Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Brazílčana potrestali, aj keď bol obeťou rasizmu. Suspendáciu Verony zrušili

Brazílsky futbalista Taison zo Šachtaru Doneck dostal v najvyššej ukrajinskej súťaži dištanc na jedno stretnutie za vylúčenie v nedávnom šlágri proti Dynamu Kyjev plus stopku na ďalšie dva zápasy s podmienečným odkladom.

22.11.2019 11:18
Taison Foto: ,
Taison zo Šachtaru Doneck v slzách po rasistických pokrikoch počas zápasu s Dynamom Kyjev.
debata (1)

Na tom by nebolo nič nezvyčajné, keby jeho červenú kartu nesprevádzali kontroverzie.

Brazílčan putoval predčasne pod sprchy za to, že po verbálnych rasistických útokoch fanúšikov súpera neuniesol tlak, smerom k tribúnam ukázal prostredník a do sektoru priaznivcov Dynama úmyselne kopol loptu.

Bezprostredne po incidente sa začalo pátranie po previnilcoch a polícia v Charkove, kde je dlhodobý domov Šachtaru, začala s vyšetrovaním pre porušenie „práva na rovnosť“ na základe rasy, národnosti, náboženstva či zdravotného znevýhodnenia.

Dynamo za správanie svojich priaznivcov dostalo pokutu približne 18 650 eur a jeden domáci duel musí odohrať pred prázdnymi tribúnami. Ak by sa správanie fanúšikov kyjevského tímu opakovalo, klub dostane ďalší dištanc na dve stretnutia.

„Potrestanie obete rasistického útoku je nepochopiteľné a nahráva to všetkým, ktorí podobné konanie podporujú,“ uvádza sa v stanovisku celosvetovej hráčskej asociácie FIFPro. Táto organizácia požiadala príslušné orgány o zrušenie trestu pre 31-ročného brazílskeho stredopoliara.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

“ Amo minha raça, luto pela cor, o que quer que eu faça é por nós, por amor... “ Jamais irei me calar diante de um ato tão desumano e desprezível ! Minhas lágrimas foram de indignação, de repúdio e de impotência, impotência por não poder fazer nada naquele momento ! Mas somos ensinados desde muito cedo a sermos fortes e a lutar ! Lutar pelos nossos direitos e por igualdade ! O meu papel é lutar , bater no peito , erguer a cabeça e seguir lutando sempre ! ✊ Em uma sociedade racista, não basta não ser racista, precisamos ser antirracista ! O futebol precisa de mais respeito, o mundo precisa de mais respeito ! Obrigada a todos pelas mensagens de apoio ! Seguimos a luta ...✊ Net rasizmu

Príspevok, ktorý zdieľa Taison Barcellos Freda (@taisonfreda7),

Hlavný arbiter v zápase implementoval prvá dva kroky „antirasistického protokolu UEFA“, keď prikázal hlásateľom prečítať hrozbu ukončenia duelu v prípade pokračovania rasistického správania a nariadil tiež dočasný odchod hráčov do kabín. Neurobil však krok tretí – predčasne neukončil stretnutie.

Po incidente Taison na Instagrame napísal: „Nikdy nezostanem ticho, keď budem svedkom takého neľudského a opovrhnutiahodného činu!“. Televízne kamery zaznamenali, že na tvári brazílskeho futbalistu sa v spomenutom súboji objavili slzy.

„Boli to slzy zlosti, odmietnutia a bezmocnosti, pretože v danom okamihu som nemohol nič spraviť. Som však naučený zostať silný a vždy bojovať za rovnosť.“ Po zverejnení trestu pre neho reagoval: „Boj sa neskončil.“

Fanúšikovia Dynama sa netaja skutočnosťou, že podporujú rasizmus. Pred spomenutým duelom proti Šachtaru si vyrobili nálepky s nápisom „Máme radi rasizmus“.

Veronu zbavili trestu

Futbalový klub z Verony zbavili trestu za údajné rasistické pokriky fanúšikov na útočníka Brescie Maria Balotelliho. Pôvodne mal mať pre nedeľný ligový zápas s Fiorentinou uzavretú časť tribúny, ale odvolací súd talianskeho zväzu suspendáciu zrušil. Požaduje ďalšie vyšetrenia prípadu.

Verona mala pykať kvôli dva týždne starému incidentu zo zápasu, v ktorom Bresciu zdolala 2:1. Balotelli už v prvom polčase pohrozil odchodom z ihriska kvôli tomu, že z tribún počul opičie zvuky. Rozhodca na päť minút zastavil hru a prostredníctvom hlásateľa vyzval priaznivcov, aby sa upokojili. Bývalý reprezentant sa rozhodol pokračovať.

Odvolací súd teraz uviedol, že sankcie pre Hellas boli zatiaľ zrušené. „Je potrebné vykonať ďalšie vyšetrovanie a zistiť, z ktorého sektora pokriky skutočne prichádzali, a tiež definovať ich rozmer,“ uviedol.

Ešte pred tým, než disciplinárna komisia 5. novembra vyniesla trest, požiadala časť zastupiteľov mesta o právne kroky proti Balotellimu, ktorý podľa nich Veronu krivo obvinil z rasizmu. Podľa nich na tribúnach žiadne urážky nezazneli, čo po zápase tvrdili aj tréneri oboch klubov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Šachtar Doneck #Taison