Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mourinho: United hnije. Zo Solskjaera je domáci miláčik

José Mourinho má od slova diplomat veľmi ďaleko. Rád sa so svojimi protivníkmi púšťa do slovných hier a dostáva ich podtlak.

22.10.2019 15:42
pogba mourinho Foto: ,
Paul Pogba a José Mourinho - na Old Trafforde si príliš nerozumeli.
debata

Nie však tradične ako oni – chválou či prejavavovaním prehnaného rešpektu. Skôr podpichovaním, ktoré nie je každému proti srsti. Keď v decembri 2018 končil na lavičke Manchestru United po dva a pol ročnej práci vyhlásil:

"V tíme niečo hnije a kým sa to neodstráni, nebude mužstvo fungovať tak, ako sa na najslávnejší anglický futbalový klub patrí.“

Zdalo sa, že jeho záskok Ole Gunnar Solskjaer však takéto problémy nemá. Od začiatku mužstvo na čele s rebelom Paulom Pogbom pozdvihol k lepším výsledkom.

Tréner Manchestru United Ole Gunnar Solskjaer... Foto: Reuters, PHIL NOBLE
Ole Gunnar Solskjaer Tréner Manchestru United Ole Gunnar Solskjaer so svojimi zverencami po prehre s Parížom St. Germain.

Pravda, tie sa minuli. United prežíva jednu z najhorších kríz vo svojej bohatej histórii. Britské média tak prišli s Mourinhovými proroctvami, ktoré sa napĺňajú.

Druhé miesto v sezóne 2017/18 bol obrovský úspech

Viacerí sa týmto slovám portugalského kormidelníka posmievali. Ako môže byť druhé miesto s priepastnou 19-bodov stratou na vtedy suverénny Manchester City úspechom?

"Je jeden z najväčších v mojej kariére,“ duploval Mourinho s tým, že s hráčskym materiálom, ktorý mal k dispozícii sa viac urobiť nedalo.

Portugalský tréner José Mourinho. Foto: SITA/AP, Alessandro Di Marco
José Mourinho Portugalský tréner José Mourinho.

"Ľudia nevedia, čo sa dialo za oponou,“ priznal problémy v kabíne 56-ročný kormidelník.

Ako expert Sky Sports na začiatku prebiehajúceho ročníka vyhlásil, že United budú spokojní, keď sa dostanú aspoň do najlepšej šestky.

Nechcená posila, zázračný Škót

Riešenie na nelichotivú situáciu mala priniesť jedna z nových akvizícii Andreas Pereira. Kým Nór jeho herné kvality obdivuje, Portugalčan má od toho ďaleko.

Pereira bol dvakrát na hosťovaní vo Španielsku. Mourinho dlho čelil otázkam, prečo ho do klubu priviedol, keď mu nedá šancu. Až po vyhadzove sa mu rozviazal jazyk.

"Pereira sa radšej vybral na druhé hosťovanie, ako by mal bojovať o svoje miesto v zostave. Tento prístup hráča ma vždy sklame. Mal potenciál na to, aby už vtedy hral za Manchester United,“ vravel na margo Pereiru.

Scott McTominay v súboji s barcelonskou... Foto: Reuters, LEE SMITH
SOCCER-CHAMPIONS-MUN-FCB/ McTominay Scott McTominay v súboji s barcelonskou hviezdou Lionelom Messim.

Riešenie priniesol zázračný Škót, ako Mourinho nazval Scotta McTominaya. Odchovanec klubu bol dávaný spoluhráčom za príklad kvality, progresu a tvrdej práce. "Ten chlapec má všetko. Raz z neho bude veľký hráč a opora United,“ predpovedal Mourinho a naplnilo sa.

Vírus Pogba

Portugalský kormidelník kritizoval vedenie aj za to, že postupne sa zbavilo Zlatana Ibrahimoviča aj Romela Lukaka. Nemalo tak typického hrotového útočníka.

"Na tejto pozícii supluje Marcus Rashford, to však nie je jeho pozícia. Chýbal im aj elitný stopér, našťastie priviedli Harryho Maguira,“ pokračoval Mourinho.

Jeho problémy s Pogbom neboli žiadnym tajomstvom. Niekoľkokrát vyliezli aj z miesta, kde by mali zostať – v kabíne.

"Si ako vírus, človek s chrípkou, ktorý každého nakazí. Nerešpektuješ spoluhráčov ani fanúšikov a tým ničíš náladu v tíme,“ povedal Mourinho svojmu zverencovi po jednom zo zápasov.

"Paul je obrovský profesionál. Dôverujem mu ja aj spoluhráči,“ reagoval na kritiku Pogbu Solskjaer.

Ani na tom nezostala po Mourinhových slovách suchá nitka. Zabijak s detskou tvárou, ktorý kedysi hviezdil v drese Červených diablov si to odniesol azda najviac.

"Nechcem byť dobrák. Ak ste vľúdny tréner, hráči si z vás spravia domáceho miláčika. A hoci to na začiatku môže vyzerať dobre, neskončí sa to tak,“ reagoval na príliš priateľský vzťah Solskjaera s hráčmi Mourinho.

Bolo to po ukončení skvelej série trénera Manchestru. Odvtedy to ide s United od desiatich k piatim.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Manchester United #José Mourinho #Ole Gunnar Solskjaer