Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mazák má rád trofeje, mladík dobrodružstvo. Titul chcú obaja

V anglickej Premier League ich je poltucet. Vo Francúzsku a Taliansku iba po jednom. Španieli si vyberajú z troch. A nemecká Bundesliga len z dvojice.

16.08.2019 12:51
debata
Robert Lewandowski (vpravo) so spoluhráčom z... Foto: TASR/AP, Robert Michael
Robert Lewandowski, Kingsley Coman Robert Lewandowski (vpravo) so spoluhráčom z Bayernu Kingsleym Comanom.

Ašpiranti na triumf v domácej súťaži.

Rozdiel medzi nimi a zvyškom futbalového pelotónu je markantný. Z hľadiska ekonomiky, zázemia aj hráčskej kvality.

Všetko nasvedčuje tomu, že aj v tomto ročníku si to o titul v Nemecku rozdajú Bayern Mníchov a Borussia Dortmund. Naposledy ich hegemóniu prerušil pred desiatimi rokmi Wolfsburg.

Dobre si to pamätá aj vtedajší šampión Peter Pekarík. Spoločne s Ondrejom Dudom budú chcieť vrátiť Herthu Berlín na európske pohárové priečky. Podobne zmýšľa aj Borussia Mönchengladbach v kádri so slovenským mladíkom Lászlom Bénesom.

V šanciach sa nemýli

Nový ročník odštartuje v piatok stretnutím Bayernu s Herthou. Kým Duda je jedným z kľúčov na úspešnej ceste Berlínčanov, Robert Lewandowski otvára tú bavorskú k ceste domácemu titulu i úspechu v Európe.

„Závidím Poliakom aj Bayernu, že majú takého útočníka ako Lewandowski. Aj nám na Slovensku by sa zišiel elitný strelec. Nemusíte pochybovať o tom, že je jedným z najlepších zakončovateľov sveta. Veď štyrikrát vyhral kráľa strelcov Bundesligy,“ chválil súpera Duda pre Sportowe Fakty.

Veliteľ streleckej jednotky Bayernu otvoril svoju desiatu sezónu. Lewandowského štatistiky sú impozantné. V 290 zápasoch strelil 202 gólov. V doterajších deviatich ročníkoch až sedemkrát dosiahol dvadsať a viac presných zásahov.

„Má skvelý čuch na góly. Keď sa dostane do šance, nemýli sa. Možno nepatrí k najrýchlejším, ale má všetko, čo musí výborný útočník mať,“ doplnil Duda.

Ondrej Duda (vpravo). Foto: SITA/AP, Michael Sohn
Germany Bundesliga Soccer duda Ondrej Duda (vpravo).

Len o najvyššie priečky

O päť dní oslávi poľský bombardér 31. narodeniny. Niekdajší hráč Lechu Poznaň a Dortmundu má tri najvyššie ciele. Vyhrať Bundesligu, Nemecký pohár aj Ligu majstrov.

„Hrať za Bayern znamená zakaždým myslieť na najvyššie priečky. Pre mňa to bolo vždy prirodzené. Očakávam od seba len to najlepšie, podobne aj fanúšikovia. Chceme ukázať, že stále máme hlad po ďalších trofejach,“ vysvetlil pre oficiálnu stránku súťaže Lewandowski.

V ceste za ôsmym titulom v rade mu stojí Dortmund a ďalších šestnásť klubov, ktoré v tomto ročníku rozšírila trojica nováčikov – Union Berlín, Paderborn a 1. FC Kolín. Mníchovčania – posilnení napríklad o dvojicu lanských majstrov sveta Lucasa Hernandeza a Benjamina Pavarda – sa však v prvom rade sústreďujú na seba.

„Sme Bayern – nemecká jednotka. Nech nastúpime proti hocikomu, musíme tento level ukázať. Sme toho schopní, doma aj v Európe. Bude to však náročné, lebo všetky kluby sa na nás vedia ešte viac vyhecovať,“ zamyslel sa Lewandowski.

Nie je to priveľký risk?

Prvého júla 2014 vymenil Dortmund za Bayern. Hoci to priaznivci Borussie niesli veľmi ťažko, stále sa nájdu takí, ktorí Lewandowského odchod chápu. A ani 184-centimetrov vysoký útočník na svoj bývalý klub nezanevrel.

„Myslím si, že majú výborný tím. Stále tam mám veľa priateľov, ktorí doplnili šikovní mladíci, napríklad Jadon Sancho. Budem im držať palce, ale len dovtedy, kým nebudú hrať proti nám. Vtedy nepoznám brata,“ doplnil Lewandowski.

Práve Sancho môže Dortmundu pomôcť zhatiť Bayernu historickú sériu titulov. Nebýva zvykom, že anglický talent sa vyberie rozvíjať svoj talent do Nemecka. Momentálne sa touto cestou vybrali len šiesti.

Jadon Sancho zdvíha trofej počas osláv triumfu... Foto: TASR/AP, Martin Meissner
Jadon Sancho Jadon Sancho zdvíha trofej počas osláv triumfu Dortmundu nad Bayernom vo finále zápasu o Nemecký superpohár.

Devätnásťročný Sancho je nevídaným zjavom. Mladík si prešiel akadémiami Watfordu i Manchestru City. Do prvého tímu sa však nedostal ani raz. Keď pred dvomi rokmi prišiel posledný letný prestupový deň, Sancho mal plnú hlavu otázok. A pracovný stôl lukratívnych ponúk.

„Bolo šialené, koľko klubov ma chcelo. Od začiatku som mal však blízko k Dortmundu. Mal som vnútorný pocit, že to vyjde. Stále som dostával otázky: Do Nemecka? Nebojíš sa? Nie je to priveľký risk? Bol, ale ja mám rád dobrodružstvo,“ vysvetlil svoje pohnútky Sancho.

Dávajú šancu mladým

Kouča Manchestru City Pepa Guardiolu vtedy jeho rozhodnutie sklamalo. Údajne sa totiž ústne dohodli, že podpíše so City profesionálny kontrakt. K tomu však nedošlo. Dôvody boli jasné.

„Keď sa povie Dortmund, ako prvé mi napadne, že tí chlapíci dávajú šancu mladíkom. A keď som videl, ako osemdesiattisíc divákov ženie svoj tím vpred, bol som rozhodnutý,“ reagoval Sancho. Za dva roky sa z neho stal hráč s najvyššou trhovou hodnotou. Podľa Transfermarktu je na úrovni sto miliónov eur. Neoceniteľnosť hráča sa však meria počtom trofejí, ktoré získa.

„Som si toho vedomý. Myslím, že sme urobili dobrú prácu. Získali sme Nemecký superpohár a sme pripravení zastaviť Bayern,“ odkázal súperovi Sancho.

Bude sa usmievať na konci talentovaný Angličan alebo skúsený Poliak?

debata chyba
Viac na túto tému: #Bundesliga #Bayern Mníchov #hertha berlín #Robert Lewandowski #Borussia Dormund #Jadon Sancho