Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Iná úroveň. Poliaci núkajú viac peňazí i pekných štadiónov

Nezlomnosť. Týmto slovom by sa dala charakterizovať kariéra Františka Placha (27). Odchovanec Žiliny pred šiestimi rokmi chytal v treťoligovom Svätom Jure a pracoval ako obchodný zástupca.

15.10.2019 18:08
František Plach Foto: ,
František Plach ešte v drese Senice.
debata

Dnes je s Piastom Gliwice majstrom Poľska a najlepším brankárom lanskej sezóny Ekstraklasy. V lete sa špekulovalo o jeho ďalšej spolupráci s Martinom Dúbravkom. Nie však pod Dubňom, ale v Newcastli. „Za všetko vďačím trpezlivosti a tvrdej práci,“ tvrdí líder poľskej súťaže v počte čistých kont (6).

Poľské médiá prirovnávali lanský titul Gliwíc k Leicestru. Nebol však väčší príbeh ten váš?

Aj ja som to zachytil. Bol to prvý titul v histórii klubu. Veľký úspech pre celé mesto. Môj príbeh je tiež zaujímavý. Prešiel som si všetkým – od nižších súťaží až k poľskému titulu.

Čo z toho si najviac ceníte?

Nič som nikdy nedostal zadarmo. Veril som, že keď budem pracovať, môžem dosiahnuť to, čo chcem. Všade som spoznal nových ľudí. Zakaždým som mal dobré podmienky a mal som šťastie aj na dobrý kolektív.

VIDEO: František Plach patrí medzi obľúbencov fanúšikov Gliwíc

Vaša cesta sa začala v Žiline, kde kedysi chytal váš dedo. Ako pokračovala?

V Žiline som si prešiel všetkými kategóriami. Bol som aj v mládežníckych reprezentáciách. Neskôr som bol vo Sv. Jure, Pohroní, Senici a už dva roky som v Gliwiciach.

Verili ste aj ako treťoligista, že sa výraznejšie presadíte?

Prišiel som tam na poslednú chvíľu. Bol som vďačný za túto možnosť, lebo som chytal pravidelne medzi mužmi. Aj tam som stále veril, že to môžem vo futbale niekam dotiahnuť. Išiel som si za tým.

Uživili ste sa z treťoligového platu alebo ste popritom pracovali?

Zo začiatku som pendloval medzi Žilinou a Sv. Jurom, druhý polrok som býval v Bratislave a pár hodín denne pomáhal jednému zo sponzorov klubu ako obchodný zástupca. Bola to cenná skúsenosť.

Bol boj o post brankárskej jednotky náročnejší v Senici alebo v Piaste?

V Senici bol jasnou jednotkou Michal Šulla. Do bránky som sa dostal až neskôr. Po dvoch rokoch prišla ponuka z Gliwíc. Vedel som, do čoho idem. Jednotkou v Piaste bol Smatula, ktorý je v klube 10 rokov. Bral som to ako výzvu. Po polroku na lavičke som sa postupne dostal do bránky. Som rád, že odvtedy chytám pravidelne.

Prekvapilo vás, že sa vám ozval Piast? Tušili ste, odkiaľ na vás prišli?

Bol som rád, že prišla ponuka z Poľska. Bral som to ako veľký krok vpred. Netuším, odkiaľ o mne vedeli. Pracovali na tom viacerí agenti.

Z postu jednotky ste vytlačili skúseného gólmana. Vďaka čomu?

Vďaka trpezlivosti a tvrdej práci. Vedel som, že prichádzam do klubu ako dvojka. Pripravoval som sa na to mentálne. Celý čas som pracoval, aby som bol pripravený na moment, keď dostanem šancu.

Čo priviedlo Gliwice k titulu?

Náš cieľ bol dostať sa do prvej osmičky. Nemali sme veľké vyhlásenia, ale čím viac sa blížil koniec, tým viac sa ambície zvyšovali. Nikto o nich nehovoril nahlas, hoci všetci sme po titule túžili.

Stali ste sa najlepším brankárom poľskej ligy. Ako vám to znie?

Veľmi som sa potešil. Znamená to pre mňa veľa.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Pierwsza wygrana w tym sezonie ⚽❤️ #piastgliwice #gliwice #football #ekstraklasa #pilkanozna #mistrzpolski #champions

Príspevok, ktorý zdieľa P I A S T G L I W I C E (@piastgliwicesa),

Aj teraz sa vám darí, máte v novej sezóne najviac čistých kont. Aké sú ciele Piastu po vypadnutí z Európy?

Momentálne je tabuľka vyrovnaná. Určite sa znovu chceme dostať do prvej osmičky a potom uvidíme. Musíme byť nohami na zemi. Toho sa držím celý život.

Aké sú najväčšie rozdiely medzi slovenskou a poľskou ligou?

Hlavným rozdielom sú pekné štadióny, hoci u nás už tiež máme viac solídnych stánkov. Iná je aj návštevnosť. Je super, keď hráme zápasy pred dvadsaťtisícovou kulisou. Finančné ohodnotenie aj medializácia ligy je na inej úrovni. Každý zápas je v televízii.

Viacerí poľskí odborníci sú nespokojní, lebo hráči berú v Ekstraklase viac peňazí ako v slovenskej lige, ale v Európe končia skôr. Je to z hľadiska zázemia i platov naozaj taký rozdiel?

Aj na Slovensku sú kluby, ktoré vedia dobre ohodnotiť hráčov, ale v Poľsku ich je asi viac. Tunajšie kluby dostávajú veľké peniaze za televízne práva. To je hlavný dôvod, prečo môžu lepšie fungovať.

Od ME 2012 uplynulo už sedem rokov, nechátrajú poľské štadióny? Je zvykom, že sa to stáva…

Vôbec nie. Štadióny sú krásne a zachovalé. Radosť na nich hrať.

V lete sa špekulovalo, že v Newcastli vás čaká opätovné stretnutie s Martinom Dúbravkom. Bolo reálne?

Zachytil som to, ale neviem, čo bolo na tom pravdy. Tieto veci nechávam na agentov. V Piaste mám platný kontrakt ešte na rok a pol. Som tu šťastný.

Je to váš cieľ prepracovať sa do jednej z top líg a reprezentácie?

Každý sa chce posunúť vyššie. Uvidíme, čo prinesie ďalšie obdobie mojej kariéry. A reprezentácia? Je to pocta pre každého hráča, určite by som sa rád dostal do nominácie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Piast Gliwice #František Plach