Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Štartujú hviezdne vojny. Kto ovládne Anglicko?

Plný skvelých momentov, dych berúci, dramatický do posledného kola - taký bol uplynulý ročník Premier League. Dobrá správa pre fanúšikov? Od novej sezóny nečakajte menej!

09.08.2019 09:38
debata
Kto sa stane víťazom nového ročníka Premier... Foto: SITA/AP, Kirsty Wigglesworth, Bernat Armangue, Eugene Hoshiko
Premier League Kto sa stane víťazom nového ročníka Premier League?

Atraktívny kolotoč najvyššej anglickej futbalovej súťaže odštartuje v piatok prvým (Liverpool hostí Norwich) z celkového počtu 380 zápasov. Priaznivci v Španielsku, Taliansku či Nemecku môžu len ticho závidieť, pretože liga v kolíske futbalu opäť získala punc najlepšej na kontinente. Dôkaz? Stačí len pripomenúť, že ostatné finále Ligy majstrov i Európskej ligy obstarali výhradne anglické tímy.

Základná otázka pred štartom nového ročníka znie: vybojuje Manchester City majstrovský hetrik alebo Liverpool ukončí 30-ročné čakanie na titul?

Obhajoba vs. Liga majstrov

Najväčším favoritom na prvenstvo je opäť Manchester City. Partia okolo trénera Pepa Guardiolu získala v uplynulej sezóne treble, keď vyhrala ligu, Ligový pohár i FA Cup. Uplynulú nedeľu podčiarkla najúspešnejšie obdobie v histórii klubu tým, že ovládla aj domáci Superpohár.

Arabskí majitelia City sú však nároční a za naftodoláre chcú vidieť úspech aj v Lige majstrov. A práve honba za európskym grálom môže poškodiť ambície mužstva získať tretí domáci titul za sebou.

„Mnohí z nás už toho dokázali vo futbale veľa. A to bez toho, aby vyhrali Ligu majstrov. Vieme, že to dlhujeme sami sebe. Bez ušatej trofeje nebude náš odkaz naplnený,“ vyhlásil obranca Kyle Walker.

Domáca liga či Liga majstrov, ambície City budú tie najvyššie na každej úrovni. Zodpovedajú tomu aj nákupy. Ekipa výnimočných hráčov sa v lete ešte rozšírila, keď manažment angažoval defenzívneho stredopoliara Rodriho a pravého obrancu Joaa Cancela.

FA Community Shield Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Raheem Sterling z Manchestru City oslavuje gól...

Neopravuj, ak nič nie je pokazené

V opačnom garde ako City bude Liverpool. „The Reds“, ktorí zaostali za rivalom z Manchesteru o jediný bod, si napravili chuť triumfom v Lige majstrov. Teraz chcú domáci titul, na ktorý čakajú od sezóny 1989/90.

Zatiaľ čo konkurencia veselo míňala milióny na nákupy posíl, kouč Jürgen Klopp zostal pokojný. Dôveruje svojmu heavy metal futbalu a hráčom, ktorých má k dispozícii.

„Prečo by som mal niečo opravovať, ak nič nie je pokazené,“ opísal svoju letnú taktiku bez akvizícií. Pre Liverpool bude dôležité, ako zachytí úvod novej sezóny. Jeho obávaný útočný trojzáprah Mané, Salah, Firmino má za sebou náročné leto. Prví dvaja reprezentovali svoje krajiny na Africkom pohári národov, Firmino zase na Copa América.

„Všetci traja dostali extra voľno, ale od začiatku týždňa sú s nami a vyzerajú fit. Naše výkony však nebudú záležať len od nich,“ zdôraznil Klopp.

Ambiciózny Tottenham, United bez útočníkov

Ostatné kluby – podobne ako v minulej sezóne – čaká súboj len o ďalšie priečky. Z trojice londýnskych klubov sa opäť ukazuje ako najsilnejší Tottenham. Spurs si udržali žiadaného špílmachra Christiana Eriksena a navyše sa buchli po vrecku, keď za 60 miliónov eur kúpili stredopoliara Tanguya Ndombélého.

Arsenal rozbil klubové prasiatko a za 80 miliónov eur angažoval krídelníka Nicolasa Pépého. Kanonieri však opäť neposilnili deravú obranu, ktorá im robila veľké problémy.

S veľkými otáznikmi vyštartuje do sezóny Chelsea. Prvýkrát po siedmich rokoch bude bez Edena Hazarda, ktorý posilnil Real Madrid. Šéfom lavičky sa stala klubová ikona Frank Lampard. Práve jeho nedostatok skúseností vyvoláva u fanúšikov obavy, keď jediným klubom, ktorý predtým viedol, bolo Derby County.

„Neprekáža mi, že mi mnohí neveria. Mám dôveru vo vlastné schopnosti a verím, že to spoločne s hráčmi a fanúšikmi zvládneme,“ vyhlásil Lampard.

Ďalšia turbulentná sezóna čaká na Manchester United. Červení diabli mali desiatu najhoršiu obranu a tréner Ole Gunnar Solskjaer sa rozhodol konať. Na Old Trafford priviedol krajného beka Aarona Wana-Bissaku a zo stopéra Harryho Maguirea urobil najdrahšieho obrancu na svete. „Má skvelé čítanie hry, v osobných súbojoch je nekompromisný a pod tlakom nerobí chyby,“ opísal Solskjaer rekordnú posilu.

United však budú mať problémy v ofenzíve. Romelu Lukaku nabral smer Inter Miláno a vedeniu klubu sa nepodarilo nájsť dôstojnú náhradu. Mario Mandžukič i Paulo Dybala mali priveľké finančné nároky a tie šéfovia United odmietli splniť. Keďže Alexis Sánchez už zabudol, ako sa dávajú góly, Solskjaerovi nezostáva nič iné, ako doplniť útok odchovancami z akadémie.

Slovensko nie je Paríž

Jediným Slovákom v Premier League bude naďalej Martin Dúbravka. Reprezentačný gólman si drží vysoký štandard a právom mu patrí post jednotky v Newcastli.

Minulý týždeň médiá priniesli informáciu, že sa o neho intenzívne zaujíma Paríž Saint-Germain. Špekulácie o jeho budúcnosti zosilneli, keď Slovák chýbal v bránke United v dvoch prípravných zápasoch.

Na internete sa dokonca objavili fotografie, ktoré ho mali zachytiť na parížskom letisku. „Sociálne siete sú nebezpečná vec. Nebol som v Paríži, pravda bola iná. Ak by ste si fotografie pozreli pozorne a všimnete si nápisy v pozadí, tak je jasné, že sú zo Slovenska. Veľmi ma to pobavilo,“ reagoval 30-ročný brankár.

Kmeňovým hráčom Newcastlu sa stal vlani v lete po tom, ako úspešne absolvoval hosťovanie zo Sparty Praha. „S Newcastlom mám zmluvu, som tu veľmi spokojný. Ani na okamih som nerozmýšľal, že by som zmenil pôsobisko,“ potvrdil Dúbravka.

debata chyba
Viac na túto tému: #Premier League #FC Liverpool #manchester city