Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tmavých tu nechceme, to je tradícia, nie rasizmus. Malcom môže opustiť Zenit

"Ďakujeme predstaviteľom klubu za to, že zostali verní našim tradíciám." Vrúcny odkaz od fanúšikov prostredníctvom veľkého rozvinutého transparentu by uvítalo vedenie každého športového tímu. No nie vtedy, keď má správa ironický kontext.

06.08.2019 14:01 , aktualizované: 07.08.2019 12:36
Malcolm Foto:
Malcom.
debata (2)

Tvrdé jadro fanúšikov ruského futbalového klubu Zenitu Petrohrad rozvinulo plachtu s nápisom práve v čase, keď na ihrisko v ligovom zápase premiérovo vstúpil brazílsky náhradník Malcom.

Porušenie tradícií nesúviselo s tým, že klub zaplatil za posilu z FC Barcelona obrovskú čiastku 40 miliónov eur. V rozpore s posolstvom šesťnásobného ruského majstra je podľa fanúšikov tmavá pleť Malcoma.

Nie sme rasisti

Snaha nájsť stanovisko Zenitu Petrohrad ku gestu svojich fanúšikov na oficiálnej stránke klubu bola márna. Najaktuálnejšie články vítali Malcoma v rodine Zenitu, web ponúkal fotogalériu z prvého tréningu Brazílčana v Rusku.

Nebyť inkriminovaného transparentu, zdalo by sa, že všetci v Zenite vítajú rodáka zo Sao Paula s otvorenou náručou.

Prečo by aj nie? Malcom v predminulej sezóne žiaril vo francúzskom Bordeaux. Výborné výkony motivovali Barcelonu, aby zaplatila 41 miliónov eur.

A hoci sa Malcom na Camp Nou výraznejšie nepresadil a musel uvoľniť miesto Antoinovi Griezmannovi, má stále len 22 rokov a veľký potenciál.

Adresa v Petrohrade však z futbalového hľadiska taktiež nie je zlá. Zenit disponuje modernou infraštruktúrou, novým vyše 60-tisícovým štadiónom a ambíciou presadiť sa na európskej scéne. Progresívny klub však naďalej ťahajú nadol fanúšikovia a ich zaostalé názory.

„Nie sme rasisti, no absencia čiernych hráčov v Zenite je pre nás dôležitou tradíciou, ktorá podčiarkuje identitu klubu. Nie je v tom nič viac,“ znie postoj Landscrony – skupiny z najtvrdšieho jadra fanúšikov tradičného klubu.

Zenit čoskoro oslávi svoju storočnicu a jeho najskalnejší priaznivci naďalej odmietajú multikultúrne myšlienky.

"Ako najsevernejší klub spomedzi veľkých európskych miest sme nikdy neboli mentálne spojení s Afrikou alebo Austráliou, Južnou Amerikou či Oceániou. Nemáme vôbec nič proti obyvateľom týchto či iných kontinentov, no zároveň tu chceme hráčov, ktorí majú citovo blízko k Zenitu,“ znie ďalej komuniké Landscrony.

Banány hádžu zo zábavy

Rasizmus na ruských športoviskách je stále prítomným démonom. Britský The Guardian vo svojej veľkej reportáži zaznamenal v rokoch 2012–14 viac ako 100 rasových incidentov na ruských futbalových štadiónoch.

Takzvané opičie pokriky či vhodené banány nie sú v prítomnosti futbalistov tmavej pleti v Rusku žiadnou raritou. A nezáleží na tom, či ide o ligový zápas alebo medzinárodné stretnutie.

Svoje si v minulosti počas pôsobenia v Machačkale „užili“ i svetové hviezdy Roberto Carlos, Samuel Eto'o či Willian. Ruské kluby v ostatných rokoch zaplatili za správanie sa svojich fanúšikov nemalú daň. Od finančných pokút cez zavreté štadióny. No ani to nepomáha.

V Petrohrade sú problémy s rasovou neznášanlivosťou azda najvážnejšie.

„Zakaždým, keď som hral v Petrohrade, musel som počúvať rasové urážky z tribún. Vedenie Zenitu s tým nič nerobilo, čo ma priviedlo k myšlienke, že sú tiež rasisti,“ cituje Telegraph bývalého kamerunského obrancu Samary Serga Branca.

O rasovej diskriminácii v „Benátkach severu“ najlepšie svedčí historka úspešného holandského trénera Dicka Advocaata, ktorý sa počas pôsobenia v Zenite snažil priviesť do tímu Francúza.

Ako ho cituje stránka kickitout.org, prvá reakcia fanúšikov bola: „Je to neger?“ Pre úplnosť, spomenutou akvizíciou mal byť reprezentant bielej pleti Mathieu Valbuena.

"Rasizmus v Rusku je ako móda. Nikdy predtým tu nebol. Pred desiatimi rokmi možno niektorí fanúšikovia hodili čiernym chlapcom banán, ale bolo to iba zo zábavy,“ hlúpo bagatelizoval problém bývalý hráč Chelsea Alexej Smertin pred vlaňajším svetovým šampionátom.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Ótimas sensações ⚪️ ... #DavaiZenit

Príspevok, ktorý zdieľa Malcom Filipe S. De Oliveira (@malcomoliveira_97),

Ani futbalový sviatok zdá sa rozmanitosti kultúr v Rusku nepomohol. Na vlastnej koži to už pocítil i Malcom, ktorého sa Zenit podľa agentúry RIA Novosti pokúsi zbaviť napriek investovaným 40 miliónom už v januári.

"Čoskoro sa pustím do lekcií ruštiny a už sa na to veľmi teším,“ vravel Malcom krátko po príchode z Barcelony. Teraz sa zdá, že by mal s výučbou radšej počkať.

Petrohradský klub sa nachádza v neľahkej situácii. Postaví sa na stranu fanúšikov a nechá Malcoma potichu odkráčať z klubu alebo sa vzoprie platičom vstupeniek a odsúdi ich rasistické prejavy?

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Zenit Petrohrad #Malcolm