Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Po rasovom útoku skončil so slzami a dištancom. Fanúšikom hrozí väzenie

Brazílsky futbalista Taison zo Šachtaru Doneck videl v nedeľnom šlágri ukrajinskej ligy proti Dynamu Kyjev (1:0) červenú kartu. Pykal za reakciu na údajné rasistické prejavy, ktoré naňho smerovali od fanúšikov hostí.

11.11.2019 14:42 , aktualizované: 21.11.2019 17:24
Taison Foto: ,
Taison (vpravo) ťažko niesol rasistické útoky na svoju adresu a následné vylúčenie.
debata

Taison im ukázal prostredník a kopol loptu na tribúnu. Rozhodca prerušil stretnutie a na päť minút poslal oba tímy do kabín. Tridsaťjedenročný stredopoliar dostal červenú kartu v 82. minúte po návrate na ihrisko, no pred obnovením hry.

"FC Šachtar kategoricky odmieta akékoľvek prejavy a formy rasizmu, rasovej diskriminácie, xenofóbie či inej intolerancie. Nedá sa ospravedlniť, keď niekto uráža na základe farby pleti, náboženského alebo politického presvedčenia.

Takéto správanie sa neakceptuje v civilizovaných krajinách ani ligách. Vždy budeme stáť za našimi hráčmi," znelo stanovisko klubu.

„Chcem podporiť každého, kto trpí rasizmom. Je to neprijateľné, hanba pre všetkých. Musíme proti tomu spoločne bojovať, každý deň, každú minútu, každú sekundu,“ dodal donecký tréner Luis Castro podľa agentúry DPA.

Federácia trestala

Dynamo musí odohrať jedno domáce stretnutie za zatvorenými dverami. Zaplatiť musí aj pokutu vo výške takmer 20.000 eur a do konca sezóny bude v podmienke.

Sankcii sa však nevyhol ani Taison. Ukrajinská futbalová federácia (FFU) ho dištancovala na jeden duel a dostal aj podmienečnú stopku na ďalšie dve stretnutia.

Polícia v Charkove, kde Šachtar hráva domáce zápasy, začala minulý týždeň trestné stíhanie vo veci porušenia zásad rovnosti z rasových dôvodov voči približne dvadsiatke ľudí. Hrozia im pokuty, verejnoprospešné práce, ale aj trest odňatia slobody nanajvýš na päť rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #rasizmus #Šachtar Doneck #Dynamo Kyjev #Taison