Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Viac ako sto miliónov eur za tínedžera. Výhra či hlúposť?

Ešte len 19-ročný Joao Felix by sa mal stať po Neymarovi a Mbappém tretím najdrahším futbalistom sveta (spoločne s Coutinhom). Atlético Madrid za neho ponúka 120 miliónov eur.

24.06.2019 15:33
Joao Felix Foto: ,
Portugalčan Joao Felix na tréningu počas turnaja Liga národov UEFA.
debata

Pochádza z obyčajnej rodiny učiteľov, futbal sa učil hrať doma v obývačke. S veľkým futbalom začal v Porte, kam ho vozil obetavý otec. Každý týždeň hore-dole 1 500 kilometrov, uvádza idnes.cz.

V pätnástich sa s ním Porto rozlúčilo. Nemal ani perfektnú športovú postavu a nevynikal ani nad ostatnými rovesníkmi. Druhú šancu dostal v Benfice, na hrote útoku. Dôveru klubu splatil hneď po preradení do áčka.

V prvej sezóne nazbieral v 43 zápasoch až 20 gólov a 11 asistencií. Jeho výkon neunikol trénerovi Portugalska, ktorý mu poslal pozvánku do reprezentácie. Na premiéru po boku Cristiana Ronalda mladý Felix tak skoro nezabudne: „Nikdy som ho naživo nevidel a zrazu stál vedľa mňa a hovoril na mňa. Ani som ho nedokázal vnímať, pripadal som si ako vo videohre,“ hovorí.

Felix dokázal v mladom veku prekonať aj prvý rekord. Mal iba 19 rokov a 152 dní, keď v apríli nastrieľal hetrik Frankfurtu ako najmladší hráč v histórii Európskej ligy. Po treťom góle si kľakol na trávnik a rozplakal sa od šťastia.

Portugalci do neho vkladajú veľké nádeje. Mal by byť Ronaldovým nástupcom. Atlético Madrid v ňom zasa vidí futbalistu, ktorý bude patriť k najlepším hráčom na svete. Do Lisabonu chce za neho poslať 120 miliónov eur.

Príde vám táto suma za devätnásťročného neovereného chalana prehnane vysoká? Nie div. Žiaden klub totiž za mladého hráča z menej kvalitnej európskej súťaže toľko nemíňa. Zatiaľ nič nie je isté, no vraj sa čaká len na to, kedy sa Portugalčan vráti z dovolenky, ktorú trávi so svojimi rodičmi.

Potom by malo Atlético uplatniť klauzulu v hodnote 120 miliónov eur, ktorú má Félix v zmluve. Práve to ho radí k najdrahším futbalistom na svete.

Mal by sa zaradiť k hráčom ako Coutinho či Griezmann, za ktorých Barcelona zaplatila, resp. plánuje zaplatiť, rovnakú čiastku.

V Atléticu by mal zaplniť miesto po francúzskom strelcovi, ktorý sa prednedávnom rozlúčil s madridskými fanúšikmi. Ak sa prestup podarí zrealizovať, od vychádzajúceho talentu sa budú ihneď očakávať góly.

Preskočí také mená ako Ronaldo, Pogba, Bale či Hazard? Všetci boli totiž lacnejší ako chudý chlapec s rozstrapatenými vlasmi. Buď je už celý futbalový svet hore nohami, alebo v ňom Atlético odhalilo najväčší talent súčasnosti.

TV Pravda: Niekdajší slovenský futbalový reprezentant Samuel Slovák hodnotí sezónu Ligy majstrov.
Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #atlético madrid #Joao Felix