Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Union Berlín je symbol bolesti i obetavosti fanúšikov. Spomína Ivan Kozák

Fanúšikovia - potrebuje ich každý športový klub. Sú aj také, ktoré by bez nich pravdepodobne zanikli. Patrí medzi ne napríklad Union Berlín - od najbližšej sezóny nováčik nemeckej futbalovej Bundesligy.

06.06.2019 20:54
Union Berlín, fanúšikovia Foto: ,
Fanúšikovia Unionu Berlín oslavujú postup do Bundesligy.
debata

"Čo mi najviac utkvelo v pamäti? Vzťah fanúšikov s klubom. Union je od nich závislý. Je to výnimočné futbalové miesto so žičlivým prostredím. Prepojenie bolo cítiť aj na ihrisku.

Keď sa nedarilo, fanúšikovia stáli za nami. Tých, ktorí fandia len úspechu, tam nenájdete," vraví šéf Únie ligových klubov Ivan Kozák.

Derby? Vstupenky pôjdu na dračku

Niekdajší slovenský reprezentant strávil vo východnej časti Berlína s názvom Köpenick tri sezóny. V rokoch 2001 až 2004 obliekal dres čerstvého bundesligistu, ktorý zvládol baráž o účasť medzi nemeckou elitou proti VfB Stuttgart.

"Boli to krásne časy, nemôžem ich hodnotiť inak ako pozitívne. Mám tam stále veľa kamarátov, s ktorými sme kedysi hrávali za Union. Posielali mi množstvo fotiek a videí z postupových os­láv.

Bolo to neskutočné. Som rád za celý klub. Prešiel si aj ťažkými časmi, ale teraz urobil obrovský krok vpred," pokračuje v rozprávaní Kozák.

Po výsledku 2:2 na ihrisku súpera uhájil Union doma bezgólovú remízu. Tá odštartovala výnimočné postupové oslavy, ktoré rozplakali vedenie, hráčov i priaznivcov. Niet divu. Veď najvyššia nemecká súťaž bude mať premiérovo dvoch zástupcov z Berlína.

„Berlín bude mať bundesligové derby. To je pre hlavné mesto skvelá správa. Pre fanúšikov to bude sviatok futbalu, už teraz bude ťažké zohnať vstupenky,“ pousmeje sa Kozák.

Sídlo Unionu Berlín a cesta na štadión:

Vedenie sídli v horárni

Aj on si pamätá na ťažké časy, keď Union trápili finančné problémy. Najskôr neuhradil finančnú záruku, neskôr nedokázal z vlastných zdrojov pokryť nutnú modernizáciu staručkého štadióna An der Alten Försterei. Pomocnú ruku vtedy podali fanúšikovia.

„Priaznivci dávajú klubu pravú futbalovú emóciu. Pre ňu sa hrá všade na svete. Na druhej strane pridávajú Unionu aj na vážnosti, veď viacerí z nich sú vo vedení klubu. Bez nich by bola Bundesliga vzdialenou métou,“ je presvedčený Kozák.

Na sociálnych sieťach sa po postupe Unionu objavili fotografie starého lesníckeho domu, ktorý je sídlom vedenia Unionu. Po ceste na jeho domovský stánok sa namiesto vydláždeného chodníka musíte popasovať s lesom a konármi. Je to internetový hoax alebo pravda?

„Už za mojich čias to tak bolo a platí to dodnes,“ ozrejmuje Kozák. Má jasno v tom, prečo to tak zostalo aj pätnásť rokov od jeho odchode z Berlína.

"Vedenie sídli v starej horárni. Je to zámer. Chceli, aby sa zachovala história. Podobne ako napríklad so staručkou tabuľou skóre. Góly oboch mužstiev sa aj po generálnej rekonštrukcii menia ručne.

Technológie musia byť, zachovanie tradície je však nemenej dôležité. Uvidíme, či to prejde aj prísnymi regulami Bundesligy," zasmeje sa.

VIDEO: Postupová radosť Unionu Berlín

Spievanie kolied na štadióne

Rád spomína na dni, počas ktorých hrával Union doma. Siedmeho augusta budúceho roka oslávi štadión sto rokov od prvého otvorenia. Pamätá si časy nacizmu, železnej opony aj berlínsky múr. Pri oslave okrúhleho výročia však na všetko zlé zabudne. A bude hostiť najlepších futbalistov v Nemecku.

"Union je symbolom všetkého bolestivého, čím si Berlín v 20. storočí prešiel. Keď sme hrali zápas, ľudia sa stretávali aj dve, tri hodiny pred ním v okolí štadióna. Zápas bol pre nich sviatkom.

Všade v okolí bolo more červených dresov. Dedovia idú na futbal s vnukmi, manželia s deťmi. Je to životný štýl. V Unione sa ako hráč cítite naozaj ako doma," pritaká Kozák.

Ani on nevynechal tradičné vianočné spievanie kolied, ktoré do útrob viac ako 22-tisícového stánku priviedlo nadšených priaznivcov Unionu. Štadión pri starom lese však neplní len rolu futbalovej arény či koncertnej sály. Už viackrát sa stal obývačkou či kinom.

„Koledy sme chodili spievať aj my. Je to pekná tradícia. Dokonca sa jedného času na štadióne premietali aj filmy. To by nebolo nič nezvyčajné, ale ľudia si mohli doniesť aj vlastné postele a gauče a sledovať filmy ako v obývačke či kine,“ spomína Kozák.

Čo podľa neho prinesie Union Berlín Bundeslige? „Obrovskú fanúšikovskú emóciu. Každé mužstvo, ktoré príde na štadión, sa bude musieť popasovať s výnimočnou atmosférou,“ zamyslí sa.

Verí, že ju zažije aj naživo. „A najlepšie rovno v derby s Herthou,“ uzatvára Kozák.

TV Pravda: Niekdajší slovenský futbalový reprezentant Samuel Slovák hodnotí sezónu Ligy majstrov.
Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bundesliga #postup #1. FC Union Berlín #Ivan Kozák #fanúšikovský klub