Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tresty smrti aj údery bičom. Xavi aj tak chváli Katar

Čo vám ako prvé napadne, keď sa povie Xavi? Legenda Barcelony. Opora španielskej futbalovej reprezentácie. Skvelý dirigent spoluhráčov. Neomylný tvorca hry i vyložených príležitostí.

10.10.2019 11:33
debata
Zamyslený Xavi na archívnej snímke. Foto: SITA/AP, Emilio Morenatti
Xavi Zamyslený Xavi na archívnej snímke.

Výber je veľmi pestrý. A chvályhodný. Keby futbal mal akúsi sieň slávy ako napríklad NHL, tridsaťdeväťročný stredopoliar by sa akiste vyhrieval na jednom z najvyšších piedestálov. Lenže aj majster tesár sa občas utne. A rešpektovaná futbalová osobnosť zablúdila do vôd, v ktorých zjavne nevie plávať. Odborníci mu to dávajú poriadne pocítiť.

Odchádzal dojatý

Keď na konci sezóny 2014/2015 zvolal tlačovú konferenciu, tisli sa mu slzy do očí. Po dvadsiatich fantastických rokoch na Nou Campe sa rozhodol otočiť list.

„Hlava a telo mi hovorili, aby som sa kvôli nižšej minutáži pobral inam. Srdce s nimi nesúhlasilo. Dostal som ponuku podieľať sa na zaujímavom projekte v Katare. Hoci som dostal od Barcelony ponuku na predĺženie zmluvy do roku 2018, odmietol som. Verím, že sa domov vrátim – ako kouč či manažér,“ vravel dojatý Xavi.

V tom čase už bolo všetko pripravené na podpis jeho dvojročnej zmluvy s katarským prvoligistom Al Saddom. Nakoniec tam odohral štyri sezóny a pred začiatkom prebiehajúcej sa chytil novej výzvy.

„Vždy som chcel trénovať. Mal som tú česť pracovať pod najlepšími trénermi sveta a rád by som tieto skúsenosti odovzdal mladíkom v Katare,“ vysvetlil svoje pohnútky Xavi.

VIDEO: Futbalové kúsky Xaviho

Ctia si emira

Rodák z Terrassy sa pred niekoľkými dňami pustil do smelého porovnávania. Nie však futbalových podmienok či kvality hráčskeho materiálu na Arabskom a Pyrenejskom polostrove. Zabŕdol do politiky. A to bola chyba.

„Nežijem v demokratickej krajine. Som však presvedčený o tom, že systém tu funguje lepšie ako v Španielsku. Čoskoro tam budú voľby, na ktorých sa chcem zúčastniť. Chcem lepšiu budúcnosť pre seba aj moje deti. Žiaľ, v Španielsku sa to neuberá správnym smerom,“ citujú Xaviho viaceré španielske médiá.

Tie sa nad jeho slovami pozastavili. Pripomenuli, že je veľkým zástancom autonómie Katalánska. Preto vraj nie je prekvapením, že sa pohráva s takýmito myšlienkami. Xavi v nich pokračoval aj ďalej. Podľa britského publicistu Colina Millara však prešiel až za hranicu únosnosti.

„V Katare sú ľudia šťastní a v bezpečí. Nemáme kľúč od domu, auto nechávame naštartované. Núria (manželka, pozn.) mi povedala, že by bolo lepšie, keby sme tu zostali bývať. Miestni si ctia emira, majú jeho fotografie v autách. Stará sa o svojich ľudí,“ doplnil Xavi.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

T’estimo! ❤️‍‍‍ @nuriacunillera81 #LittleÀsia #babyDan #feliç #doha #qatar

Príspevok, ktorý zdieľa Xavi (@xavi),

Expert na dianie v Španielsku a futbalový priaznivec Millar neveril vlastným očiam, keď si čítal Xaviho vyjadrenia v médiách. Majstrovi sveta i Európy a niekoľkonásobnému víťazovi španielskej La Ligy aj Ligy majstrov na twitteri odkázal, že sa môže hanbiť.

„V Katare sa ‚zločiny‘ ako homosexuality alebo rúhanie trestajú smrťou. Keď požívate alkohol alebo ste v nezákonnom sexuálnom vzťahu, dostanete sto úderov bičom. V Katare je nútená práca, hodnota svedectva ženy je v porovnaní s mužským len polovičná. Xavi je absolútnou hanbou,“ napísal Millar.

Reakcia kouča Al-Saddu a jedného z ambasádorov najbližšieho futbalového svetového šampionátu v roku 2022 Xaviho zatiaľ neprišla…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Xavi Hernández