Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ribéry opustí Bayern. Na ulici sa mi kvôli jazvám smiali, bola to motivácia

Ľudia ho poznajú z dvoch dôvodov. Jednak ako brilantného dribléra a dlhé roky ústrednú hviezdu Bayernu Mníchov. Technického krídelníka, ktorého podľa mnohých v roku 2013 okradli o Zlatú loptu pre najlepšieho futbalistu planéty.

20.05.2019 10:27
Franck Ribéry Foto:
Franck Ribéry ako chlapec a neskôr hviezda svetového futbalu.
debata

Druhí o ňom hovoria pre jeho charakteristické jazvy na tvári, ktoré si neupravil napriek masívnym finančným príjmom. Tridsaťšesťročný Francúz Franck Ribéry sa za estetický nedostatok nehanbí. Naopak, jazvami sa pýši. Tvrdí, že mu počas rokov dodávali silu a budovali jeho charakter.

Príbeh, ako Ribéry prišiel k svojim jazvám, väčšina z vás pozná. Keď mal dva roky, bol spolu so svojou rodinou účastníkom dopravnej nehody. Sedel na zadnom sedadle, nebol pripútaný. Ribéry preletel čelným sklom a utrpel vážne poranenia hlavy.

VIDEO: Ako sa postupne vyvíjal Franck Ribéry?

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Time goes by so fast... ⏩⏩⏩ #FlashbackFriday #Transformation #FR7

Príspevok, ktorý zdieľa Franck Ribéry (@franckribery7),

Tržné rany si vyžiadali viac ako sto štichov. Jeho tvár zostala poznačená troma výraznými jazvami. Dve sa mu tiahnu po pravom líci, tretia ponad obočie. Odmala bol všade, kde sa objavil, terčom upriamených pohľadov. Žiaľ, mnohí sa mu pre jeho hendikep posmievali.

"‚Pozrite sa, čo má na tvári. Pozrite sa na jeho hlavu. Odkiaľ má tieto jazvy? Je to ohavné,‘ vraveli ľudia. Kedykoľvek ma videli, pozerali sa na mňa takto,“ začal Ribéry svoje rozprávanie pre francúzsku televíziu Canal+.

Až kým sa Ribéry nestal verejne známym futbalistom, ľudia si ho všímali výhradne pre jeho jazvy. "Nevideli ma ako dobrého človeka alebo Francka či talentovaného futbalistu. Zaujal som ich pre svoje jazvy,“ spomína Ribéry. No otravné pohľady ho vo vnútri nezlomili.

"Naopak, dodávali mi silu a budovali môj charakter. Ako dieťa s jazvami na tvári to nemáte jednoduché. Moja rodina veľmi trpela pre komentáre ostatných. V susedstve sa to nedialo, no v škole sa o mne rozprávali a smiali sa. Čo je obzvlášť kruté, moje jazvy komentovali aj ľudia, ktorí majú svoje vlastné deti.

A aj keď som sa trápil, nikdy som nešiel do kúta a neplakal som. V určitom smere mi tá nehoda pomohla. Ako dieťa ma motivovala. Boh mi dal odlišnosť, jazvy sú súčasťou mňa. A ľudia ma musia prijímať takého, aký som.“

Franck Ribéry sa lúči s fanúšikmi Bayernu

Sila osobnosti Ribérymu na štarte kariéry veľmi pomohla. Až do svojich dvadsiatich rokov popri futbale pracoval na stavbe. Neuchytil sa v mládežníckych štruktúrach LOSC Lille. Cez Boulogne, Alés, Brest, Méty a istanbulský Galatasaray sa v roku 2005 ako dvadsaťdvaročný prepracoval do Marseille.

Až tu konečne naštartoval úspešnú kariéru. Po roku sa dostal do reprezentácie a zahral si finále majstrovstiev sveta v Nemecku. Práve táto krajina je od roku 2007 jeho domovom.

S Bayernom Mníchov odvtedy získal deväť ligových titulov (nik v histórii ich nemá viac), päť národných pohárov a v roku 2013 triumfoval v Lige majstrov. V rovnakom roku skončil v ankete Zlatá lopta na treťom mieste. Podľa kritikov však vo svojej najúspešnejšej sezóne prevýšil Cristiana Ronalda i Lionela Messiho, ktorí sa umiestnili v ankete nad ním.

Dvanásťročnú anabázu v Mníchove ukončil Ribéry v sobotu majstrovskými oslavami. Nasledujúci víkend môžu s Bayernom zavŕšiť double vo finále Nemeckého pohára. Francúz po sezóne klub opustí a zatiaľ nie je jasné, či a kde bude pokračovať.

TV Pravda: Čo je za dominanciou Slovana vo futbalovej lige? Aké ďalšie ciele stoja pred klubom z Tehelného poľa? Aj na tieto otázky odpovedá v pravidelnej relácii Týždeň v športe tréner nového šampióna Martin Ševela.

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koniec #Bayern Mníchov #Franck Ribéry #jazvy