Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Van der Vaart: Čína? Dôkaz, že hrajú pre peniaze

Bublina, ktorá nespľasne. Tak pomenoval Rafael van der Vaart momentálnu situáciu vo svetovom futbale.

29.07.2019 09:00
Rafael van der Vaart Foto: ,
Holandský vicemajster sveta z roku 2010 Rafael van der Vaart so svojím synom.
debata

Nie je jej veľkým fanúšikom. Niekdajší holandský reprezentant a vicemajster sveta z roku 2010 celé dianie sleduje popri plnení si sna o profesionálnej kariére v šípkach.

„Chytilo ma to,“ prekvapil pred niekoľkými týždňami Van der Vaart po prvom profesionálnom zápase na Denmark Open. Doviedol ho do víťazného konca.

Bývalý ofenzívny stredopoliar Realu Madrid, Tottenhamu Hotspur či Ajaxu Amsterdam a Hamburgeru SV nechápe, ako môžu kluby zaplatiť desiatky miliónov za futbalistov s nedostatočnou kvalitou.

„Tieto sumy sú nebezpečné. Keď som odchádzal z Ajaxu do Hamburgu za 5 miliónov eur, každý ma poznal. Ak ide nejaký hráč do Watfordu za 30 miliónov, poriadne neviem, kto to je. Často potom bývam nemilo prekvapený, pretože za toľko peňazí chcem vidieť kvalitu,“ priznal Van der Vaart.

Tridsaťšesťročný odchovanec Ajaxu je presvedčený, že hlavnou motiváciou pre dnešných hráčov nie sú trofeje a víťazstvá, ale peniaze.

„Mnohí to robia len pre ne. Tiež som dostal ponuku z Číny. Hovoril som si: Čo tam budem robiť? To nebolo pre mňa. Kedysi tam chodili hráči dohrávať kariéru, dnes tam idú v najlepšom veku. Aj to o niečom svedčí,“ zamyslel sa.

Van der Vaart nepredpokladá, že sa trend v najbližších rokoch zmení. Skôr naopak.

„A to bude pre našu hru veľká škoda,“ uzavrel niekdajší holandský futbalový zázrak, ktorý pribrzdili zranenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael van der Vaart