Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fergusonovo proroctvo sa naplnilo. Na tretí pokus

Parádne protiútoky. Využívanie rýchlych krídiel. Prudké centre do šestnástky. Aj schopnosť útočníkov zabiehať za stopérov.

20.06.2019 19:46
debata
Oliver Norwood si konečne zahrá v Premier... Foto: Profimedia
Oliver Norwood Oliver Norwood si konečne zahrá v Premier League so Sheffieldom United.

Britské médiá vo veľkom ospevovali Sheffield United. Tradičný klub ukončil dvanásťročné čakanie na návrat do Premier League vďaka okulahodiacemu a variabilnému ofenzívnemu futbalu. Jeho mozgom bol Oliver Norwood.

Muž, ktorému na ostrovoch nepovedia inak, ako majster postupu do Premier League.

„Už mi to prischlo, celkom dobre sa na tom spoluhráči zabávajú. Verím, že tento raz to nezostane len pri tom,“ vravel po postupe pre BBC Norwood.

Žiaden postup? To je nuda, oci!

Dvadsaťosemročnému stredopoliarovi prischla prezývka po troch parádnych jazdách z The Championship medzi elitu. V novodobej histórii najvyššej anglickej súťaže sa to predtým nikomu nepodarilo. Navyše – v troch sezónach po sebe a v troch rozdielnych kluboch.

„V kabíne si zo mňa uťahovali a pýtali sa ma, či si oslavy ešte viem užiť,“ vravel s úsmevom Norwood. "Na to zoberte jed!“

Na tvári sa mu zračili únava i radosť. Už vie, že sa k nemu Sheffield po triumfe v druhej lige a postupe medzi elitu nezachová macošsky. Uznania sa dočkal na tretí pokus. Dva razy – pred dvoma rokmi v Brightone a vlani ako hráč Fulhamu – mu vedenie po postupe do Premier League povedalo: "Ďakujeme, môžeš odísť.“

„Keď som bol v Brightone, sadli sme si s trénerom Chrisom Hughtonom. Bol ku mne úprimný. Povedal mi, že klub chce ísť inou cestou. Rešpektoval som to,“ priblížil Norwood kľúčový rozhovor po sezóne 2016/2017.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Happy Birthday to my amazing wife, all I ever need by my side and an amazing mummy to our little boy, enjoy your day ❤️

Príspevok, ktorý zdieľa Ollie Norwood (@ollie.norwood),

Severoírsky reprezentant zažil o rok neskôr déjà vu. Londýnskemu Fulhamu pomohol k postupu piatimi gólmi a tromi asistenciami. A hoci zasiahol do väčšiny duelov ako hráč základnej zostavy, musel si po zdarnom konci ročníka zbaliť kufre.

„Dostal som šancu zahrať si vo Fulhame. Neľutujem, že som tam išiel. Rád by som tam zostal, ale klub chcel rásť bezo mňa,“ opísal situáciu na Craven Cottage.

Norwoodovo hľadanie novej výzvy v nie príliš ľahkej mentálnej situácii ukončil Sheffield. V červeno-bielom pruhovanom drese United zavŕšil zlatý hetrik. So šťastným koncom a vedomím, že sa na neho vedenie klubu spolieha.

„Nebolo to ľahké. Ťažko sa vyrovnať s tým, že celý rok bojujete o svoj sen. Podarí sa vám ho naplniť a nakoniec z neho aj tak zostane len cieľ pre nasledujúcu sezónu. Neviem sa dočkať Premier League,“ priznal.

Jeho trojročný syn Pierce z postupu takú radosť nemá.

„Hovoril som mu, že sa už nedá postúpiť. Odpovedal: To je nuda, oci,“ smial sa Norwood.

Po boku Pogbu s Lingardom

V mladosti to mal parádne rozbehnuté. Rodák z Burnley svojou šikovnosťou a futbalovým umom zaujal natoľko, že si ho Alex Ferguson vytiahol z akadémie do prvého tímu Manchestru United. Spoločnosť mu robili aj terajší hráči A-tímu Paul Pogba či Jesse Lingard.

„Chodili sme na Old Trafford často. Ako hráči akadémie sme mali dve permanentky. Videl som najslávnejšie časy United. Bolo to skvelé obdobie,“ vrátil sa do minulosti Norwood.

Čo mu v utkvelo v pamäti najviac?

„Vďaka Fergusonovi som sa mohol pripravovať po boku tých najlepších. Pre mňa ním bol Paul Scholes. Robil všetko do detailu. Diktoval tempo hry tak, ako by neexistovalo nič jednoduchšie. Ľudia platili obrovské čiastky za to, aby ho mohli vidieť naživo. Ja som to mal zadarmo a z prvej ruky,“ spomínal Norwood.

Sen o zápase na Old Trafford v pozícii domáceho hráča si nakoniec nesplnil. Vďaka tvrdej práci sa do Divadla snov vráti 21. marca 2020 ako jedna z opôr hosťujúceho Sheffieldu.

„Bolo by skvelé, keby United stále viedol Ole (Gunnar Solskjaer, pozn.). Trénoval ma v rezervnom tíme, rád by som sa s ním stretol,“ zaželal si.

A zatúžil ešte po jednom stretnutí. Možno si zápas Manchestru so Sheffieldom pozrie aj Ferguson. Muž, ktorý mal na vývoj Norwooda veľký vplyv. Pre mládežníckeho reprezentanta Anglicka by to znamenalo celý svet.

„Keď som odchádzal z United, povedal mi: Síce si sa nedostal do prvého tímu, ale jedného dňa určite budeš skvelým hráčom Premier League. Neviem, či to boli frázy alebo to myslel vážne. Pre mňa to však vtedy bol hnací motor. Najlepší tréner histórie mi dodal chuť, aby som naplnil jeho proroctvo. V šiestich som si stanovil tento cieľ. A konečne som našiel trénera a klub, ktorý mi to umožní,“ uzavrel Norwood.

Alebo ak chcete – majster postupu do Premier League.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Premier League #Oliver Norwood #Sheffield United