Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Operácia Neymar. Vráti sa márnotratný syn domov?

Štyri získané trofeje na domácom poli. Dve zlyhania v osemfinále Ligy majstrov. Len 37 ligových zápasov, v ktorých sa presadil dovedna 34-krát. Napadnutie fanúšika. Nezhody so spoluhráčmi i vedením. Obvinenie zo znásilnenia. Trojzápasový dištanc za vyplakávanie na sociálnej sieti.

10.07.2019 16:55
Neymar Foto: ,
Neymar: Za PSG už ďalej nechcem hrať.
debata (1)

Brazílska futbalová hviezda Neymar toho v Paríži za dva roky stihla neúrekom. Lenže to, s čím pod Eiffelovu vežu prichádzala, nenaplnila. Aj vinou zranení sa herne hľadala.

Snaha dostať sa spod tieňa Lionela Messiho v Barcelone vyšla nazmar, pretože Neymarovi v parížskom Saint-Germain vyrástol ďalší prisilný protivník – Kylian Mbappé.

A tak ospevovaný virtuóz stojí na rázcestí. Vie presne, ktorou cestou sa chce vybrať. Lenže pre hráča s častými zraneniami, hviezdnymi maniermi, teatrálnym správaním sa na ihrisku aj mimo neho a nálepkou najdrahšieho futbalistu sveta je veľmi kľukatá.

Nechce hrať za PSG

Neymar to tak komplikovane nevidí. Momentálne zdravotne indisponovaný krídelník si ešte nedávno užíval čestnú lóžu počas turnaja Copa América 2019. Z rodnej Brazílie posielal do sveta spolu s otcom aj manažérom odkazy, ktoré hýbali novinovými titulkami po celom svete.

„Za PSG už ďalej nechcem hrať. Túžim po návrate do môjho domova, ktorý som nikdy nemal opustiť,“ napísal Neymar klubovému šéfovi Nasserovi Al-Khelaifimu podľa španielskeho denníka Mundo Deportivo.

Bez vetra sa ani lístok na strome nepohne. Prepojenia dvadsaťsedemročného rodáka zo Sao Paula na Nou Camp sú stále veľmi silné.

Väzby sa dva roky od historicky najvyššieho futbalového prestupu v dejinách – Neymar vymenil Barcelonu za PSG za 222 miliónov eur – nepretrhli. Zdá sa, že sú stále veľmi pevné.

Svedčí o tom aj fakt, že Neymar neprišiel v pondelok 8. júla do tréningového centra PSG. Absencia na prvom tréningu pred nadchádzajúcou sezónou podľa stanoviska klubu nebude tolerovaná a Neymara vyjde draho.

"Neymar sa mal pripojiť k tímu. V dohodnutom čase ale nebol na dohodnutom mieste. Klub preto podnikne príslušné kroky,“ citovala agentúra AFP z vyhlásenia francúzskeho majstra.

Ďalšiu juhoamerickú futbalovú telenovelu však ešte zamotali jeho hovorkyňa a otec, ktorí sa snažili Neymarovo meškanie vysvetliť. Obaja tvrdia, že celá kauza je nafúknutá a PSG v predstihu oznámili, že sa Neymar oneskorí. Dôvodom má byť nakrúcanie charitatívneho spotu, ktoré bolo naplánované na 10. júla.

"Neymarova organizácia to plánovala päť rokov, každý poznal termín. Do Francúzska sa vráti 15. júla, tak ako sa s vedením dohodol minulý týždeň,“ povedala pre agentúru AP jeho hovorkyňa Day Crespová.

"Nedalo sa to odložiť, všetci o tom vedeli. Netreba to dramatizovať,“ doplnil Neymar starší.

Neprišla ani jedna ponuka

Je však otázne, či sa Neymar budúci pondelok v Parku princov objaví. Kým si lieči zranený členok, jeho tím tvrdo pracuje na návrate do Barcelony. Klient údajne súhlasil s rapídnym znížením platu.

S Barcelonou sa ústne dohodol na päťročnej zmluve s tým, že za každý z piatich rokov novej zmluvy mu namiesto 36 miliónov eur príde na účet 24.

„Musíme toho veľa zmeniť. Každý hráč sa potrebuje viac snažiť a lepšie pracovať. Nie sú tu pre zábavu. Už nechcem vidieť žiadne hviezdne maniere,“ nechal sa počuť Al-Khelaifi.

Ten návrat Neymara do Barcelony posvätil. Spoločne so športovým riaditeľom a niekdajším hráčom Leonardom hľadajú vhodnú alternatívu, ako na zhasínajúcej hviezde čo najmenej prerobiť.

Špekulácie o prestupe za 180 miliónov či stomiliónovom doplatku k Phillipemu Coutinhovi však podľa Leaonarda zatiaľ nie sú v pláne najbližších dní.

Dôvod je prostý. „Zatiaľ neprišla žiadna konkrétna ponuka,“ prekvapil Leonardo a vzápätí doplnil: "Neymar môže klub opustiť, ak príde adekvátna ponuka. Zatiaľ však nevieme, či ho niekto chce a za akú cenu.

Je pravda, že sme boli v kontakte s Barcelonou, ale boli to len povrchné rokovania, nič seriózne."

Podľa španielskych médií rokovania o Neymarovom príchode do Barcelony nebudú také jednoduché ako sa na prvý pohľad zdá. Prekážok je viacero. Nalomené zdravie. Slabá forma. Vysoká cena. A aj vystupovanie. A aby toho nebolo málo…

"Messi by si radšej želal Antoina Griezmanna z Atlética a ten čoskoro zapózuje s barcelonským dresom. Na Neymara asi nezostane miesto a z fantastickej štvorky (Messi, Suárez, Griezmann, Neymar) nič nebude.

Návrat márnotratného syna bude komplikovanejší, ako sa pôvodne očakávalo. Času je dosť, dochádzajú však alternatívy," napísal AS.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Neymar #fc barcelona #Paríž Saint-Germain