Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Miliarda sem, miliarda tam. Futbalový svet míňa vo veľkom

Zhrňme si základné čísla: 1, 240 a takmer 2 miliardy.

02.07.2019 11:21
Eden Hazard Foto: ,
Eden Hazard bude v novej sezóne hájiť farby Realu Madrid.
debata

A teraz ich priraďme k faktom: 1 – toľko dní zatiaľ oficiálne trvá tohtoročné letné prestupové obdobie v najprestížnejších piatich európskych futbalových ligách.

240 – toľko hráčov už zmenilo v La Lige, Serii A, Premier League, Ligue 1 a Bundeslige dres.

A napokon, to najzaujímavejšie číslo: 2 miliardy – toľko eur roztočili hneď v úvodný prestupový deň veľkokluby!

Samozrejme, mnohé z prestupov už boli vopred dohodnuté. Lenže k ich oficiálnemu potvrdeniu prišlo až s úderom polnoci z 30. júna na 1. júla.

Tak napríklad: v španielskej lige sa do prestupovej hry zapojilo podľa denníka Marca už 57 hráčov. Celkový objem peňazí zatiaľ dosiahol okolo 700 miliónov eur, jednu sedminu z nich investoval Real Madrid do príchodu Edena Hazarda z Chelsea Londýn.

Čo taká Bundesliga?

V Nemecku sú cifry dosiaľ o čosi nižšie. Za tridsiatku futbalistov zaplatili kluby približne 400 miliónov. Jednotkou pomyselného rebríčka je zatiaľ Lucas Hernandéz, ktorý prestúpil z Atlética Madrid do Bayernu Mníchov za 80 miliónov eur.

zväčšiť Lucas Hernandez. Foto: Reuters, MICHAEL DALDER
futbal oslavy Lucas Hernandez.

Poďme ďalej – francúzska Ligue 1. V nej sa očakávajú výrazne pohyby (Neymar, Mbappé?). Zatiaľ k nim však nedošlo. Naopak, spomedzi piatich toplíg núka najväčšiu prestupovú nudu. Do obehu sa dostalo zatiaľ len 60 miliónov eur.

Kluby v Anglicku už na posily minuli päťkrát toľko peňazí. No Premier League núka jedno špecifikum – prestupový trh otvorila už 17. mája, uzatvorí ho v deviaty augustový deň.

A napokon Seria A. Čo sa týka minutých peňazí, je porovnateľná s Anglickom a Nemeckom. Taliani dosiaľ prehnali bankovými účtami viac ako 360 miliónov eur.

Aký bude finančný sumár na konci leta? Už teraz je isté, že miliardový.

TV Pravda: Je zavedenie VAR-u finančné náročné? Koľko percent rozhodcovských chýb vie tento systém odhaliť? Aj na to odpovedá Marián Ružbarský, predseda komisie rozhodcov SFZ.

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #futbalové prestupy #prestupy #Lucas Hernandez