Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sala sa pred pádom lietadla zrejme otrávil. Pitva ukázala podozrivé hodnoty

Argentínsky futbalista Emiliano Sala a pilot David Ibbotson boli vystavení nebezpečnej koncentrácii oxidu uhoľnatého predtým, ako ich lietadlo havarovalo a zrútilo sa do kanála La Manche. Vyplýva to z informácií zverejnených v stredu britskými vyšetrovateľmi v súvislosti s leteckou tragédiou na Lamanšským prielivom. Pri nehode prišli obaja o život.

14.08.2019 16:49 , aktualizované: 18:13
Emiliano Sala. Foto: ,
Argentínsky futbalista Emiliano Sala zahynul v januári.
debata

Podľa vyšetrovateľov toxikologické testy potvrdili v krvi Salu vysokú úroveň nasýtenia oxidom uhoľnatým v kombinácii s hemoglobínom. Uviedli, že išlo až o 58 percent, pričom už hranica 50 percent sa pre ľudské telo sa považuje za fatálnu.

Oxid uhoľnatý nad touto úrovňou môže spôsobiť záchvaty, stratu vedomia a infarkty. V správe nebola zmienka o tom, akú úlohu, ak vôbec, zohralo pri havárii vystavenie oxidu uhoľnatému.

„V tomto type lietadla nie je kokpit pilota oddelený od kabíny pasažiera, preto je pravdepodobné, že vystavenie oxidom uhoľnatým mohlo mať vplyv na pilota,“ uviedli vyšetrovatelia.

Právnik Salovej rodiny Daniel Machover na margo zistení poznamenal, že vyvolávajú veľa otázok. „Rodina a verejnosť musia vedieť, ako sa oxid uhoľnatý mohol dostať do kabíny. Z hľadiska bezpečnosti do budúcnosti je potrebné vedieť v tejto súvislosti čo najviac,“ poznamenal Machover.

Argentínsky futbalista Emiliano Sala bol na palube súkromného lietadla PA-46 Malibu, ktoré 21. januára 2019 odletelo z francúzskeho Nantes a smerovalo do waleského Cardiffu, kde niekoľko dní predtým podpísal kontrakt s tamojším účastníkom anglickej Premier League – tímom City.

Pri ostrove Guernsey stroj zmizol z radarov a našli ho až o necelé tri týždne pod morskou hladinou v hĺbke 63 metrov. Telo nájdené v troskách patrilo argentínskemu futbalistovi.

Pátracie tímy nenašli telo druhého pasažiera – pilota Ibbotsona. Koncom apríla zomrel aj futbalistov otec Horacio Sala, ktorý vo veku 58 rokov podľahol infarktu srdca.

debata chyba
Viac na túto tému: #Premier League #Ligue 1 #Cardiff City #FC Nantes #Emiliano Sala