Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Škandál v Česku. Chyby rozhodcov stáli Jihlavu postup, Chovanec sa kajal

Komisia rozhodcov Futbalovej asociácie ČR uznala, že rozhodcovia v oboch zápasoch baráže o účasť v prvej lige proti Karvinej výrazne poškodili Jihlavu.

05.06.2019 21:42
debata

Hlavní rozhodcovia oboch zápasov Martin Nenadál a Milan Matějček preto nebudú v budúcej sezóne viesť profesionálne súťaže.

Arbitra z odvety druhého barážového dvojzápasu medzi Příbramom a Brnom Petra Ardeleanua v úvode jesennej časti nenasadia na zápasy prvej ligy a ďalší hlavný rozhodca Pavel Orel bude musieť kvôli chybám z uplynulej sezóny vynechať v najvyššej súťaži celú nadchádzajúcu je­seň.

Na listinu pre profesionálne súťaže nezaradia v budúcom ročníku ani asistenta Miroslava Fišera kvôli chybám zo záveru ročníka, ďalšieho čiarového rozhodcu Michala Myšku nedelegujú na jesennú časť prvej ligy.

„Zhodli sme sa, že rozhodcovia sa dopustili takých chýb, ktoré zrejme mali za následok, že Jihlava nepostúpila do prvej ligy. Chceli sme, aby to bolo citeľné aj pre rozhodcov,“ povedal novinárom podpredseda komisie rozhodcov Martin Wilczek.

„Je nám osobne ľúto, k čomu došlo. Boli sme stopercentne presvedčení, že delegácia, ktorú sme zvolili na baráž, je správna, že sa rozhodcovia nedopustia takých chýb, akých sa dopustili,“ dodal šéf komisie rozhodcov Jozef Chovanec.

Druholigová Jihlava nepostúpila v baráži cez Karvinú po prehre 1:2 vonku a remíze 1:1 doma. Klub sa cítil poškodený a okrem sťažnosti vydal aj vyhlásenie, v ktorom ostro kritizoval komisiu rozhodcov aj pomery v českom futbale.

V baráži, pri ktorej nebol k dispozícii systém videorozhodcu, neuspel ani ďalší druholigový tím Brno proti Příbramu po remízach 3:3 doma a bez gólov vonku. Aj tento dvojzápas mal kontroverzný priebeh, predovšetkým v závere odvety, keď Ardeleanu nadstavil len tri minúty napriek dlhému prerušeniu a v koncovke proti hosťom otočil faul.

V úvodnom dueli pred týždňom v Karvinej Matějček poškodil podľa komisie Jihlavu tým, že v 61. minúte nenariadil v jej prospech penaltu. Zároveň sa spolu so štvrtým rozhodcom Jakubom Vojkovským po zápase dopustili chyby, keď do zápisu o stretnutí neuviedli žltú kartu pre domáceho Vojtěcha Smrža. V odvete potom mal Nenadál podľa komisie kvôli zmareniu gólovej možnosti vylúčiť Jana Kriváka z Karvinej, ktorý dostal len žltú kartu.

„Je nám to veľmi ľúto, chápeme rozhorčenie Jihlavy. Vieme, že Jihlava prišla o veľa peňazí, čo sa týka aj nadväznosti na sponzorov. Preto sú tresty exemplárne, je to varovanie pre ostatných,“ povedal Wilczek.

Pre Nenadála s Matějčkom trest znamená, že budú v budúcej sezóne môcť pískať nanajvýš treťoligové zápasy.

Rozhodcovi odvety v Příbrami Ardeleanuovi komisia žiadnu fatálnu chybu nevytkla, pred dvoma týždňami vo finále domáceho pohára však chybne nariadil penaltu pre Slaviu, z ktorej Tomáš Souček otvoril skóre a nasmeroval Pražanov k výhre 2:0 nad Ostravou. Na stretnutie pritom dohliadal videorozhodca. V úvodnom dueli v Brne naopak Zbrojovke podľa komisie pomohol Ondřej Berka, keď uznal gól Šimona Šumbera zo 40. minúty, ktorému predchádzala ruka.

„Rozhodcov sme vyberali po dôkladnom rozbore na základe ich výkonnosti, aj s prihliadnutím k nejakým chybám, ale nešlo predtým vyložene o hrubé pochybenia. Hľadali sme najsprávnejšie možné riešenie, ktoré sme videli v tento moment. Preto padla voľba na týchto ľudí, ktorí mali zápasy zvládnuť, ale nezvládli,“ povedal Chovanec.

„Ako sme vyberali obsadenie? Milan Matějček týždeň predtým odpískal precízne zápas Táborska sa Sokolovom v druhej lige, kde išlo obom o všetko. Verili sme, že tieto ťažké zápasy zvládne, božiaľ to tak nebolo. Martin Nenadál zase dlhodobo patril k rozhodcom, ktorí výborne odpískali derby. Nemali sme ani najmenšie pochybnosti,“ dodal Wilczek.

Asistent Fišer chyboval hlavne v poslednom kole nadstavby. V zápase Bohemians 1905 s Opavou za stavu 0:1 chybne odmával ofsajd pri góle hosťujúceho tímu. Bohemians sa potom podarilo v nadstavení vyrovnať a vyhli sa baráži.

TV Pravda: Niekdajší slovenský futbalový reprezentant Samuel Slovák hodnotí sezónu Ligy majstrov.
Video
debata chyba
Viac na túto tému: #MFK Karviná #Vysočina Jihlava