Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Je Zidane odpoveď na krízu Realu Madrid?

Mal to byť návrat roka. Zinedine Zidane sa v marci stal znovu trénerom Realu Madrid - klubu, s ktorým ovládol predchádzajúce tri ročníky futbalovej Ligy majstrov. Nádej a zvýšené očakávania boli ihneď späť. Avšak, víťazná aura sa nedostavila.

21.09.2019 12:34
Zidane Foto: ,
Návrat Zinedina Zidana do Realu Madrid nevychádza podľa predstáv.
debata (1)

Zidane po návrate prevzal úspechmi nasýtené mužstvo. Tím bez nových tvárí s čerstvou motiváciou. Navyše, oprieť sa nemohol o hlavného strojcu spoločných úspechov Cristiana Ronalda, ktorý medzitým odišiel do Juventusu.

Zidane dokončil ligovú sezónu na 3. mieste. V lete dostal kapitál a masívne posilnil káder. Real zaplatil za päť akvizícií 300 miliónov eur. Avšak, len jedna z nich prišla do základnej zostavy v pozícii hotového hráča – Eden Hazard. Ostatní sú investíciou skôr do budúcnosti.

Madrid opustila dvojica stredových záložníkov Dani Ceballos a Marcos Llorente. Na ich miesto mal prísť na Santiago Bernabéu špílmacher Manchestru United Paul Pogba, ktorého chcel Zidane. Vedenie však rokovalo s Christianom Eriksenom z Tottenhamu a Donnym van de Beekom z Ajaxu. Voľba Zidana bola jasná – Pogba alebo nik.

Napokon neprišiel nik a Real sa v medzihre od začiatku sezóny trápi. Nehrá s dostatočnou intenzitou a nasadením. Kým na prvý nedostatok sa môže Zidane vyhovoriť, druhé dva pripisujú kritici na jeho tričko.

Opory Modrič, Ramos, Benzema či Marcelo majú už po tridsiatke. V kariére vyhrali všetko, čo mohli. Navyše, limitujú ich aj zranenia. Zidane akoby nedokázal nastaviť mazákov k zdolávaniu nových výziev. Real pripomína mužstvo z jeho prvej éry. Avšak, je pomalšie a slabšie.

V lige v štyroch zápasoch síce ešte neprehral, hoci remizoval doma s Valladolidom či na pôde Villarrealu, no pokles výkonnosti sa naplno prejavil v Lige majstrov. Real zaostal za PSG vo všetkom. Prehral 0:3, za celý zápas nevystrelil na bránku. A to nastúpili Parížania bez ofenzívneho tria Neymar, Mbappé, Cavani.

„Taký priebeh som nečakal. Real bol vypojený zo zápasu. Súčasná sezóna už teraz vyzerá rovnako ako neúspešná minulá. Nemyslím si, že Zidane je schopný nájsť riešenia, ktoré Real potrebuje, aby sa zlepšil,“ povedala klubová ikona Predrag Mijatovič pre El Larguero.

Zidane sa už nemôže spoľahnúť na gólového spasiteľa Ronalda, tmel stredu poľa Modriča, ktorého trápia čoraz častejšie zranenia, a za vrcholom je i defenzívny líder Sergio Ramos.

Real potrebuje prestavbu kádra, s ktorou Zidane nemá skúsenosti. Podľa odborníkov aj to bola príčina jeho nečakanej rezignácie z postu trénera po hetriku v Lige majstrov. A už aj Francúz zrejme tuší, že rozhodnutie vrátiť sa bolo chybné.

„Chcem víťaziť. A keďže nemám jasnú vidinu toho, že budeme víťaziť ďalej, je lepšie odísť než robiť nejaké hlúposti,“ povedal Zidane po slávnom triumfe nad Liverpoolom, ktorým „biely balet“ zavŕšil treble víťazstiev v najprestížnejšej klubovej súťaži sveta.

Keby sa po týchto slovách nevrátil, status legendy v Madride nemusel byť nikdy poznačený.

Situácia je však iná a podľa španielskych médií najbližšie zaváhanie Realu zlomí Zidanovi väz. V otázke jeho nástupcu už majú jasno. Má nim byť starý-známy José Mourinho. Portugalčan v rokoch 2010–13 priviedol klub k trom trofejám. Momentálne je bez práce.

Mourinho o vzťahu k Realu Madrid hovoril v ostatných týždňoch pozitívne. Prejavil i veľkú túžbu vrátiť sa na lavičku do veľkého klubu s ambíciami. Jeho prísny prístup a disciplína by mohli pomôcť reštartovať trápiaci sa tím, ktorého výkonnosť od leta 2018 klesá. A recesiu nezastavil ani Zidane.

„Nemôžem trénovať klub, ktorý momentálne má trénera. Tak to je,“ povedal Mourinho pre Deportes Cuatro pri otázke na možný príchod na lavičku Realu. Otázka je, dokedy bude obsadená najhorúcejšia stolička na Santiago Bernabéu?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #liga majstrov #Real Madrid #Zinedine Zidane #José Mourinho #la liga