Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najdrahší Maguire. Manchester zaplatí viac za menej

Anglický Paolo Maldini. Obor s veľkou hlavou i srdcom. Dirigent rozháranej obrany.

05.08.2019 16:34
Harry Maguire Foto: ,
Harry Maguire (v strede) pri gólovej oslave teraz už s bývalými spoluhráčmi z Leicestru.
debata

Už je to viac ako rok, čo sa na Harryho Maguira sypala jedna prezývka za druhou. Niektoré boli milé, iné menej. Všetky však mali za úlohu pochváliť oporu Anglicka na majstrovstvách sveta 2018.

Po nich cena takmer dvojmetrového dlháňa vzrástla z pätnástich miliónov eur na tridsaťpäť. A zástup záujemcov sa rozšíril zo zopár na niekoľko.

„Bol ako obor, ktorý vládol obom koncom ihriska. Nielen proti Švédom, ale počas celého turnaja. Nepochyboval som o tom, že môže hrať na vrcholnom fóre. Verím, že jeho sebavedomie bude rásť aj naďalej,“ chválil svojho zverenca po úspešnom štvrťfinále MS 2018 kouč Anglicka Gareth Southgate.

Nemýlil sa. Maguire patril po šampionáte k najlepším hráčom Leicestru. Lenže rodák zo Sheffieldu hľadal po dvoch rokoch novú výzvu. Cez víkend kývol na ponuku Manchestru United a v pondelok sa jeho prestup skompletizoval. Oba kluby dohodli na prestupovej čiastke 80 miliónov libier.

„Je to obrovská suma, lenže taký je trh. Nerád by som sa k tomu vyjadroval, hoci si nemyslím, že Maguire má takú hodnotu,“ zamyslel sa pre ESPN Frank Leboeuf.

Majster sveta z roku 1998 chápe, že United museli ísť tvrdo za svojím cieľom. Bolo nevyhnutné, aby najslávnejší anglický klub urobil z dvadsaťšesťroč­ného stopéra najdrahšieho obrancu v histórii. Maguire prekoná Virgila van Dijka, za ktorého Liverpool 1. januára 2018 zaplatil takmer 75 miliónov libier. Leboeuf vidí v oboch prestupoch rovnaké sprievodné javy. A jeden zásadný rozdiel.

„Maguire je Angličan. Pri pravidlách Premier League je status domáceho futbalistu veľmi cenný. Kluby si zaň musia priplatiť. V tomto má United trochu smolu, lebo zaplatí viac peňazí za menej kvality,“ pokračoval Leboeuf.

Niekdajší hráč Chelsea, Marseille či Štrasburgu si nemyslí, že Maguire patrí k najlepším obrancom sveta.

„Zaradil ho k nim trh a cena, ktorú United zaplatia. Harry mal skvelé majstrovstvá sveta, zažil vydarenú sezónu v Leicestri. Lenže keď sa povie jeden z najlepších stopérov sveta, napadnú mi iné mená ako Maguire. Napríklad Thiago Silva, Marquinhos, Chiellini, Van Dijk a podobne,“ uzavrel Leboeuf.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Manchester United #Harry Maguire