Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrať proti Messimu či Hazardovi? Nepredstaviteľné

Hoci úvodný duel play off nezvládli a prehrali 0:2, neskladali zbrane. Namiesto vešania hláv povzbudzovali jeden druhého. Verili, že zvíťazia o tri góly a skvelú sezónu zakončia postupom do La Ligy. Podarilo sa.

22.07.2019 11:00
debata
Martin Valjent na archívnej snímke v drese... Foto: SITA, Martin Medňanský
Martin Valjent Martin Valjent na archívnej snímke v drese reprezentačnej dvadsaťjednotky.

Malorka sa po šiestich rokoch vracia medzi španielsku futbalovú elitu. A svoj nemalý podiel na tom má aj Martin Valjent (23). Slovenský stopér bol jednou z kľúčových postáv počas celého ročníka a aj v záverečnom súboji sezóny.

„Je to veľká vec, lebo postup nikto nečakal. Neboli sme v roli favorita, ani v širšom kruhu ašpirantov. O to je to krajšie. Celý ostrov to prijal veľmi spontánne,“ približuje rodák z Dubnice.

Dostať sa do La Ligy je fuška. Už ste vstrebali emócie z postupu?

Jasné, veď prešlo niekoľko týždňov. Už naplno zarezávame v príprave. Koncentrujeme sa na iné veci. Máme novú motiváciu.

Prvý zápas barážového finále ste prehrali 0:2. Verili ste, že nepriaznivý stav v domácej odvete zvrátite?

Po pravde – nepochyboval o tom ani jeden z nás. Všetci sme verili a to je pre mňa najsilnejšia stránka nášho kolektívu. Po prvom dueli sme prišli do kabíny, ale nevešali sme hlavy. Možno sa súperi už videli v La Lige, ale naši lídri sa ukázali. Presviedčali sme jeden druhého, že to môže vyjsť.

Ako veľmi vám k tomu dopomohli domáci priaznivci?

Na našom štadióne sme boli veľmi silní. Ak sa nemýlim, tak sme z 23 zápasov doma prehrali len dvakrát. Naši priaznivci nám boli veľkou oporou.

S divákmi ste si urobili parádnu selfie, ktorá obletela španielske denníky. Bolo to spontánne?

Iste, veď sa nedalo naplánovať, že vyhráme 3:0 a postúpime. (smiech) Navyše som netušil, že priaznivci zoberú trávnik útokom. Sú to skvelé spomienky a fotografie, ktoré zaznamenávajú výnimočný moment. Zažili sme neskutočné emócie. Človeku dobre padne pripomenúť si ich, lebo život plynie veľmi rýchlo.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Somos de primera ‍♂️ Gracias a toda la familia del Mallorca ♥️ @laliga @rcdmallorcaoficial

Príspevok, ktorý zdieľa Martin K. Valjent (@martinvaljent),

Gratulovali vám aj spoluhráči z reprezentácie?

Jasné, ozvali sa viacerí chalani, najmä tí, s ktorými mám bližší vzťah. Boli to prevažne moji bývalí spoluhráči z reprezentačnej dvadsaťjednotky.

Čo pre Malorku znamená, že sa vracia do La Ligy po šiestich rokoch?

Je to veľká vec, lebo postup nikto nečakal. Neboli sme v roli favorita, ani v širšom kruhu ašpirantov. O to je to krajšie. Celý ostrov to prijal veľmi spontánne.

Tešíte sa na španielsku elitu?

Určite. Je to veľká výzva. Nielen pre mňa, ale aj klub. Viete, ako to býva s nováčikmi v La Lige. Myslím si, že rozdiel medzi prvou a druhou španielskou ligou je viditeľný. Bude to veľmi náročné. Všetci sa na to musíme pripraviť na tréningoch, ale aj v hlavách.

Budete čeliť Lionelovi Messimu či Edenovi Hazardovi. Čo to s vami robí?

Hrať proti Messimu či Hazardovi je pre mňa stále nepredstaviteľné. Neviem čo k tomu viac povedať… Je to svetová trieda. Messi je futbalovo úplne niekde inde. Radšej to ani nebudem komentovať. (smiech) Budú to jedinečné a neskutočne ťažké zápasy. Iste bude náročné pripraviť sa na ne, lebo zápasy s Barcelonou či Realom Madrid sú špecifické.

Malorka na vás uplatnila opciu. Poteší vedomie, že s vami počíta prvoligový klub?

Zmluva bola nastavená tak, že pokiaľ Malorka postúpi, zostanem. Prebieha však prestupové obdobie a počas neho nikdy neviete. Vždy som v kariére urobil rozhodnutie na základe toho, že som chcel hrávať a napredovať. Nikdy som sa nebál zabojovať o svoje miesto, ale len v prípade, že som cítil šancu a podporu. Stále som mladý hráč, ktorý potrebuje hrať. Inak sa nezlepším. Mám kontrakt na tri roky a je o čo bojovať.

Môže vám Malorka otvoriť dvere do reprezentácie?

Neviem. Myslím si, že stopérsky post je v slovenskej reprezentácií dlhodobo najnabitejší. Kvalitatívne aj kvantitatívne. Máme v zostave, ale aj na lavičke super hráčov. Budem to mať veľmi náročné. Kľúčová je vždy moja forma a rozhodnutie trénera Hapala. Urobím však všetko preto, aby som ho presvedčil a povolal ma.

Už v klube naplno zarezávate?

Začali sme pred týždňom. V porovnaní s ostatnými tímami trochu neskôr, ale mali sme kratšiu pauzu. Dva týždne budeme doma v klubovom centre. Denne dvojfázové tréningy a priateľské zápasy. Potom pôjdeme na desať dní do Marbelly, kde budeme čeliť ťažším súperom z La Ligy či Serie A.

Aké sú klubové ambície na sezónu 2019/20?

Liga sa začína už o mesiac. Je to náš prvý rok – pre hráčov aj trénera. Urobíme všetko preto, aby sme La Ligu hrali aj v nasledujúcej sezóne.

A čo vaše individuálne ciele?

Chcem čo najviac hrávať, nebude to ľahké. Mám tu nových konkurentov, ďalší možno ešte prídu. Rád by som herne napredoval.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Valjent #Real Mallorca