno španielske mužstvo, tiež Angličania, akurát nie Taliansko.

Najideálnejšie by bolo Nemecko, keďže Ondrej pozná tamojšiu bundesligu. Hertha však absolútne vylúčila akékoľvek posilnenie konkurencie."

Prečo spomedzi anglických ponúk zvíťazila tá od Norwichu? "Niektoré anglické kluby mali transfer podmienený predajom iných hráčov, na čo sme nechceli čakať. Prišiel však Norwich City, ktorý bol konkrétny.

V klube pôsobí nemecký tréner (Daniel Farke), ktorý pozná Ondreja a veľmi ho chcel do mužstva. Dohodli sme sa rýchlo, v prípade klubov to trošku trvalo, ale nakoniec našli kompromis a dohodli sa."

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Premier League #hertha berlín #Ondrej Duda #Jürgen Klinsmann #Norwich City #I. bundesliga