Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Žil z ruky do úst. Hviezdu objavili zubár a učiteľka

Déjà vu alebo happy end? Už tam boli aj vlani. Tak blízko a zároveň ďaleko. Rok 2018 končili vo výnimočnej forme.

28.12.2019 08:00
Qatar Soccer Club World Cup Firmino Foto: ,
Roberto Firmino (v popredí) patrí medzi najväčšie hviezdy FC Liverpool.
debata

A preniesli si ju aj do druhej polovice nasledujúceho roka, ktorý máva na rozlúčku. S túžbou neurobiť rovnakú chybu ako vlani, keď v druhej časti sezóny prehajdákali dvanásťbodový náskok a titul prenechali Manchestru City.

„Ešte nemáme vyhraté a reči o titule ignorujeme,“ tlmil nadšenie kouč Liverpoolu Jürgen Klopp po štvrtkovom ligovom víťazstve nad najbližším prenasledovateľom z Leicestru 4:0.

Má pravdu. Na druhej strane sú však výkony jeho zverencov bezkonkurenčné. Výraznou mierou k tomu prispieva aj Roberto Firmino. Chlapec, ktorého talent objavil zubár a silnú pracovnú morálku učiteľka.

„Neviem, kde by som bol bez ľudí z môjho okolia,“ spomínal Firmino pre Globo Esporte.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Campeão mundial #YnwA❤️

Príspevok, ktorý zdieľa Roberto Firmino (@roberto_firmino),

Desiata? Iba voda

Dvojgólový strelec z ostatného duelu anglickej ligy vie, čo znamená žiť v biede. Cestu do jedného z najslávnejších klubov sveta nemal šikovný útočník vydláždenú, ale poriadne kľukatú.

„Viete, čo to znamená žiť z ruky do úst? Takých detí som mala v triede niekoľko. Najviac to však bolo vidieť na Robertovi. Keď ho dnes vidím, nepripomína mi toho vychudnutého chlapca z prvej lavice,“ prezradila Adriana Leiteová.

Firminova učiteľka v rodnom brazílskom mestečku Maceió spomína, ako jedného dňa prišiel nešťastný Roberto do školy.

„Sedel hneď pri mne, takže sme si boli blízki. Raz som sa ho opýtala, čo sa deje. Vypli nám elektrinu, odvetil. Bála som sa o jeho desiatu a jedlo, ktoré mal s rodinou v chladničke, ale bolo to zbytočné. Do školy si vzal iba fľašu s vodou. Prišlo mi ho ľúto,“ pokračuje Leiteová. S desaťročným chlapcom si postupne vybudovala vrúcny vzťah. Pomáhala mu v škole, rada sledovala jeho zápasy. V jednej zásadnej otázke sa však rozchádzali.

„Pýtala som sa ho, čo chce robiť. Pani učiteľka, budem futbalista, vravel. Ja som mu však dôrazne hovorila, aby sa učil. Nuž, mýlila som sa,“ smeje sa Leiteová.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Roberto Firmino (@roberto_firmino),

Prebil sa vďaka tvrdej práci

Jedného dňa sa spoločne vybrali na zápas. Leiteovú aj Firmina oslovil Marcellus Portella. Zubár mal veľmi dobré konexie nielen v miestnom tíme Clube de Regatas Brasil, ale aj Figueirense FC.

Práve tam sa – takmer presne pred desiatimi rokmi – začal plniť Firminov sen o profesionálnom futbale, popredných ligách i brazílskej reprezentácii. Prvého januára 2010 podpísal svoj premiérový profesionálny kontrakt. Hoci začiatky neboli v novom prostredí popredného klubu jednoduché, Leiteová s Portellom nemali o terajšiu oporu Liverpoolu obavy.

„Je nesmierne pracovitý. Bol taký v škole, platilo to aj na ihrisku,“ doplnila Leiteová. „Vďaka tvrdej robote sa prebil životom až sem. Je to obdivuhodný chlapec,“ pridal sa Klopp.

Sledoval ho už v januári 2011 – ešte ako kouč Dortmundu. Dobré chýry o Firminovi sa z Brazílie dostali až do Bundesligy. Bitku o rýchlonohý talent nakoniec vyhral Hoffenheim. Štvorročný kontrakt s TSG definitívne ukončil obdobie chudoby v početnej rodine Firminovcov.

„Urobím všetko pre to, aby som bol úspešný,“ sľubovala nová posila na oficiálnom predstavení v Rhein-Neckar Arene.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

+3 #YnwA❤️

Príspevok, ktorý zdieľa Roberto Firmino (@roberto_firmino),

Nič ho nemohlo zastaviť

Netrvalo dlho a Firmino spravil dojem. Na expertov, spoluhráčov i priaznivcov. „Je neuveriteľný. Tento chlapec mieri vysoko a ja nevidím nič, čo by ho mohlo zastaviť,“ predpovedal vtedajší kapitán Hoffenheimu Andreas Beck.

V júli 2015 zaplatil Liverpool nemeckému klubu 41 miliónov eur. Niekomu sa málilo, iní zasa reptali. Viac ako štyri roky na Anfield Road však ukázali, že kúsok šťastia a tisíce hodín tvrdej roboty urobili z Firmina hotového hráča a vítanú posilu.

„Žijem svoj sen. Málokto veril, že sa mi to podarí. Tí, ktorí vydržali, sa teraz tešia so mnou,“ uzavrel Firmino.

Ak všetko pôjde ako doteraz – Liverpool v Premier League v 18 zápasoch neprehral ani raz a stratil iba dva body za remízu – uzavrie výnimočné obdobie ďalšou trofejou. Po triumfe v Lige majstrov či na MS klubov je titul z anglickej ligy na dosah.

Bude to pre chlapca z chatrče i celý klub (konečne) sezóna v znamení Liverpoolu?

debata chyba