Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Giganti hrajú poker. Neymara čaká Sofiina voľba

Aký papier podpísať? Ktorú zmluvu odmietnuť? Mám to vyskúšať v najslávnejšom futbalovom klube sveta? Alebo radšej byť jeho nenávideným rivalom? Len málo hráčom doprial osud výber medzi Realom Madrid a Barcelonou. A ešte menej z nich si túto situáciu užívalo.

19.08.2019 12:53
Neymar Foto: , ,
Poslúchne Neymar srdce alebo rozum?
debata

„Je to ako Sofiina voľba,“ povedal o náročnom výbere David Beckham. Aj anglický reprezentant mal v lete 2003 na stole dve ponuky. Jedna bola tvorená z hlavičkového papiera katalánskeho klubu. Na druhej sa vynímalo logo kráľovského klubu.

Vypadni!

Nie je jediný, kto niečo také zažil. Beckham či Christian Karembeu si vybrali Madrid, David Villa a Dani Alves zasa Barcelonu. Nie je žiadnym tajomstvom, že podobne na tom bol aj Neymar. Pred ôsmimi rokmi zvolil Nou Camp aj napriek tomu, že v Madride prešiel zdravotnou prehliadkou. Momentálne zažíva déjà vu.

"Neymar už nechce hrať za parížsky Saint-Germain. A tak španielski giganti hrajú poker. Barcelona ponúkla Parížanom sto miliónov a Phillipa Coutinha. Neuspela, lebo Brazílčan odmietol prestup do Paríža a vybral si Mníchov. Rovnako sa však ,darilo' aj Realu.

Ponúkol peniaze a Jamesa Rodrígueza s Garethom Balom. PSG preferuje predaj do Madridu. Požaduje však iných hráčov," napísal minulý týždeň na twitteri Guillem Balagué.

Expert Sky Sports na španielsky futbal si myslí, že oba kluby trochu naťahujú čas. Predsa len – do konca prestupového obdobia v Španielsku, respektíve Francúzsku zostávajú necelé dva týždne.

Faktom je aj to, že PSG na začiatku konfliktov s Neymarom avizoval, že bude chcieť za Brazílčana 200 miliónov eur, aby minimalizoval finančné straty po prestupe za 222 miliónov. Akiste sa už francúzsky šampión zmieril s tým, že ani jeden zo španielskych gigantov mu takú sumu nedá.

Kľúčovým aspektom je rozhodnutie Neymara už ďalej pod Eiffelovou vežou nepokračovať. Fanúšikov tento postoj poriadne nahneval a v zápase Ligue 1 na ihrisku Nimes dali dvadsaťsedemročnému krídelníkovi najavo svoj názor nelichotivým spôsobom.

„Vypadni!“ bolo na jednom z transparentov. „Nechceme ťa tu,“ hlásil ďalší. A nechýbal ani vulgárny chorál: „Neymar je skur..syn!“

Splnené sľuby

Futbalová história si na bitky Realu a Barcelony na ihrisku aj mimo neho dobre pamätá. Keď v roku 2003 prišiel na pozíciu riaditeľa Kataláncov Joan Laporta, dal priaznivcom odvážny sľub. „Privediem vám Davida Beckhama,“ vravel.

Neboli to len slová do vetra. Tesnú bitku o jedného z najlepších exekútorov priamych kopov však nakoniec vyhral Real. Dokázal sa s hráčom rýchlejšie dohodnúť na podmienkach. Krátky barcelonský smútok ukončilo angažovanie Ronaldinha. Najbližšie sezóny ukázali, že Laportov plán B sa osvedčil.

Nebolo to poslednýkrát, čo sa Laporta naťahoval s Florentinom Pérezom. Ten sa do čela Realu taktiež dostal vďaka odvážnemu sľubu.

„Urobím všetko, aby sme čoskoro na Santiago Bernabéu videli Luísa Figa z Barcelony,“ šokoval oba tábory sebavedomým vyhlásením jeden z najbohatších Španielov súčasnosti.

Ani on nehovoril do vetra – prvý rok tretieho milénia začal okolo portugalského virtuóza budovať skvelé mužstvo. Dodnes je známe ako Los Galácticos. „Bol to najlepší tím v histórii Realu Madrid,“ vravel pred niekoľkými rokmi Pérez.

Jeho členom sa o dva roky stal aj Ronaldo. Brazílsky zakončovateľ vydržal na Nou Campe len sezónu. Nebol spokojný s finančnou gážou ani prístupom klubu. Akiste oľutoval, že na konci druhého tisícročia radšej neprijal ponuku Realu.

Po angažmáne v Interi Miláno po piatich rokoch doplnil neveľký menoslov hráčov, ktorí hrali za oba najslávnejšie španielske kluby.

Madridský rozum či barcelonské srdce

Ponuku od nich mal v lete 2009 v schránke aj David Villa. Vtedajší bombardér Valencie neskôr priznal, že všetko bolo s Realom dohodnuté. Vedenie klubu ho však požiadalo, aby ešte jednu sezónu odohral na štadióne Mestalla.

Villa nakoniec privolil. Opäť patril v La Lige k najlepším a záujem Madridčanov ani Barcelončanov neutíchal. Tridsaťsedemročný veterán – momentálne hrajúci za japonský Vissel Kobe – neskrýval, že bolo ťažké vybrať si. Pre Neymara, ktorému musel Villa v roku 2013 uvoľniť miesto, má radu.

„Môj rozum mi hovoril, aby som si vybral Real. Mali o mňa záujem veľmi dlho. Keď sa však ozvala Barcelona, niečo sa vo mne pohlo. Ťahalo ma k nej srdce a rozhodol som sa naň spoľahnúť. Neľutujem to,“ doplnil Villa.

Tak čo, Neymar? Zvolíš rozum alebo srdce?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Neymar #Real Madrid #fc barcelona #Ligue 1 #Paríž Saint-Germain #la liga