Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Joviča motivuje chorá sestra. Bude víťaz ako ona?

Aká budúcnosť čaká chlapca zo srbského vidieka? Túto otázku si Luka Jovič kládol toľkokrát, že to ani nedokáže spočítať. Stala sa jeho súčasťou. A odpoveď na ňu hnacím motorom do budúcnosti.

16.07.2019 20:37
Luka Jovič Foto: ,
Luku Joviča predstavujú médiám a fanúšikom ako posilu Realu Madrid.
debata

V jednom zo 105 domov rodnej dediny sa neustále menila. Popri tvrdo pracujúcich rodičoch, futbalovom snívaní o Crvenej Zvezde Belehrad či nebodaj Reale Madrid a bolestiach ťažko skúšanej sestry.

"Všetci v dedine robili na poli. Moji rodičia od rána do večera. Keď bola zlá úroda, museli si vziať pôžičku z banky, aby mohli splatiť dlhy a o rok opäť investovať. Otec ma po škole vozil autom do Loznice, kde som robil prvé futbalové kroky.

Neznie to veľmi príťažlivo, ale nám nič nechýbalo. Až kým neprišiel moment, ktorý zmenil naše životy," spomína v otvorenej spovedi pre The Players Tribune nová akvizícia Realu Madrid.

Báli sa, čo príde

Keď mal Jovič deväť rokov, otriasla pevnými rodinnými základmi a aj neveľkým rozpočtom zdrvujúca správa. Jeho sestre diagnostikovali leukémiu. K tejto téme sa vracal nerád a málokedy. Niet divu.

„Prečítal som si o tej chorobe strašidelné veci. Nedokázal som pochopiť, prečo sa to stalo práve jej. Hneval som sa na celý svet a zároveň sa snažil čo najviac pomôcť,“ pokračuje Jovič.

Jeho rodinu krutá diagnóza rozdelila na dve časti. Deda, otca a Luku – spolu chodievali na tréningy Crvenej Zvezdy v Belehrade. A mamu so sestrou, ktoré spoločne preplakali niekoľko týždňov.

Rodina bola od seba oddelená na viac ako rok, Jovičova mama dokonca podala výpoveď. Až jedného dňa otec talentovaného syna vyzdvihol a po ceste z ligového zápasu vzali aj strýka s bratrancom.

„Nechápal som, čo sa dialo. Všetci však mali dobrú náladu. Bolo mi to podozrivé,“ spomína Jovič.

Jeho predtucha bola správna. Návrat domov bol pre dvadsaťjedenročného zakončovateľa pamätný. „Sestra mala na hlave takú papierovú čiapku aká sa dáva oslávencom. Povedali nám, že je vyliečená. Bol to fantastický pocit, lebo sme sa všetci veľmi báli, čo príde,“ priznal Jovič.

Danke, Frankfurt

Nielen odpoveď na otázku – aká budúcnosť čaká chlapca zo srbského vidieka? – bola pre neho hnacím motorom. Po ťažkom životnom období pribudol ďalší.

„Keď sestra vyhrala boj so svojou chorobou, nakoplo ma to. Veľmi som chcel uspieť a byť víťazom ako ona,“ pripustil Jovič.

Niekdajšieho hráča CZ Belehrad, Benfiky Lisabon či Eintrachtu Frankfurt to napumpovalo sebavedomím. A aj túžbou finančne pomôcť ťažko skúšanej rodine.

„Keď sa mi ozvala Benfika, nechcel som z Crvenej Zvezdy odchádzať. Chýbal mi zisk Srbského pohára a aj gól v derby. Hovoril som rodičom, že ponuku odmietnem. Presvedčili ma, aby som šiel. Bola to chyba a zároveň najlepšia vec, aká sa mi mohla prihodiť,“ odhalil Jovič.

Spomínaný paradox sa týka nevydareného angažmánu v Portugalsku a následného skvelého hosťovania v Nemecku. Vo veľkom Lisabone bol šesťnásobný srbský reprezentant stratený.

Osamotený tínedžer nezvládal tlak a aj nedostatok príležitosti najlepšie. Hľadal únikovú cestu. Ponúkol mu ju Eintracht Frankfurt.

„Nikdy nezabudnem na oslavy, ktoré sme mali po víťazstve v Nemeckom pohári. Spomienka na jasajúce námestie zostane v mojej pamäti navždy. Som Frankfurtu zaviazaný. Danke, Eintracht,“ neskrýval.

Ten ho prvého júla 2019 vykúpil z Benfiky za sedem miliónov eur. O deň neskôr mu – za 60 miliónov eur – umožnil splniť si sen o Reale.

„Každý sa narodil s nejakým talentom. Ten môj spočíva v strieľaní gólov. Mám veľa sebavedomia a pred sebou sny, ktoré chcem naplniť. O tom, že budem najlepším hráčom na svete či víťazstve v Lige majstrov,“ uzavrel Jovič.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Real Madrid #Eintracht Frankfurt #Luka Jovič