Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Premier League sa pripravuje na VAR a jeho muchy

Všetci sú nerozhodní. Priaznivci, majitelia, tréneri aj samotní hráči. V každej skupine nájdete zástancov a aj odporcov systému videoasistenta rozhodcu (VAR). Páči sa im, že sa eliminuje počet hrubých chýb arbitrov. Sú však proti tomu, že moderný systém narúša plynulosť.

24.07.2019 10:00
VAR Foto: ,
Podľa systému VAR budú rozhodcovia v Premier League posudzovať situácie v štyroch kategóriách - góly, pokutové kopy, červené karty a zlá identifikácia hráčov.
debata

„Uznávame, že oba tábory majú v niečom pravdu. Systém VAR je však pokrokový. Veríme, že Premier League posunie opäť o krok vpred,“ uviedlo vedenie súťaže v oficiálnom stanovisku.

Pred začiatkom sezóny 2019/2020 sa odhodlalo k odvážnemu kroku. Na všetkých 20 prvoligových štadiónoch vyhradilo miestnosť pre obsluhu systému VAR. Už o 17 dní tam budú arbitri posudzovať množstvo situácií v štyroch kategóriách – góly, pokutové kopy, červené karty a zlá identifikácia hráčov.

Do úvahy prichádzalo napríklad posudzovanie postavenia brankára na čiare pri pokutových kopoch. To tiež prešlo novinkami, gólman napríklad nemôže na čiare poskakovať a rozptyľovať strelca. Čo by si dnes počal hrdina Liverpoolu Jerzy Dudek…

„Pravidlá FIFA sú jasne dané a krajiny, ktoré sú jej členmi, sa zaviazali, že ich budú dodržiavať. Nateraz neprichádza rozšírenie regúl do úvahy,“ uviedol na správnu mieru šéf rozhodcov FIFA Pierluigi Collina.

Premier League je poslednou zo štyroch popredných futbalových líg v Európe, ktorá VAR zavedie. Rada by však eliminovala chyby, ktoré boli sprievodným javom zavádzania systému v Bundeslige, La Lige aj Serii A.

Najväčším problémom je zdržovanie hry. Časté analyzovanie neprehľadných situácií si vyžadovalo poriadnu dávku času. Napríklad keď bol VAR v permanencii naposledy – na nedávno skončených majstrovstvách sveta žien vo Francúzsku – v zápasoch sa nadstavovalo po oboch polčasoch dovedna aj pätnásť minút.

„To je priveľa. Myšlienka VAR sa mi páči a podporujem ju. Ale v dnešnej rýchlej dobe musí prísť rozhodnutie okamžite. Veď ani rozhodca na ihrisku neprinúti hráčov počkať päť minút, kým sa rozhodne, že to bola penalta či červená karta,“ popisuje problém legenda Arsenalu Ian Wright.

TV Pravda: Je zavedenie VAR-u finančné náročné? Koľko percent rozhodcovských chýb vie tento systém odhaliť? Aj na to odpovedal Marián Ružbarský, predseda komisie rozhodcov SFZ.

Video

Šéf exekutívy Premier League Richard Masters uisťuje, že najsledovanejšia liga sveta nebude mať tieto problémy.

„Nemyslím si, že nezaplatíme nováčikovskú daň, lebo na detailoch pracujeme už dva roky. Niet pochýb o tom, že VAR prinesie kontroverziu, lenže tá prichádza aj s rozhodnutiami arbitrov. Sme pripravení na náročné mesiace,“ uviedol pre BBC Masters.

Je presvedčený, že ak sa bude rozhodca viac spoliehať na video ako vlastné inštinkty, bude posudzovanie rýchle a eliminuje chybné rozhodnutia.

„Rozumiem fanúšikom, ktorí chcú vidieť rýchlu Premier League. Niekedy im však prekážajú chyby a tie sa nedajú odstrániť len tak. Veríme, že VAR neuberie zo svižnosti ligy,“ uzavrel Masters.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Premier League #VAR