Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prestupná stanica Juventus. Je De Ligt hladný po peniazoch?

Fotografia číslo jeden: kapitán Portugalska Cristiano Ronaldo sa prihovára talentovanému stopérovi Holandska, čo súpera rozosmeje.

27.06.2019 09:00
debata
V reprezentačných farbách. Budú z Mathijsa de... Foto: Reuters, SUSANA VERA
Mathijs de Ligt, Cristiano Ronaldo V reprezentačných farbách. Budú z Mathijsa de Ligta (vpravo) a Cristiana Ronalda spoluhráči v Juventuse?

Fotografia číslo dva: športový riaditeľ Juventusu Turín Pavel Nedvěd sedí na káve s azda najznámejším futbalovým agentom Minom Raiolom.

Dve rozdielne situácie, jediný cieľ. Uloviť najžiadanejšieho stopéra súčasnosti z područia Barcelony, Realu Madrid či Manchestru United. Zdá sa, že plán priviesť Mathijsa de Ligta z Amsterdamu do Turína vychádza.

Ronaldova manipulácia

Akiste si kredit zaslúži aj manipulatívny ťah Ronalda po finále Ligy národov spred niekoľkých týždňov. Portugalsko zvíťazilo a po záverečnom hvizde prišlo k podávaniu si rúk. Došlo aj na stretnutie jedného z najlepších futbalistov súčasnosti s De Ligtom. A nezostalo len pri obligátnom potľapkaní po pleci…

„Ronaldo sa ma pýtal, či pôjdem do Juventusu,“ šokoval v mixzóne holandský bek. „Nepochopil som ho na prvýkrát. Potom som bol prekvapený jeho otázkou a zasmial som sa,“ doplnil.

Či sa za Ronaldom vyberie, prezradiť nechcel. Španielsky denník Mundo Deportivo však prišiel s prekvapujúcou správou. De Ligt má namierené do Juventusu, ktorý zaplatí približne 70 miliónov eur.

„Neriešim to. Momentálne sa chystám na dovolenku a po nej sa uvidí,“ vravel De Ligt krátko pred odletom na slnkom zaliaty Barbados.

Serie A utrpí

Svoju rolu v rysujúcom sa prestupe zohrala aj česká futbalová legenda. Takmer hodinová debata Nedvěda s Raiolom v jednej z najprestížnejších kaviarní Monte Carla priniesol dohodu. Po nej sa usmievajú obe strany. Juventus preto, že starnúcu obranu vystuží devätnásťročným kapitánom Ajaxu. Dôvodom na radosť pre De Ligta je údajný plat 12 miliónov ročne.

„Dohoda je blízko,“ napísal Tuttosport. Presnejšie – oddeľuje ju 6,5-milióna eur plus bonusy (predstava Juventusu) a spomínaných 12 miliónov (žiadosť Raiolu).

Ak obe strany nájdu miliónový kompromis, bude to podľa Fabia Capella zlá správa pre súperov Juventusu i najvyššiu taliansku súťaž.

„Serie A utrpí. Ak Juventus podpíše De Ligta, je koniec. Starej dáme môžu rovno dať trofej pre víťaza,“ hyperbolizuje trénerský bard.

Najskôr rozum, potom srdce

Názory na zmenu pôsobiska De Ligta sa rôznia. Niektorí jeho krok považujú za logický. Iní ho nechápu a vidia za ním len ekonomický aspekt.

„Keby ste si mohli vybrať, pôjdete do Premier League, Realu Madrid alebo Barcelony. Sú tam najlepší hráči. Pomáhajú napredovať, ale on to chce urobiť v Juventuse. V klube, ktorý má už na začiatku sezóny garantovaný triumf v lige. A ani s Ronaldom nedokázal zdvihnúť nad hlavu trofej Ligy majstrov. Takže otázka znie – prečo Taliansko? Zrejme je De Ligt hladný po peniazoch,“ nebral si servítku pred ústa holandský futbalový expert Hugo Borst.

Niekdajší De Ligtov mládežnícky kouč v tom nevidí až taký silný finančný motív. Brian Roy viedol De Ligta v tíme Ajaxu Amsterdam do 18 rokov. Rozhodnutie niekdajšieho zverenca chápe ako medzistupienok na ceste medzi najlepších.

„Hľadal klub, ktorý mu pomôže rásť. Hoci je Barcelona pre neho číslom jeden, rozhodol sa pragmaticky. V Taliansku sa defenzívnej časti hry venujú dopodrobna. Na 3–4 roky bude mať šancu po boku Ronalda bojovať o talianske tituly i zisk Ligy majstrov. Bez ohľadu na to, či sa mu to podarí, bude Juventus pre neho prestupnou stanicou. Po nej si splní veľký barcelonský sen,“ vyhlásil Roy.

TV Pravda: Je zavedenie VAR-u finančné náročné? Koľko percent rozhodcovských chýb vie tento systém odhaliť? Aj na to odpovedá Marián Ružbarský, predseda komisie rozhodcov SFZ.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Juventus Turín #Cristiano Ronaldo #Ajax Amsterdam #Matthijs de Ligt