Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Legenda zotrela Sancha za rasový komentár: Vykašli sa na futbal a ži v realite

Pôjde doľava či doprava? Vystrelí alebo prihrá? Nikdy neviete. Anglická 19-ročná hviezdička Borussie Dortmund Jadon Sancho má nevyspytateľný futbalový prejav. Je iný než ostatní. Chce sa baviť hrou a prenášať radosť na divákov. Tým chce dopriať jedinečný zážitok. Tak, ako kedysi Ronaldinho, ktorého má za vzor.

04.09.2019 14:19
Sancho Foto: ,
Legenda Liverpoolu John Barnes nenašiel pochopenie pre komentár mladej hviezdy Jadona Sancha (v žltom).
debata

Momentálne sa však anglický reprezentant nebaví. Tak, ako mnoho iných futbalových hviezd tmavej pleti. Nahromadené množstvo prejavov rasovej diskriminácie na európskych štadiónoch spôsobilo v ostatných mesiacoch u hráčov depresiu.

Obeťami boli esá ako Romelu Lukaku, Paul Pogba, Raheem Sterling či Kalidou Khoulibaly.

„Musí to prestať. Nie je možné hrať futbal a akceptovať takéto urážky. Sebavedomie hráčov ide nadol, láska k športu čoskoro pominie, ak toto neprestane. Ľudia by sa mali venovať tomu, čo ich baví, bez rasových útokov. Ľudia si myslia, že futbalisti sú ignoranti, no nie je to pravda,“ posťažoval sa Sancho prítomným novinárom na zraze anglickej reprezentácie.

Tínedžer našiel u fanúšikov podporu, no bývalý dvojnásobný ligový majster s Liverpoolom a anglický reprezentant (79 zápasov) John Barnes skritizoval názor Jadona Sancha.

Jadon Sancho prezentoval svoj názor, aby sa zastal Romelua Lukakua, ktorého po prestupe do Interu Miláno takto privítali v Taliansku.

"Sancho miluje futbal kvôli jeho podstate, nie kvôli pár idiotom, ktorí pokrikujú po ľuďoch z druhej strany ulice. Ak Jadon stráca lásku k futbalu, nech sa ho vzdá a skúsi si reálny svet ako mladý černoch bez vzdelania a schopnosti hrať futbal. Potom uvidí, čo v skutočnosti znamená byť černochom, ktorý je rasovo diskriminovaný.

Futbalisti hovoria o tom, aký je rasizmus na štadiónoch príšerný. No pozrite sa na to, čo sa deje mladým ľuďom v černošskej komunite bez vzdelania a práce," odkázal Barnes v rozhovore pre talkSPORT.

Barnes po konci aktívnej kariéry pracuje v médiách, no podieľa sa aj na charitatívnej činnosti. Bojuje za práva znevýhodnených rasových menšín. A slávni futbalisti by podľa neho mohli pomôcť.

„Mali by využiť popularitu a hovoriť o diskriminácii. No o tej reálnej, kde mladí trpia nedostatkom práce a príležitostí. Sancho nedávno podpísal pekný nový kontrakt. Vzdá sa luxusných príjmov, lebo stráca lásku k futbalu? Nemyslím si…“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Borussia Dortmund #anglickí futbalisti #John Barnes #Jason Sancho